< Tilbage

Høje gødningspriser sender Salling Grovvarers bundlinje i rødt07-10-2023 - 19:22

Vi vil være mere forsigtige med indkøb i fremtiden, understreger næstformanden i Salling Grovvarer

Michael Goul, næstformand i Sallling Grovvarer, glæder sig over fortsat stor opbakning til virksomheden. Pressefoto.

Af Helge Lynggaard

 

Et af landets mindste grovvareselskaber lander et underskud på 6,8 millioner kroner efter skat. Det er en kraftig tilbagegang, for året før var der tale om et overskud på knap 3,4 millioner kroner.

 

- Det siger sig selv, at vi på ingen måde kan være tilfredse med et så dårligt resultat, hedder det i en orientering, som Salling Grovvarer har sendt ud til sine medlemmer.

 

Her oplyses det samtidig, at Salling Grovvarer sidste år havde en nettoomsætning på 252 millioner kroner. Tabet har påvirket egenkapitalen, der nu er 18,5 millioner kroner mod 27,3 sidste år. 

 

- Det er kort og godt gødningen, som vi har tabt på, fortæller næstformand i Salling Grovvarer, Michael Goul, til Grovvarenyt.

 

- Vi er med i indkøbssamarbejdet DLA Agro, og her skal vi på forhånd disponere vores indkøb af gødning. Gødningen blev købt ind, hvor den nærmest var allerdyrest, og vores landmænd var efterfølgende meget tilbageholdende med at købe gødningen. Samtidig faldt priserne på gødningen igen, og dermed fik vi et stort tab. Tilmed havde vi status på den dag, hvor gødningen var aller billigst, og havde status ligget to måneder senere havde billedet set lidt anderledes ud, men vi ville stadig have haft tab på gødningen, siger Michael Goul.

 

Også tab på træpiller

Salling Grovvarer sælger træpiller gennem butikken SB-butik og historien var den samme for træpillerne.

 

- I månederne efter Ruslands invasion i Ukraine steg alting og der var risiko for, at man hverken kunne få gødning eller træpiller, hvis man ikke købte ind. Men markedet faldt på plads igen efter en mild vinter, og vi har ikke kunnet sælge træpillerne til den pris, som vi købte ind til. Derfor har vi også fået tab her, siger Michael Goul.

 

Han forventer, at Salling Grovvarer ikke kommer ud i en lignende situation igen.

 

- Vi køber mindre mængde gødning, og sælger vi mere end vi har købt, er vi ude at foretage suppleringskøb i stedet for, siger næstformanden.

 

Fastholder kundekredsen

Michael Goul glæder sig over, at der fortsat er stor opbakning til den lokale grovvarevirksomhed, der har hovedparten af sine medlemmer i og omkring Salling men også har kunder og medlemmer længere væk.

 

- Vi har været i stand til at fastholde kundekredsen, og vores omsætning har været stigende år for år. Og kigger vi på høsten i år, har vi fået 85 procent ind af de afgrøder, som vi plejer, mens høsten vel generelt har ligget på omkring 60 procent af normalen. Så jeg synes, vi har godt fat i de lokale landmænd, siger Michael Goul.

 

Den hidtidige formand, Kaj Christensen, trak sig fra formandsposten på den netop afholdte generalforsamling.

 

- Jeg har været medlem af bestyrelsen i 20 år og heraf de 13 år som formand, så jeg overlader nu jobbet til en anden, siger Kaj Christensen, til Grovvarenyt.

 

På et endnu ikke fastsat tidspunkt skal bestyrelsen konstituere sig.

 

- Jeg stiller op som kandidat til formandsposten, hvis der bliver peget på mig, siger Michael Goul, der bor i Volling ved Spøttrup og har en bedrift med 180 hektar og producerer omkring 13.000 slagtegrise.

 

Areikel fra Grovvarenyt nr. 40, 6. oktober 2023

< Tilbage