< Tilbage

Krigen i Ukraine har også givet nye muligheder og påvirket vores forretning positivt29-09-2023 - 19:55

Ifølge commodity broker virksomheden UniMerchants er nedgangen i den animalske produktion, den dårlige skandinaviske høst og krigen i Ukraine afgørende faktorer for grovvaremarkedets udvikling og prissætning pt.

 

Vi har været heldige, siger Søren B. Nielsen, der har fået flere ordrer i bogen efter at flere lande lukkede for ukrainsk korn. Foto: Anya Engelbrecht.

Af Anya Engelbrecht

 

Det er sjældent muligt at finde positive aspekter ved krigen i Ukraine, men det kan som en undtagelse lade sig gøre i UniMerchants. Brokervirksomheden, der har hovedsæde i Danmark, men også kontorer i både Tyskland og Polen, har nemlig fået flere ordre i bogen, efter at Polen lukkede for import af ukrainsk korn. 

 

- Da der har været meget ukrainsk korn, der fortsat ikke må gå ind i eksempelvis Polen, Slovakiet og Ungarn, men godt må blive transporteret i transit til de polske havne, har vi været både heldige og dygtige at finde nye muligheder i form af kunder, der gerne ville og kunne importere de her varer, som efterfølgende er solgt videre til Skandinavien og Sydeuropa til meget konkurrencedygtige priser. 

 

Det fortæller Søren B. Nielsen, CEO i UniMerchants, da Grovvarenyt besøger virksomhedens stand på Baltic Grain Exchange i Øksnehallen. 

 

- Derfor har vi faktisk meget travlt som følge af krigen, men det kunne lige så godt have været modsat. Der er også brokervirksomheder, der har været meget direkte involverede i markedet omkring Sortehavet og satset på primært det russiske marked, og som derfor er påvirket i negativ retning nu. 

 

Må være mere internationale

Udover krigen i Ukraine nævner Søren B. Nielsen også den nedadgående animalske produktion og den dårlige høst i Skandinavien som to faktorer, der påvirker forretningen betydeligt i 2023. 

 

- Generelt i branchen er vi selvfølgelig påvirkede af, at hele den animalske produktion går ned, så som mæglere er vi ramt af vores kunders reducerede behov for at importere varer. Det gør, at vi er nødt til at udvikle os endnu mere internationalt, end vi er i forvejen, fordi der er mindre forretning i vores naturlige hjemmemarkeder, siger Søren B. Nielsen: 

 

- Det forstærkes af den generelt dårlige høst i Skandinavien, hvor der er dårlige udbytter og lav kvalitet. Der er simpelthen ikke det samme at handle med, og også derfor er det nødvendigt at kigge mere udenfor nærområdet. 

 

Artikel fra Grovvarenyt nr. 39, 29. september 2023

< Tilbage