< Tilbage

Danske planteforædlere ønsker forskning der kan bruges i praksis12-10-2012 - 23:51

 

De store danske planteforædlingsvirksomheder opfordrer sammen med Landbrug & Fødevarer universiteterne til at sætte handling bag ønskerne om øget samarbejde med erhvervslivet


DLF-Trifolium, Nordic Seed, Sejet Planteforædling og LKV Vandel står sammen med Landbrug & Fødevarer bag opråbet om samarbejde. Foto: DJF-Trifolium.

Af Helge Lynggaard

Den anvendte forskning inden for planteforædling er næsten forsvundet i Danmark, og det bør der rettes op på hurtigst muligt, så ekspertisen ikke går tabt.

Derfor bør universiteterne satse langt mere på samarbejde med erhvervslivet og dermed de danske planteforædlingsvirksomheder.

Det opråb har de fire planteforædlere DLF-Trifolium, Nordic Seed, Sejet Planteforædling og LKF Vandel sammen med Landbrug & Fødevarer netop opridset i ”En vision for Dansk Planteforædlingsforskning”.

- Vi vil gerne øge samarbejdet med forskerne på universiteterne, men det kræver, at der sættes vilje og mål bag de strategier universiteterne har for erhvervssamarbejdet. Forskerne skal vide, at det er et prioriteret område, som der også er sendt penge med, siger seniorforsker Christian Sig Jensen, DLF-Trifolium.

Forsker for forskningens skyld

- I dag har forskerne på universiteterne ikke særligt gode incitamenter karrieremæssigt til at gå ind i et samarbejde med os. De bliver målt og vejet hele tiden og skal derfor kunne fremvise resultater primært i form af deltagelse i konferencer og publicering af artikler i fagtidsskrifter. Men vi mener, at tiden er ved at være løbet fra, at man bare forsker for forskningen skyld. Det bør jo være sådan, at det også giver merit at gå ind i anvendt forskning, siger Christian Sig Jensen.

Han mener desuden, at flytningen af Forskningscenter Foulum til Aarhus Universitet og Landbohøjskolen til Københavns Universitet har været kraftigt medvirkende til, at den anvendte forskning sammelagt er reduceret.

- Vi har stået i et tomrum i omkring fem år, mens institutionerne har brugt tiden på omstrukturering. Men nu er tingene ved at være faldet på plads, så vi synes fra forædlingsvirksomhedernes side, at det er nu, der skal rykkes. Der er så mange gode kompetencer, der kan udnyttes bedre ved at der arbejdes mere sammen end i dag. Og ikke bare kompetencerne, men i stor udstrækning er udstyret og faciliteterne også til stede, påpeger Christian Sig Jensen.

ForskningsCenter for Planteforædling

Ifølge planteforædlingsvirksom-hedernes vision er et af de første tiltag, at der til næste år bliver etableret et Danmarks ForskningsCenter for Planteforædling. 

- Vi forestiller os et nationalt center for anvendelsesorienteret planteforskning, hvor der på centrale forskningsområder bliver prioriteret og koordineret mellem projekterne. I første omgang er det ikke tanken, at det skal være et center rent fysisk – vi skal bruge pengene på forskning og udvikling og ikke på mursten, som Christen Sig Jensen udtrykker det.

Han fortæller, at visionsplanen nu er sendt til universiteterne og de bevilgende myndigheder, og han håber, at der kommer en invitation til drøftelse af det fremtidige samarbejde.

< Tilbage