< Tilbage

Politikere inviterer til mere samarbejde11-11-2012 - 22:41

Formanden for Natur- og Landbrugskommissionen, Jørn Jespersen, miljøminister Ida Auken og fødevareminister Mette Gjerskov benyttede Landbrug- & Fødevarers delegeretmøde i Herning til at rose Axelborg for deres vilje at samarbejde og indbyde til mere af samme slags.

Hvsi I ikke vil dialogen, så husk, at alternativet er pisk - det er den eneste udvej, fastslog Ida Auken, mens hn samtidig roste Axelborg for godt samarbejde og opfrodrede det nye formandskab i Landbrug & Fødevarer til at fortsætte den gode stil. Foto: Claus Haagensen, Chili Foto.

Tekst: Anette Eckholdt
 

- Jeg kan ikke love, at vi kan løse alle de udfordringer, landmænd står over for - det rækker tiden og ressourcerne ikke til.

- Men vi gør os umage, fastslog Jørn Jespersen og fortalte om Natur- og Landbrugskommissionens arbejde, som skal være færdigt i marts 2013.

Allerede nu peger pilene i retning af, at det både er mere vækst, mere natur og bedre miljø, kommissionen vil forene i deres anbefalinger.

Jørn Jespersen ser en række positive trends for dansk landbrug i form af stigende international efterspørgsel efter kvalitets fødevarer.

Den købedygtige gruppe er i vækst, og Danmark har erfaringen og ekspertisen i at eksportere, og er dermed godt rustet til at imødekomme den stigende globale efterspørgsel efter mad og biomasse til grøn energi og grønne materialer, der kan afløse olie.

- Samlet set har dansk landbrug en god position i fremtidens marked, men der er også en række udfordringer.

- Naturen og miljøet har det ikke godt nok - der skal skabes mere natur og den vi har, skal plejes bedre, og de lavest hængende frugter er plukket.

- Det betyder, at vi skal gøre os umage med den fremtidige indsats.

- Et af miljøproblemerne er de manglende investeringer i erhvervet i disse år. Et andet problem er landbrugets image problem, sagde Jørn Jespersen, som oplever, at den ukonstruktive debat i samfundet om landbruget langsomt er ved at vende.

- Før vi afmonterer konflikterne, kommer vi ikke videre.

- Det kræver blandt andet, at vi finder nogle intelligente virkemidler og at de sættes ind, hvor vi får den største effekt. Men træerne vokser ikke ind i himlen - målrettede virkemidler kommer til at betyde, at nogen vil blive hårdere ramt end andre.

- Derudover skal vi have mere viden om virkemidler og kortlægge investeringerne - det kommer til at tager tid, og implementering af nye virkemidler kommer nok til at foregå i flere tempi.

- Målene for indsatsen skal derudover kunne kontrolleres. Det kan kun nås, hvis forskning, erfaring og praksis inddrages konstruktiv i det fremtidige arbejde, fastslog Jørn Jespersen og appellerede til ansvarlig i alle led.

Alle parter bør acceptere, at vi ikke kan få det hele - og især politikerne bør give landbruget ro til at få tingene til at virke.

Loft over forurening - ikke loft over produktion

Mens fødevareministeren freestylede over landboturisme, geder på Lolland, fjernelse af produktionsloft, udvikling af biogas og bioraffinering og øget eksport til Kina og andre vækstlande, vandt Ida Auken noget mere respekt og lydhørhed blandt landmændene for sin analyse af samarbejde eller mangel på samme mellem landbrug og politikere under den sidste regering.

- Hvis I ikke vil dialogen, så husk, at alternativet er pisk - det er den eneste udvej, fastslog Ida Auken, mens hun samtidig roste Axelborg for godt samarbejde og opfordrede det nye formandskab i Landbrug & Fødevarer til at fortsætte den gode stil. 

Hun anerkender, at landbrug og natur ikke er hinandens modsætninger, og det er meget vigtigt for Danmark, at vi har et stærkt landbrug.

- Der er nogen, der siger, at landbruget er det største problem i Danmark lige nu.

- Der er nogen, der siger, at landbrug og natur altid vil kæmpe om pladsen, og der er nogen, der siger, at landmænd er en uddøende race i Danmark.

- Jeg siger, at landbruget skal være en del af løsningen.

- For mig står det klart, at landbruget er meget afgørende for dansk eksport og for dansk produktion, lød meldingen fra miljøministeren, som ikke er bange for at tage ordet vækst i sin mund.

Begrav skyttegravskrigen

Hun forklarede, at det var meget svært for hende som ny miljøminister at navigere i miljøpolitikken, for landbruget og miljøorganisationerne havde meget forskellige meninger om hvilke konsekvenser, vandrammedirektivet havde ude i landet.

- Landbruget mente, at vi var ved at oversvømme hele Danmark, og på den anden side stod organisationerne og mente, at vi snød på alle parametre og ikke havde implementeret vandrammedirektivet.

- Det betyder, at det spor, man som minister kan gå på, er meget smalt.

- Det går ikke, at vi ikke kan tale sammen. Det giver kun konflikt, fastslog Ida Auken og udtrykte respekt for folk, der ønsker dialog, og som slås for deres synspunkter.

- Vi kommer ikke igen til at lukke os inde i et rum og udkomme med en politik, som ingen forstår, og som ingen tager til sig. Men det kræver også, at I bakker jeres formænd op og giver dem mandat til at gå på kompromis. Det kræver kompromiser at gå ind i en dialog. Hvis man går ind i en proces med holdningen, at man vil have det hele igennem, er det lige meget. Så kan jeg lige så godt få de grønne organisationer til at sige, at de vil have alt igennem, sagde Ida Auken og fortsatte.

- Kom og diskuter i stedet for at obstruere. Vi vil jer gerne – vi vil jer det godt. Hvis I er indstillet på fælles løsninger, får I indflydelse på resultatet.

Hun advarede mod frihedskæmperretorik og langede kraftigt ud efter Bæredygtigt Landbrug.

- Bæredygtigt Landbrugs nyhedsbrev er tæt på at være manipulerende og fordrejende, og det fremmer ikke dialogen. Hvis I ønsker indflydelse, så er det dialog og samarbejde, og så lover jeg, at I får noget ud af det i den anden ende, sagde Ida Auken og udløste bifald i salen.

< Tilbage