< Tilbage

Rekordpriser til frøavlere02-01-2013 - 21:32

Det ser lyst ud for danske frøavlere. Frøavlerne hos DLF-Trifolium får næsten 13.000 pr. ha aconto i gennemsnit for 2012 høsten.


Vi skal udnytte, at der nu er mindre konkurrence på markedet fra USA, for det er med til at holde priserne oppe, sagde Anders Mondrup på DLF-Trifoliums avlermøde. Foto: Helge Lynggaard

Af Helge Lynggaard 

- Det er dejligt at komme til møde, når det ser så lyst og godt ud som det gør, sagde en af frøavlerne til Grovvarenyts udsendte ved starten af avlermødet på restaurant Skovbakken i Randers onsdag i denne uge.

Og der var da bestemt heller ingen pessimistiske toner fra hverken landmænd eller værterne fra DLF-Trifolium under mødet.

- Vi forventer en samlet gennemsnitspris på cirka 13.000 kr. pr. hektar mod godt 12.000 kr. i 2011, fortalte avldirektør Anders Mondrup.

I sin velkomst havde DLF-Trifoliums bestyelsesformand Benny Kirkebække Christensen understreget, at det seneste regnskabsår – 2011 – havde været særdeles godt.

- Det har været et fantastisk år med de højeste afregningspriser og det bedste driftsresultat nogensinde, sagde Benny Kirkebække Christensen.

Dermed ser den gode afsætningssituation for frøavlen ud til at fortsætte, så avlerne også for 2012 høsten kan se frem til rekordhøje afregningspriser.

- Der er udsving i priserne i forhold til 2011-afregningen, for mens almindelig rajgræs og italiensk rajgræs er faldet lidt, er blandt andet hundegræs steget, fortsatte Anders Mondrup.

Men overordnet set er priserne steget, og det skyldes ikke mindst, at lageret af græsfrø i hele Europa er faldet, og samtidig er der mindre konkurrence fra billigt græsfrø fra USA.

- Arealet med græsfrø i Europa er også faldet. Det gælder blandt andet i lande som Holland, Frankrig og Tyskland, mens det herhjemme er steget, fortalte Anders Mondrup.

- Priserne på græsfrø er meget afhængig af lagerbeholdningen. Lageret har i en periode været for højt, men det er på vej ned, og dermed kommer der en sund balance, så vi kan fastholde priserne.

Anders Mondrup pegede desuden på, at med de høje kornpriser er der ikke så stor interesse fra landmændenes side i andre lande for at gå ind i produktionen af frøgræs.

 

Fat i det russiske marked

Mens DLF-Trifolium 2011/12 solgte 82.000 tons frø, er målet i 2012/13 at sælge 85.000 tons.

- Vi skal blandt andet udnytte, at der nu er mindre konkurrence fra USA, fordi de har droslet produktionen ned. Desuden vil vi udnytte vores globale tilstedeværelse, og vi har efterhånden fået godt fat i det russiske marked, hvor vi samlet har afsat 5.890 tons i 2012. En fremgang på cirka ti procent i forhold til 2011, fortalte Anders Mondrup.

 

Holde en god balance

Han gjorde det klart, at DLF-Trifolium vil forsøge at styre udviklingen, så der kan holdes en god balance mellem de enkelte frøarter.

- Derfor vil vi i 2013-14 satse på at udbygge arealerne med rajsvingel, hvidkløver, standsvingel og hundegræs. Til gengæld ønsker vi mindre engrapgræs, sagde Anders Mondrup.

DLF-Trifolium producerer cirka 2.000 tons økologiske frø, men det er ikke hele produktionen, der er afsat. 

- Vi har et nogenlunde stabilt marked i Europa. Vi sælger rimeligt godt i England, mens det kan være svært i andre lande, som har tendens til at give dispensation til at bruge konventionelt græsfrø, sagde Anders Mondrup.

 

16 avlermøder

Avlermødet i Randers var et af de sidste i rækken af de 16 avlermøder, som DLF-Trifolium har holdt i de seneste to uger over hele landet. 

Ud over markedsorienteringen var de faste punkter på dagsordnen en status på høsten i 2012 samt indlæg om, hvordan avlerne kan optimere deres frøavl ved at inddrage den nyeste viden om dyrkningen samt valg af delegerede til generalforsamlingen i 2013.

< Tilbage