< Tilbage

Nordeuropas største teststation er snart klar21-11-2015 - 22:43

På privat initiativ starter nu en helt ny teststation af foder og tilsætningsstoffer ved Herning som et alternativ til den etablerede forsøgsverden

 

I foderladen på den nye teststation ses fra venstre rådgiver Niels Ove Nielsen, der skal stå for forsøgene, direktør Jan Rodenberg, SvineRådgivningen og svineproducent Sven Agergaard, som lægger stald til forsøgene. Foto: Helge Lynggaard.

Af Helge Lynggaard

 

Alle producenter og forhandlere af foder og tilsætningsstoffer får nu en helt ny mulighed for at få produkterne testet under praktiske forhold i en smågrisestald med grise fra 5-30 kg. Det kan foregå på den nye teststation Skjoldborg vest for Herning. 

 

Her opfører og driver smågriseprocent Sven Agergaard og SvineRådgivningen i samarbejde den nye teststation, som skal være klar til drift den 12. december.

 

Teststationen bliver opført på helt privat initiativ, og det er ifølge initiativtagerne Nordeuropas største test-stald til afprøvning af foderstoffer.

 

- Vi oplever en stadig stigende efterspørgsel efter faktuel viden, som svineproducenterne kan bruge ude i deres bedrift. Det er mere end nogensinde vigtigt for dem at vide, hvad de betaler for. Derfor går vi ind og investerer i den fremtidige foderrådgivning, siger direktør Jan Rodenberg, SvineRådgivningen, ved en fremvisning af den nye teststation.

 

SvineRådgivningen med base i Herning ejes af svineproducenter i det gamle Ringkøbing amt, men rådgivningen dækker et langt større område i det sydlige og vestlige Jylland.

 

- Det vil være et stærkt alternativ til den etablerede forsøgsverden, siger Jan Rodenberg, men understreger samtidig, at der er plads til begge parter.

 

- Vi vil teste effekten af foder- og tilsætningsstoffer på dagligt foderforbrug, daglig tilvækst, antal døde og behandlinger for diarré. Vi arbejder på et videnskabeligt grundlag, men vi vil i højere grad kunne sige ret hurtigt, om det er foder, der dur eller ikke dur. Vi kan nøjes med at køre mindre test, før det besluttes om vi skal køre videre med forsøgene, fortsætter Jan Rodenberg.

 

Han understreger samtidig, at SvineRådgivningen har fået et udmærket samarbejde med VSP, og i december skal parterne mødes.

 

- Kan de også benytte vores faciliteter til nogle af deres forsøg, skal de være meget velkomne lige som alle andre, der ønsker at teste foder eller tilsætningsstoffer, siger Jan Rodenberg.

 

Spændende opgave

På Skjoldborg bliver det rådgiver Niels Ove Nielsen, SvineRådgivningen, der skal stå for forsøgene. Han har tidligere været ansat hos blandt andre KFK, Den Rullende Afprøvning, Seges og AgroTech og har i de seneste to år været ansat hos SvineRådgivningen.

 

- Det bliver en meget spændende opgave, siger Niels Ove Nielsen, mens vi kigger rundt i den nye stald med tilhørende foderlade.

 

Kan afveje med ti grams 

nøjagtighed

Der kan opsættes en individuel fodringsstrategi for den enkelte foderautomat i hver sti. Ved hjælp af en føler i automaten går blandingen af tørfoder til den enkelte automat i gang ude i foderladen. Foderet afvejes og der udfodres et batch foder på 30 kg til den pågældende foderuatomat.

 

- Med det valgt fodersystem fra Agrisys kan vi afveje helt ned til ti grams nøjagtighed. Samtidig kan vi blæse foderet fra foderladen ud til de enkelte foderstationer. Ved at blæse foderet ud undgår vi, at der er foderrester, der sættes sig fast, og vi kan samtidig fodre meget præcist, siger Jan Rodenberg.

 

På Skjoldborg kan der testes foder og tilsætningsstoffer ved indbyrdes sammenligning af op til seks forskellige produkter eller doser i et forsøg.  

 

Teststalden omfatter otte sektioner med hver 24 stier. I hver sektion er der plads til 700 grise.

 

- Vi har aftaler om forsøg frem til maj 2016, men der har allerede været så stor interesse for de nye faciliteter, at jeg slet ikke er i tvivl om, at vi nok skal få brug for alle teststaldene, siger Jan Rodenberg.

 

Der er åbent hus på teststation Skjoldborg, Nr. Vejenvej 10, 7400 Herning, den 10. december fra kl. 9-15, hvor miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen står for den officielle åbning.

 

 

 

 

 

< Tilbage