< Tilbage

Ny spiller indenfor biologiske midler08-12-2015 - 23:12

”We create chemistry” lyder BASFs slogan, men nu kommer bæredygtighed og biologi også på menuen i landbrugssammenhæng

Det er ikke kun nye pesticider, der ligger i pipelinen hos BASF. Som det fremgår her, bevæger virksomheden sig også ind på nye områder med biologiske midler til landbruget.

Af Hanne Gregersen

freelance journalist

 

Med introduktionen af Nodalotor XL til bælgplanter har BASF suppleret sine kemiske midler til landbruget med et biologisk af slagsen. Men det stopper ikke her. En lang række nye bio-midler er på vej indenfor en overskuelig årrække, fortæller Anders Fjendbo, salgschef i BASF med ansvar for Norden og Baltikum. 

- Det er bevidst strategi fra BASF at betræde den biologiske vej i landbrugssammenhæng. Verden ændrer sig, og det gør BASF også, ganske som virksomheden har gjort gennem sine 150 års levetid, forklarer Anders Fjendbo.

 

Interessen for de 

biologiske midler

Han erkender, at interessen for de biologiske midler til landbruget naturligvis hænger sammen med den stigende fokus på økologisk produktion og bæredygtighed. 

-Det skal vi selvfølgelig modsvare, siger salgschefen, der understreger, at virksomheden i forvejen har et godt samarbejde med både økologiske og konventionelle landmænd netop med henblik på at udvikle og lancere produkter, der dækker landmandens behov.

 

Ikke enten-eller

Men i Anders Fjendbos optik er det ikke et enten-eller. Han har set, at det konventionelle landbrug gennem årene er blevet mere grønt, derfor er de biologiske midler lige så godt målrettet den konventionelle landmand.

-Der kan være god fornuft i at give afgrøden en madpakke med fra starten, så den er mere modstandsdygtig overfor skadevoldere, påpeger han.

Det kan i den sidste ende spare nogle sprøjtemidler. 

Et andet eksempel er, at erstatte den sidste af flere sprøjtninger med et biologisk middel, især når det gælder frugt og grønt. Dermed bliver nedbrydningstiden mellem sidste pesticidbehandling og høsttidspunktet længere, og risikoen for pesticidrester endnu mindre.

-Jo mere vi kvalificerer tingene, des større bæredygtighed, siger Anders Fjendbo. 

- Bæredygtighed er et stigende parameter i vores produktion. Flere og flere mennesker skal brødfødes, og det tilgængelige landbrugsareal bliver ikke større. Snarere tværtimod.

Selv om kun 6-7 pct. af BASF produktion er rettet mod dyrkning af afgrøder, kan området meget vel vokse. Købet af det amerikanske firma Becker & Underwood for godt et år siden, var netop et led i BASF’s strategi i retning af mere biologi og større bæredygtighed, påpeger han.   

< Tilbage