< Tilbage

Mælkeprisen under pres18-05-2012 - 22:22

 

Andet kvartal 2012 bliver et vanskeligt kvartal med pres på mælkeprisen og høje foderpriser. Der forventes et driftsresultat på seks øre pr. kg mælk for det gennemsnitlige konventionelle kvægbrug.


Mælkepriserne er faldet siden nytår, og der er tegn på yderligere prisfald i de kommende måneder. Arkivfoto: Helge Lynggaard.

Mælkeprisen er presset på grund af overudbud på det globale mælkemarked. Blandt andet ligger indvejningen af mælk i New Zealand omkring 10 pct. over, hvad den gjorde på samme tidspunkt sidste år. 

 

Mælkemarkedet er i øjeblikket præget af, at efterspørgslen ikke kan følge med det store udbud, og siden nytår er mælkeprisen blevet sænket med 14 øre. De kommende måneder forventes yderligere pres på mælkeprisen. Dog er der tegn på, at produktionsstigningerne i EU er ved at aftage, mener konsulent Jannik Toft Andersen, Videncentret for Landbrug, Kvæg, som i en artikel på LandbrugsInfo også giver et bud på afregningsprisen på mælk.

 

Driftsresultatet pr. kg mælk for det gennemsnitlige konventionelle kvægbrug forventes i 2. kvartal af 2012 at blive på 6 øre. Det er et fald på 6 øre i forhold til forrige kvartal. Driftsresultatet har været faldende siden 3. kvartal 2011, og ligger i øjeblikket cirka på samme niveau som ved årsskiftet 2010/2011 

 

Overudbud presser prisen

Den gennemsnitlige afregningspris for konventionel standardmælk, tung race (4,2 % fedt, 3,4 % protein) er i øjeblikket på 2,50 kr. pr. kg mælk for konventionel mælk og 3,05 kr. pr. kg for økologisk standardmælk tung race. Dermed ligger den nuværende mælkepris omkring 14 øre under, hvad den gjorde 31. december 2011. Og der er stor sandsynlighed for yderligere prissænkninger i de kommende måneder. 

 

Ifølge chefkonsulent Kristian Svendsen, Landbrug og Fødevarer er det globale mælkemarked kendetegnet ved et vist overudbud. Produktionen er steget meget i de toneangivende mælkeproducerende lande. I EU har den notoriske underudnyttelse af den samlede kvote for alle EU-lande været noget mindre end tidligere set på grund af den stigende produktion.

 

Det er især den nordlige del af Østeuropa, der grundet den milde vinter i december og januar, har øget produktionen. Polen og de baltiske lande ligger med vækstrater omkring de ti procent i forhold til samme periode sidste år.

 

Den new zealandske mælkeproduktion er også steget ret markant. Også her ligger indvejningen omkring ti procent over, hvad den gjorde på samme tidspunkt sidste år. I Nord- og Sydamerika har mælkeproduktionen også været stigende.  

 

Smørprisen styrtdykket

Konsekvenserne af den stigende mælkeproduktion har været faldende mælkepriser. Det er smør, der har haft det største prisfald. Efter at prisen på smør siden begyndelsen af 2010 har ligget højere end osteprisen, er prisen på smørfedt gennem de seneste måneder styrtdykket. Der er ligefrem frygt for, at smørprisen i EU vil komme under EU’s interventionspris.

 

Priserne på de øvrige produktgrupper har oplevet knap så store fald, men i de seneste uger er verdensmarkedspriserne på sødmælks- og skummetmælkspulver også faldet. Priserne på ost ligger mere stabilt. 

Kommenter artikel


Kommentarer

< Tilbage