< Tilbage

25-års jubilaren Chr. Junker: Der er løftet en milliard kroner af grovvarebranchens driftsomkostninger på ti år25-05-2012 - 22:29

 

Christian Junker kan ikke forstå, at konkurrencemyndighederne kigger så nationalistisk på grovvarebranchen, som man reelt gør

Christian Junker synes, det er en forvrænget holdning til konkurrencen kun at se på de danske udbydere. Han henviser blandt andet ti, at man kan se tyske og hollandske lastvogne med foder på danske motorveje hver dag. Foto: Helge Lynggaard.

 Af Helge Lynggaard

- Jeg vil tro, at der siden 2002 er løftet cirka 1.000 millioner kroner af driftsomkostningerne i den danske grovvarebranche, siger adm. direktør Christian Junker, Danish Agro, og benytter med fuldt overlæg udtrykket 1.000 millioner for at understrege, hvor stort et beløb, der drejer sig om.

- Danmark er et lille land og alligevel har vi været i stand til at finde en struktur for grovvarebranchen, som ligger i krydsfeltet mellem at være meget effektiv og samtidig have en skarp konkurrence, siger Christian Junker til Grovvarenyt i forbindelse med sit forestående 25 års jubilæum i Danish Agro.

Konkurrencemyndighederne herhjemme er meget opmærksomme på, at der fortsat er konkurrence mellem grovvareselskaberne på det danske marked. Det mærkede Danish Agro senest, da selskabet måtte skaffe sig af med to produktionsanlæg i det sydlige Jylland for at kunne få tilladelse til at fusionere med Nordjysk Andel.

 

- Der er to selskaber herhjemme, der dominerer størrelsesmæssigt – men der er en række stærke selskaber, som har en størrelse og styrke, så de kan nå rundt i hele landet. Og vi har en branche, som er international samtidig med, at der er fri bevægelighed og fri etableringsret. Så jeg synes, det er en forvrænget holdning at have, at den effektivisering og koncentration, der har fundet sted i grovvarebranchen, skulle have haft en negativ indvirkning på konkurrencen og effektiviteten, siger Christian Junker og minder om, at man på de jyske motorveje kan se tyske og hollandske lastvogne med foder hver dag. 

- Jeg kan ikke forstå, at konkurrencemyndighederne kigger så nationalistisk på denne branche. Jeg forstår det ikke. Hver gang der har været noget til salg, har udenlandske selskaber glimret ved deres fravær, siger Christian Junker og henviser her til opsplitningen af KFK og senere Aarhusegnens Andel.

Han mener, at udlandets lille interesse for grovvarebranchen i Danmark må skyldes, at den danske grovvarebranche er så effektiv.

Fokus på leverandørleddet

- Jeg tror, at man skal have meget mere fokus på koncentrationen i leverandørleddet end på salgsleddet til landbruget.

Blandt leverandører af råvarer, gødning og kemi er vi op imod meget store leverandører, som spiller globalt, og som virkelig forsøger at styre markedet. Og hvis vi ikke koordinerede vores indkøbsstyrke, så tror jeg virkelig ikke, at vi levede op til vores formålsparagraf og sikrede vores medlemmer varer til de rette priser, siger Christian Junker.

Pres fra tre sider

- I Danish Agro oplever vi pres fra tre sider. Vi har vores kunder, som bliver færre og større og kan mere selv. Så har vi leverandører af råvarer, gødning og pesticider. De bliver større og større og bruger milliarder på at udvikle nye produkter, og når de har dem klar, skriger de efter distributionskraft for at få payback så hurtigt som muligt.

Og så har vi konkurrencen, som bliver mere og mere global. Til sammen giver det strukturudvikling i branchen i Danmark. Og der synes jeg måske, at man fokuserer lidt for meget på antallet af udbydere i detailleddet. Når antallet af landbrugsbedrifter bliver mindre og mindre, ville det være uhensigtsmæssigt, hvis man ikke fik lov at lave strukturudvikling i grovvarebranchen, som kan løfte mange omkostninger af.

Hvor ser du jeres virksomhed om fem-ti år?

Om fem år har vi som mål, at vi gerne vil nå en vækst på 50 procent. Vi vil gerne nå 25 mia. i omsætning. Det vil vi for ikke at miste relativ størrelse. Hvis virksomheden skal beholde sin konkurrencekraft af hensyn til vores ejere og kunder, så er vi nødsaget til at finde udvikling uden for landets grænser.

Vi får totredjedele af vores indtægter fra vores sideaktiviteter og cirka halvdelen af de totredjedele kommer fra udlandet. Inden for højst fem år vil vi få halvdelen af vores indtjening fra udlandet, siger Christian Junker, der understreger, at Danish Agro ikke har planer om at gå ind i andre brancher, for man vil holde sig til produkter, der ender hos landmanden.

 

 

Kommenter artikel


Kommentarer

< Tilbage