< Tilbage

Svampemiddel sikrer store værdier i majs24-06-2012 - 13:02

 

Mælkeproducent DirkMillenaar i Sørvad har erfaret, at der er meget

at hente i foderkvalitet og udbytte ved at sprøjte mod svamp i majs

Med en frihøjde på den selvkørende sprøjte på 1,25meter ogmed sprøjtebommen hævet over den to meter høje afgrøde kan man give majsmarken en svampebekæmpelse med midlet Opera før skridning - senest i stadie 51. Foto: Niels Damsgaard Hansen.

Af Niels Damsgaard Hansen, ndhtextfoto

Når 300 køer skal fodres og yde en masse mælk hver eneste dag året rundt, kræver det sit foder. Det ved alle mælkeproducenter.

Langt de fleste af dem ved også, hvordan de skal dyrke deres grovfoder og opnå høje udbytter i en god kvalitet. Ellers overlever de nemlig ikke i erhvervet. Men alligevel sker der hele tiden en nyudvikling, som de kan høste fordele af.

- Vi har alle længe vidst, at korn skal beskyttes mod svampe ved at sprøjte det med svampemidler, og det samme er nu tilfældet med majs, fastslår Dirk Millenaar.

Men indtil 2010 havde han ikke prøvet at beskytte sin majs mod svamp, da Opera ikke var godkendt til formålet. I flere af hans arealer har der været majs i monokultur i omkring 25 år, og her begyndte majsen at visne allerede i august.

- Jeg troede, at den manglede kvælstof, når den så sådan ud. Men så prøvede jeg lidt for sjov at sprøjte noget af min majs med Opera mod svamp i 2010, og det viste sig at være en særdeles god ide. For det blev en helt anden kvalitet ensilage end den, vi fik fra den ubehandlede majs, forklarer han.

- Konkret betød den høje kvalitet, at majsen erstattede for 600 kroner sodakorn pr. dag til hans køer.

Da han skiftede til ensilagen fra den usprøjtede majs, måtte han nemlig bruge så meget mere sodakorn for at holde ydelsen oppe. Så det eneste, han kom til at fortryde, var, at han ikke sprøjtede hele majsarealet i 2010.

 

Fremover beskyttes

majsen mod svamp

Dirk Millenaar har boet i Danmark siden 1997 og startede med det samme Millenaar Dairy på gården i Sørvad. På det tidspunkt var der færre køer, men majsen var der allerede som et vigtigt grovfoder.

- Vi har høj og lav jord, og efter min mening skal majs dyrkes på den høje jord, mens vi kan hente gode udbytter i græs på den lave jord, forklarer han.

Med gode udbytter mener han 9.000-10.000 FE i såvel græs som majs. Men det handler ikke kun om udbytte, men i høj grad om kvalitet, der giver masser af mælk i tanken til mejeriet.

 

Efter hansmening er kvalitet i ensilage:

  • høj fordøjelighed

  • høj fodereffektivitet

  • cirka 33 procent tørstof

  • fra 1,1 til 1,2 kg tørstof pr. FE

 

Den kvalitet kan han nå i sin majs ved at anvende Opera til at holde eventuelle svampeangreb væk.

- Det var erfaringen i 2010, så i 2011 blev hele majsarealet på 50 hektar sprøjtet, fortæller han.

- Og så var der ingen visne majs i august.

 

Sprøjten har en stor frihøjde

Dirk Millenaar har i alle årene haft Erling Kjærs Maskinstation til at så og finsnitte sin majs. Da maskinstationen i 2010 købte en selvkørende, hollandsk Agrifac sprøjte, var der gode muligheder for at køre i høj majs uden afgrødeskader.

- Det var derfor, jeg fik lyst til at se, hvad det kunne give at bruge cirka 600 kroner pr. hektar på at sprøjte med Opera, siger Dirk Millenaar.

Majsen skal ifølge godkendelsen af Opera udsprøjtes senest i stadie 51 - det vil sige, når den er ved at skride. På det tidspunkt er hanblomsten mærkbar i planternes top.

- Men man kan slet ikke se, at majsen er angrebet af svamp, siger Erling Kjær.

Majsplanterne er i det stadie cirka to meter høje, og en stor frihøjde under det køretøj, der sprøjter, er en fordel for at undgå køreskader.

Med en frihøjde på 1,25 meter er der ikke problemer ved at køre med eksempelvis en Agrifac selvkørende sprøjte.

 

Bedre end ensileringsmiddel

Den majs, der blev sprøjtet med Opera i 2010, var meget grønnere end den usprøjtede langt hen på sæsonen.

- Det var, som om den modnedepå en mere naturlig måde, fordi svamp ikke fik bladene til at visne, siger Dirk Millenaar.

For Dirk Millenaar var det klart, at han fik en helt anden afgrøde at ensilere.

- Efter min opfattelse er beskyttelse af majs mod svamp meget bedre end at anvende ensileringsmiddel, siger han uden at blinke.

Han er derfor heller ikke i tvivl om, hvad han gør her i 2012:

- Jeg tør slet ikke lade være med at sprøjte med Opera mod svamp i min majs, fastslår han.

Dirk Millenaar har 300 køer, der yder 10.000 kg EKM, på basis af grovfoder af høj kvalitet.

Kommenter artikel


(Kommentarer skal godkendes før de bliver vist)

Kommentarer

< Tilbage