< Tilbage

Langt de fleste rester af pesticider i fødevarer findes i importerede produkter15-07-2012 - 18:52

Ingen af de påviste sprøjterester i frugt, grønt og korn udgør en sundhedsmæssig risiko, viser resultaterne af den danske pesticidkontrol. Det skriver Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet i kontrolrapporten for 4. kvartal 2011. Lignende meldinger fremgår af de tre øvrige kvartalsrapporter for 2011.

59 procent af prøverne af importerede æbler rummede i 2011 rester af pesticider. Det samme gjaldt for 24 procent af dansk æbler. Økologiske er ikk regne med. Arkivfoto af danske æbler.

 

"Hver anden grøntsag har rester af sprøjtegift" og "Grøntsager fyldt med giftrester".

Således lyder et par af overskrifternepå de seneste dages omtale af pesticidrester i fødevarer.

De aktuelle artikler herom udspringer af omtale i Politiken, der bl.a. fortæller, at en storimportør af thailandsk frugt og grønt er blevet politianmeldt af Fødevarestyrelsens rejsehold efter en razzia, hvor der blev fundet store overskridelse af grænseværdierne.

Nul overskridelser 
af grænseværdierne

I 2011 er der fundet rester af pesticider under grænseværdierne i 21 procent af dansk produceret korn og kornprodukter, men i 34 procent af de importerede. 

Disse tal gælder for konventionelt dyrkede afgrøder, idet prøver af økologiske produkter ikke er tagt med i beregningerne.

Procenttallene er beregnet af Grovvarenyt efter en gennemgang af resultaterne af den løbende kontrol af pesticidrester i fødevarer, der for første gang er blevet offentliggjort kvartalsvis i løbet af 2011. 

Det er Fødevarestyrelsen under Fødevareministeriet, ogDTU Fødevareinstituttet, der gennemfører kontrollen samt vurderer og offentliggør resultaterne.

Grovvarenyts opgørelse for korn og kornprodukter i 2011 ses nederst i hosstående tabel.

Bemærk, at nok er der tale om fund af rester af pesticider, men de ligger alle under grænseværdierne. Ingen fund ligger over grænseværdierne.

Enkelte fund af vækstfremmere i meget små mængder udgør en undtagelse.

Hvis varen er deklareret fri for vækstfremmere, må der i sagens natur slet ikke findes rester - og findes de, giver det bemærkninger.

Det svarer fuldstændig til de tilfælde, hvor der er fundet rester af pesticider i økologiske varer.

15 pct. i dansk frugt og grønt 
58 pct. i importerede varer

Det er i høj grad importerede produkter, der giver billedet af, at der er pesticidrester i halvdelen af frugt og grønt.

Der har faktisk været pesticidrester i 58 procent af prøverne af importeret frugt og grønt af konventionel herkomst i 2011.

Tilsvarende var der kun 15 procent af de danske prøver af frugt og grønt, der rummede rester - efter at prøver af økologiske varer er taget ud af materialet.

Bemærk i øvrigt, at prøverne angiveligt er udtaget, hvor der er størst chance for at finde pesticidrester.

De nævnte procenter må derfor skønnes, at være værre end virkeligheden.

I hver eneste af de fire kvatalsrapporter for 2011 hedder det: Der er ikke fundet indhold i kvartalets prøver, der vækker sundhedsmæssig bekymring.

De fire kvartalsrapportermed titlen Pesticider i kosten kan her hentes på DTU Fødevareinstituttets hjemmeside.

Gunner Buck

 

Kommenter artikel


(Kommentarer skal godkendes før de bliver vist)

Kommentarer

< Tilbage