< Tilbage

En livsstil at være kornhandler06-08-2012 - 12:06

Mæglervirksomheden Skovs Korn A/S i Vejle kan i dag fejre 25 års jubilæum


Hans Skov, der her ses til venstre, startede Skovs Korn for 25 år siden. Overfor ham sidder hans først ansatte kornhandler Niels Gade. Foto: Skovs Korn.

Af Helge Lynggaard

Der er væsentlig forskel på at være kornhandler eller –mægler i dag og for 25 år siden. Det kan Hans Skov tale med om. 

- Det går langt hurtigere i dag. Både med informationsstrømme og prisudsving. Derfor kræver det, at man er på toppen hele tiden. Det er nærmest en livsstil at være kornhandler, for man er på fra man står op om morgenen til sent på aftenen, siger Hans Skov. 

I dag fredag er det 25 år siden han etablerede mæglervirksomheden Skovs Korn, der har hovedsæde i Vejle og med kontor i Polen og Lithauen.

Hans Skov blev med egne ord nærmest født ind i branchen. Hans far var chauffør hos grovvarefirmaet Perregaard på Als, og som dreng havde Hans Skov ofte været med sin far på arbejde, så efter handelsskolen lå det lige for at Hans Skov kom i lære samme sted.

Herefter gik turen til Midtjysk Korn i Galten, hvor han både var sælger og samtidig stod for indkøb af blandt andet såsæd og plantebeskyttelsesmidler. Det var dengang, de funktioner lå helt ud i detailleddet.

Mægler i Hamburg

I 1984 blev Hans Skov ansat i en mæglervirksomhed i Hamborg og det satte gang i ønskerne om at starte egen mæglervirksomhed. Inden det blev en realitet tre år senere, nåede han at være hos Haderslev Korn og Sydjysk Korn.

- Opholdet i Hamburg inspirerede mig til at starte selv, for jeg syntes det var et godt og inspirerende job, hvor der skete noget nyt hver dag, fortæller Hans Skov.

I de første fire og et halvt år klarede han virksomheden alene sammen med en sekretær. Herefter ansatte han den første kornhandler – Niels Gade – der stadig arbejder i virksomheden.

Niels Gade kom med erfaring fra udlandsophold hos Conti i Hamburg og ansættelse i KFKs og DLGs handelsafdelinger – sidst som ansvarlig for DLGs kornafdeling.

Virksomheden udviklede sig stille og roligt ved organisk vækst.

Udvidede aktiviteterne

Udviklingen tog for alvor fart, da Kim Larsen blev ansat i 2001.

- Dermed udvidede vi paletten af aktiviteter, for Kim kom med sin internationale erfaring som ansvarlig for KFKs handelsafdeling. I dag formidler vi varer lige fra Rusland over Baltikum til Polen, Tyskland, Frankrig, England og mange andre destinationer over hele verden, siger Hans Skov.

Kim Larsen blev medejer af Skovs Korn i 2006, så han i dag ejer virksomheden sammen med Hans Skov.

 

Købe og sælge bedst muligt

Skovs Korn handler med foderkorn, møllekorn, maltbyg, rapsfrø og såsæd. 

- Såsæd udgør normalt en mindre del, men i det seneste år har der været stor aktivitet på grund af den vanskelige høst sidste år, fortæller Hans Skov.

- Vores filosofi er, at vi screener markedet for at kunne købe og sælge korn bedst muligt. Vi har en stor eksport af maltbyg fra Danmark og til gengæld køber vi foderkorn ind. 

- Vores kunder er både danske og udenlandske grovvarevirksomheder. Tendensen er gået mod, at det i højere grad er udenlandske kunder efterhånden som strukturudviklingen i den danske grovvarebranche har reduceret antallet af virksomheder.

Behov for mæglervirksomheder

Hans Skov forklarer, at selv om grovvarevirksomhederne har deres egne handelsafdelinger, er der behov for mæglervirksomheder.

- Det er alfa og omega at kende markedet vil bunds. Man kan hurtigt komme til at betale for meget for en vare, hvis man ikke kender alle mulighederne. Vi har medarbejdere, som følger markedet hele tiden, og som har en stor kontaktflade. Kan vi finde varen en halv euro billigere pr. 100 kg kan det blive til mange penge, for det er ofte store partier, der handles. 

- Det går væsentligt hurtigere i dag end da vi startede for 25 år siden. 

Informationerne kommer hurtigere i dag og samtidig ser vi meget større prisudsving end dengang. Det kan være fem-ti kroner på en dag. 

- Derfor er det en livsstil at være kornhandler eller –mægler, for man kan ikke holde normal fyraften med de prisudsving. 

- En spanier melder sig måske først på aftenen efter, at han er kommet tilbage fra siesta eller måske kommer der besked fra en kontakt i USA, som er mange timer efter os, siger Hans Skov.

 

17 medarbejdere

Skovs Korn har i dag 17 medarbejdere hvoraf de ni arbejder fra firmaets kontorer i henholdsvis Polen og Lithauen. 

- Vi etablerede de to kontorer for henholdsvis tre og fire år siden. Der er store mængder korn i både Baltikum og Polen, der skal omsættes, og vi kunne se, at mæglerfunktionen ikke var noget, man kendte i større udstrækning. 

- Vi ansatte lokale medarbejdere, for vi mener, det er en fordel, at det er ansatte, som kender markedet og de lokale kunder, siger Hans Skov, der har været godt tilfreds med den satsning og ikke vil udelukke, at virksomheden etablerer kontorer andre steder i udlandet.

 

 

 

 

< Tilbage