< Tilbage

Viceformand i L&F Lars Hvidtfeldt: Jeg brænder for landbruget 02-09-2013 - 12:52

 

I udkanten af Nykøbing Falster driver Lars Hvidtfeldt ca. 550 ha ager og 100 ha skov herunder produktion af juletræer og æbler sammen med hustruen Linnéa Treschow. Alsidighed og samarbejde med naboer i form af ”share farming” og Guldborgsund Frugt Aps er i højsædet.


Som Landbrug & Fødevarers ordfører inden for miljø og klima har Lars Hvidtfeldt nok at se til i øjeblikket. Foto: Anette Eckholdt.

 

Af Anette Eckholdt, 
freelance journalist

 

I november 2012 blev Lars Hvidtfeldt valgt til viceformand for Landbrug & Fødevarers primærside. 

Den 46-årige agronom startede sin erhvervskarriere som fuldmægtig i Landbrugsraadet på Axelborg og siden i organisationens Bruxelleskontor. 

Da han kom hjem fra Bruxelles, skiftede han Landbrugsraadet ud med et job som direktør for Sydhavsøernes Landboforening. 

Her blev han i to år, indtil han sammen med hustruen Linnéa Treschow i 2002 købte Gl. Kirstineberg Gods, Nykøbing Falster i fri handel. Linnéa Treschow er norsk født, og vokset op på godset og industrivirksomheden Fritzøe i Norge. 

Hun er uddannet akademiøkonom og blomsterdekoratør. Parret har to børn på henholdsvis 13 og 14 år, som ifølge faren begge udviser stor interesse for bedriften.

- Jeg har altid drømt om at få min egen ejendom. Så da chancen for at købe Gl. Kirstineberg bød sig, var det bare med at hoppe på toget. 

Jeg kendte stedet, idet mit fødehjem, hvor jeg er 6. generation og hvor mine forældre stadig bor, ligger bare syv kilometer fra Gl. Kirstineberg. Mit fødehjem har jeg sidenhen overtaget, og det er under godset i dag, fortæller Lars Hvidtfeldt, da Grovvarenyt møder ham på godskontoret. 

 

Teori og praksis

Siden han i november 2012 skiftede posten som formand for Tolvmandssektionen ud med den som viceformand i Landbrug & Fødevarer, har han været meget på farten. 

Som ordfører inden for områderne miljø, klima og bioenergi har han nok at se til. Mandage forsøger formandskabet dog at holde mødefri, så de kan arbejde hjemmefra med egne og organisations opgaver. 

Som tidligere ansat på Axelborg kommer det ikke bag på Lars Hvidtfeldt og familien, hvor meget arbejde der er i viceformandsposten. 

- Jeg brænder for landbruget og jeg brænder for at være med til at forbedre rammebetingelserne for erhvervet. Som tidligere ansat på Axelborg og praktisk landmand, synes jeg også, jeg har noget at bidrage med, siger han og understreger samtidig, at der for den enkelte landmand i den grad er brug for arbejdsro og bedre forudsigelighed, når man skal ud at investere. Situationen som den er idag er uholdbar. 

Hjemme på godset er det da også bureaukratiet, som skaber mest irritation i hverdagen. Efter at Lars er meget væk hjemmefra, har hustruen Linnéa overtaget flere og flere opgaver. Herunder kontakten til de offentlige myndigheder.

- Det er tungt at danse med. Der er ringe service i kommunen og andre offentlige myndigheder. De glemmer at sætte borgeren og virksomheden i centrum. Senest oplevede vi, at det skulle tage ca. 6 måneder, inden Vejdirektoratet gav os lov til kortvarigt at lukke en vej, mens vi skulle fælde nogle træer med askesyge. Dette handlede om andres sikkerhed og var ikke for vores fornøjelse, men vores ansvar at det blev gjort. 

Da vi endelig fik svar, indebar det, at vi ikke selv måtte lukke vejen i et par timer, men skulle have professionelle til det. Regningen lød på 15.000 kr. 

Det er irriterende, at det skal være sådan og det er det, der gør at vi i Danmark taber i forhold til udlandet. 

Samtidig sidder man tilbage med det indtryk, at vores offentlige sektor er velfærdsamfundets værste fjende, konkluderer Lars Hvidtfeldt.

 

Alsidig bedrift

Godset blev oprettet ved salg af kronens jagtarealer i 1766. Den smukke 1000 kvadratmeter store hovedbygning samt lade er opført af materialer fra Nykøbing Slot, der blev nedrevet i årene umiddelbart efter. 

Disse bygninger og haveanlægget bag hovedbygningen er i dag fredede. 

- Hovedbygning og have er private – vi lejer ikke selskabs- eller mødelokaler ud, men ellers er der altid masser af liv på gården. 

Godskontoret fungerer som et kontorfællesskab, hvor flere selskaber har lejet sig ind for dels selv at forestå administrationen eller for at købe ydelser af godsets administration. 

Med de virksomheder der bliver drevet ud fra godskontoret er der i alt 32 fastansatte medarbejdere, forklarer Lars Hvidtfeldt.

Og der er da også mange enheder at holde styr på på Gl.Kirstineberg Gods, som har 550 ha agerjord og 100 ha skov. Samarbejde med naboer er i højsæde og der er dannet flere selskaber.

 

Kirstineberg Driftsfællesskab I/S 

Kirstineberg Driftsfællesskab I/S, som driver ”share farming” med al jord under Gl. Kirstineberg, Ny Kirstineberg, Pandebjerg Gods og Klodskovgård. 

Markplanen for 2013 består af engrapgræs, hvidkløver, rødsvingel, vinterraps, sukkerroer, hvede, maltbyg, majs til modenhed og græs. I alt 1491 ha.

- ”Share farming” med én bundlinje fungerer rigtig godt. Beslutningerne træffes i fællesskab og varetages af en driftsleder. 

Da vi alle har de samme mål, er der ingen problemer, men kun fordele i driftsfællesskabet. Det er både nemmere at optimere driften og nemmere at investere i den nyeste teknologi. 

Derudover skaber vi spændende arbejdspladser, og vi har vedtaget, at bare der er to tilstede, så er driftsfællesskabet beslutningsdygtigt, forklarer Lars Hvidtfeldt.

 

Kirstineberg A/S

Kirstineberg A/S var oprindeligt en alsidig planteskole. Den tidligere ejer overtog den og specialiserede sig i juletræer i potter i 1987, og i dag er den årlige produktion af normannsgran i potte godt 100.000 stk. 

Træerne er mellem 60 og 160 cm høje. Derudover er der ca. 20 ha med almindelige juletræer. 95 procent af produktionen går til eksport især Østeuropa. 

Den daglige drift varetages af en direktør en kontorassistent og 19 årsværk, hvoraf de 10 er fastansatte. Resten er sæsonarbejdere.

 

Skov, jagt og udlejningshuse

Den ca. 100 ha store skov under Gl. Kirstineberg passes af en lokal skovfoged. Jagten udlejes og drives af Pandebjerg Gods. Derudover er der 11 udlejningshuse på ejendommen samt lidt erhvervslejemål.

 

Guldborgsund Frugt

Sammen med naboejendommene Vennerslund, Klodskovgård og Pandebjerg dyrker Gl. Kirstineberg 32 ha med æbler og 1,7 ha med sød kirsebær. En stor del af frugten sælges frisk gennem GASA Nordgrønt – resten forarbejdes til most og sælges under navnet Guldborgsund.

- Da vi startede med frugten i 2004 var det et ønske om at skabe et nyt forretningsområde til at erstatte sukkerproduktionen. Men det er ikke nemt. Konkurrencen fra udlandet er hård og de ganske få indkøbere, som står for indkøbene i supermarkedskæderne er ret ligeglade med om frugten er dansk og kvaliteten høj, siger Lars Hvidtfeldt.

Guldborgsund Frugt har ikke eget mosteri og får presset æblerne ude i byen. Senest tiltag er at lave hestefoder af høj kvalitet af pulpen: Pure apple er en slags bolcher til hesten, Chrunch gives ovenpå andet foder og mosten tilsættes vandet.

- Det går godt. Produkterne er især udviklet til heste, der udstilles eller deltager i turneringer, og som ejerne gerne vil kræse for. 

Heste kan åbenbart have problemer med at drikke nok, når man er på farten og får vand, der smager lidt anderledes. Det problem kan løses ved at tilsætte æblemost til drikkevandet, forklarer Lars Hvidtfeldt.

Seneste tiltag på ejendommen er etablering af selskabet ”Tasting Denmark”, som skal hjælpe småproducenter med at afsætte deres produkter – gerne på eksportmarkedet. 

Det hele er så nyt, at Lars Hvidtfeldt ikke vil gå i dybden med planerne endnu. Men direktøren er på plads og selskabet er i gang.

< Tilbage