< Tilbage

Vestjyllands Andel er et fyrtårn i branchen01-10-2012 - 00:21

 

Rekordresultat i Vestjyllands Andel, der over ti år har tilbagebetalt 183 millioner kroner til medlemmerne

Nyt rekordresultat fra Vestjyllands Andel, der sluttede sidste regnskabsår med et overskud på 77,9 mio. kr. efter en omsætning på 1,78 mia. kr. Foto: Vestjyllands Andel.

 

Af Helge Lynggaard

Vestjyllands Andel fik sidste år et rekordstort overskud. Resultatet blev 77,9 millioner kroner efter en koncernomsætning på 1,78 milliarder kroner.

- Resultatet og den solide konsolidering af selskabet styrker yderligere vores position som en væsentlig aktør i det danske grovvaremarked, sagde   bestyrelsesformand Leif Haubjerg,  da han torsdag i denne uge aflagde beretning på generalforsamlingen i Vestjyllands Andel.

Bestyrelsen indstillede, at de godt 3.600 medlemmer skulle have udbetalt 30 millioner kroner af overskuddet.

- Vi er det eneste grovvareselskab, der udbetaler en så stor del af overskuddet til vore medlemmer, fortsatte Leif Haubjerg.

 - Vi har en virksomhed, som er et virkeligt fyrtårn i branchen. Vi er stolte over, at vi over de ti år, som Vestjyllands Andel har eksisteret, har tilbagebetalt 183 millioner kroner til vores medlemmer. Det er vel det bedste bevis på en ægte landmandsejet grovvareforretning, hvor overskud kommer tilbage til landmanden, sagde Leif Haubjerg.

Han oplyste, at Vestjyllands Andel slap igennem året med gansk få tab på i alt 1,3 mio. kr.

-Med den stadig stramme situation for mange landmænd har vi valgt at fastholde vores hensættelse på ti millioner kroner.

- Som i alle ved, er markedet utrolig turbulent, næsten uanset, hvad vi skal købe eller sælge, Vi har i Vestjyllands Andel stor fokus på risikoafdækning. Med korte terminer på foder, har det været lidt lettere at tilpasse priserne med ændringerne i markedet. Og selvom vi har haft lidt højere priser på korn og råvarer, har vi været lidt foran i afdækningen, det kalder vi i daglig tale at være long. Med de stigende priser året igennem har dette vist sig at være rigtig, og medvirkende til skabelsen af resultatet. 

Salgsmæssigt havde vi fremgang på alle fronter. Foder og mineralsalget gik frem, og det samme gjorde sig gældende på gødning, såsæd og kemisalget, hvor vi nåede pænt over budgettet.

Høsten i 2011 blev stor og nåede over rekordindgangen fra 2010. I alt modtog vi 202.000 tons afgrøder, oplyste bestyrelsesformanden.

På førsteplads i test

Han glædede sig over, at Vestjyllands Andel kom ind på en førsteplads, da Videncenter for Svineproduktion i foråret testede smågrisefoder.

- Vi ved ikke noget om, hvornår disse test finder sted, de er derfor meget valide med hensyn til kvaliteten af de varer, vi leverer ud til landmændene. 

- Vestjyllands Andel kom ud på en sikker førsteplads. Højere tilvækst med et lavt foderforbrug fik konsulenterne til at konkludere, at vores foder gav det højeste udbytte for landmændene. Vi fik dokumentation på, at vi holder det, vi lover, og at blandingerne fungerer godt på bedrifterne, sagde Leif Haubjerg og kunne fortælle, at resultaterne siden har givet nye kunder.

Gjort det godt

Vestjyllands Andel er medejer af en række selskaber sammen med Danish Agro.

- De har alle gjort det godt, understregede bestyrelsesformanden og fortalte, at i Sverige har parterne stiftet Swedish Agro og anat ti nye sælgere.

Op ad bakke

- Det har gennem alle årene været lidt op ad bakke i Sverige. Vi har prøvet at få vore svenske kolleger i DLA til at gå mere aktivt i markedet, og derved få løftet vores markedsandel. Det er aldrig lykkedes at få den vækst der skal til, hvis vi skal have økonomi i at være i Sverige. 

- Med stiftelsen af Swedish Agro er vi nu selv gået mere aggressivt ind i markedet. Vi er der jo allerede via Kvarnby foder. Her har vi indtil idag været på tre lokaliteter, men alt samles nu i nyt domicil i Staffenstorp, fortalte Leif Haubjerg på generalforsamlingen. 

< Tilbage