< Tilbage

DLA indgår tæt samarbejde i Østeuropa med tysk grovvarekoncern18-09-2012 - 17:00

Tysklands største grovvarekoncern Agravis Raiffeisen AG indgår sammen med Danish Agro og Vestjyllands Andel en ny alliance, der skal være med til at bane vejen for vækst i Østeuropa. 


Danish Agro og Vestjyllands Andel indgår tæt samarbejde med Tysklands største grovvarekoncern. Foto: Danish Agro

Danish Agro og Vestjyllands Andel har via samarbejdet i DLA Group indgået en større strategisk alliance med den tyske grovvarekoncern AGRAVIS Raiffeisen AG og intensiverer nu samarbejdet i Østeuropa. Parterne har oprettet et nyt joint venture, DLA AGRAVIS International Holding A/S, hvorigennem fælles forretnings-aktiviteter i Østeuropa skal udvikles, oplyser parterne tirsdag eftermiddag i en pressemeddelelse samtidig med at det nye samarbejde bliver præsenteret ved et pressemøde i Hamburg.

Administrerende direktør i Danish Agro og bestyrelsesformand i DLA Group, Christian Junker, ser frem til det udbyggede samarbejde:

- Parterne har arbejdet tæt sammen i flere år, og der er efterhånden opbygget en stor tillid koncernerne imellem. Vi finder nu, at tiden er inde til at udbygge forretningsomfanget med hinanden. Hidtil har samarbejdet primært bestået af fælles indkøb og udnyttelse af hinandens distributionskraft. Nu bliver relationerne yderligere styrket og formaliseret. AGRAVIS Raiffeisen AG er en stor og stærk virksomhed, der har de samme strategiske interesser og mål som os. Sammen vil vi stå stærkt i Østeuropa. 

Også Dr. Clemens Groβe Frie, administrerende direktør i AGRAVIS Raffeisen AG, ser mange muligheder:

- Alliancer er en vigtig del af AGRAVIS’ vækstplan, og vi har et ønske om, at bevæge os dybere ind i Østeuropa med en stærk strategisk partner. Vi ser mange muligheder for styrket samarbejde og stærke vækstmuligheder sammen med DLA Group. Gennemarbejdede analyser af forretningsmuligheder og afkast vil ligge til grund for de beslutninger vi tager i fællesskab. Vi har et partnerskab, der i høj grad bygger på tillid. 

For at understrege parternes ønske om et tæt og langsigtet samarbejde har Danish Agro og Vestjyllands Andel købt en aktiepost i AGRAVIS Raiffeisen AG. Samtidig er det tyske selskab blevet aktionær i den særdeles velindtjenende vitamin- og premixvirksomhed Vilomix Holding A/S, som Danish Agro og Vestjyllands Andel ejer via Vilomix International Holding A/S. Det er partnernes ønske i fællesskab, at udvikle Vilomix’s internationale position på det voksende premix- og vitaminmarked. 

 

DLA Agravis International Holding A/S

Parterne flytter deres nuværende forretningsaktiviteter i Østeuropa med en samlet omsætning på godt 3 mia. kr. over i det nye joint venture. Fokus bliver i første omgang primært på grovvare- og maskinhandel i Estland, Letland, Litauen, Polen og Tjekkiet. Danish Agro og Vestjyllands Andel kommer til at eje 75 procent af DLA Agravis International Holding A/S, mens Agravis Raiffeisen AG kommer til at eje 25 procent.

 

Grovvareaktiviteter i Baltikum

Danish Agro og Vestjyllands Andel flytter sine grovvareaktiviteter i Baltikum over i DLA AGRAVIS International Holding A/S. AGRAVIS Raiffeisen AG bliver dermed medejer af AS Baltic Agro, Estland, SIA Baltic Agro, Letland, og UAB Baltic Agro, Litauen, der samlet set er markedsledende i Baltikum. De tre selskaber vil i 2012 omsætte for ca. 2,5 mia. kroner og beskæftige 315 medarbejdere.


Maskinhandel i Polen og Tjekkiet

AGRAVIS Raiffeisen AG flytter sine maskinhandelaktiviteter i Polen og Tjekkiet over i DLA AGRAVIS International Holding A/S. Det drejer sig om Raitech i Polen og Agromex i Tjekkiet, der i alt omsætter for ca. 600 mio. kroner og som det nye joint venture vil komme til at eje henholdvis 100 procent og 50 procetn af Raitech, der har hovedsæde i Brzoza og 8 afdelinger fordelt i det nordvestlige Polen, har ca. 85 ansatte.

Virksomheden forhandler blandt andet New Holland traktorer. Agromex, der har hovedkvarter i byen Ricany og 7 afdelinger fordelt i Tjekket, har ca. 35 ansatte. Virksomheden er markedsleder indenfor salg af Fendt traktorer og Claas mejetærskere i Tjekkiet.

- Vi ser frem til at bygge videre på Raitechs og Agromex’ stærke positioner i henholdsvis Polen og Tjekkiet, og vi glæder os til at blive repræsenteret stærkere i Østeuropa. Danish Agro og Vestjyllands Andel købte tidligere på måneden aktiemajoriteten i Finlands største grovvarekoncern, Hankkija-Maatalous Oy, der også er dygtige og meget erfarne indenfor maskinhandel. Samlet set vil vi nu få en unik stærk position og kunne koordinere maskinhandelaktiviteter fra Finland i nord til Tjekkiet i Syd. Sammenhængskraften bliver rigtig god på tværs af mange lande, siger Christian Junker. 

Det nye joint venture afventer godkendelse fra de polske konkurrencemyndigheder, hvilket forventes at ske indenfor de kommende måneder

 

Fakta om DLA Group

DLA Group blev etableret i 1975 med det formål at koordinere indkøbssamarbejdet blandt en række grovvareselskaber i Danmark og Sverige. Igennem årene er dette samarbejde blevet udvidet til også at omfatte investeringer i en række selskaber i ind- og udland, som alle har til formål at understøtte kerneaktiviteterne og styrke gruppens markedsposition. Danish Agro og Vestjyllands Andel er igennem de seneste år blevet de væsentligste aktører i DLA Group. Derudover består medlemskredsen af en række detailselskaber i Norden og Baltikum. Efter overtagelsen af finske Hankkija-Maatalous Oy pr. 1. januar 2013 vil DLA Group få en samlet gruppeomsætning på 32 mia. kr.

Fakta om Danish Agro koncernen:

Danish Agro-koncernen består af en række agroindustrielle selskaber i ind- og udland. De har alle den overordnede målsætning - i et tæt samspil med kunderne - at medvirke til værdiskabende løsninger på de enkelte bedrifter. Koncernen er hovedsageligt beskæftiget inden for salg af foderblandinger, råvare- og vitaminforblandinger, gødning, planteværn, såsæd og energi samt køb af afgrøder fra landbruget. Danish Agro-koncernen vil efter overtagelsen af finske Hankkija-Maatalous Oy pr. 1. januar 2013 få en omsætning på ca. 25 mia. kr. og beskæftige ca. 3000 medarbejdere.

Fakta om Vestjyllands Andel koncernen:

Vestjyllands Andel er en Vestjysk funderet grovvarevirksomhed med 17 afdelinger. Vestjyllands Andel har investeringer i en række agroindustrielle selskaber i ind- og udland. Selskabet er hovedsageligt beskæftiget inden for salg af foderblandinger, råvare- og vitaminforblandinger, gødning, planteværn, såsæd og energi samt køb af afgrøder fra landbruget. Vestjyllands Andel beskæftiger ca. 130 medarbejdere og vil i 2012 nå en omsætning i niveauet 2 mia. kr.

Fakta om AGRAVIS Raiffeisen AG

AGRAVIS Raffeisen AG er Tysklands største grovvareselskab og det næststørste grovvarekooperativ i Europa. Koncernen har aktiviteter indenfor traditional grovvarehandel, foder, energi, maskinhandel, bygninger og fritidsshops. AGRAVIS Raffeisen AG har sit hovedkontor i Münster og Hannover, beskæftiger ca. 5.300 ansatte og har en årlig omsætning på 48 mia. kr. 

< Tilbage