< Tilbage

Bedre forklaringer på reduktion af kvælstofudledning efterlyses10-10-2011 - 22:31

Vandplanerne stod for skud på møde i aftes på Videncentret for Landbrug, hvor chefkonsulent Leif Knudsen understregede, at politikerne må have forståelse for landbrugets udledning med den store fødevareproduktion

Harley Bundgaard Madsen, i midten, kunne ikke fortælle noget om, hvornår indsigelserne mod Vandplanerne er færdige. Til venstre ses Leif Knudsen, Videncentret for Landbrug og til højre ordstyreren, journalist Per Henrik Hansen. Foto: Helge Lynggaard.

Af Helge Lynggaard

 

Er det udledningen af kvælstof eller fosfor fra landbruget, der er den største synder?

- Det har vi diskuteret i 30 år, og tidligt fandt vi frem til, at det handlede om både kvælstof og fosfor.

- I søerne er det fortrinsvis fosfor, der er synderen, mens det i fjorde først og fremmest er kvælstof, sagde kontorchef Harley Bundgaard Madsen, Naturstyrelsen, på et møde i Videncentret for Landbrug, Skejby torsdag aften.

Han krydsede klinger med chefkonsulent Leif Knudsen, Videncentret for Landbrug på et møde for medlemmer af Danske Fødevare- og Landbrugsjournalister.

- Når vi i Danmark har stor fokus på kvælstof, er det fordi, vi har store marine områder, fortsatte Harley Bundgaard Madsen.

Det fik Leif Knudsen til at sende en lille efterlysning:

-Egentlig kunne man godt ønske sig, at der var bedre og mere overbevisende forklaringer.

 

Arbejder med indsigelser

Harley Bundgaard Madsen fortalte, at der er fuld gang i arbejdet med at gennemgå de mange indsigelser mod Vandplanerne, som landmænd, kommuner og organisationer har indsendt.

Han kunne eller ville ikke fortælle noget om, hvor langt man er i gennemgangen af indsigelserne eller, hvornår arbejdet ventes færdigt.

 

Udledningen halveret

På mødet fortalte Harley Bundgaard Madsen, at den hidtidige reduktion af kvælstofudledningen fra landbruget har været en succes, for udledningen er halveret siden den første vandmiljøplan.

- Man må rose landbruget for, at der i dag er en højere udnyttelse af kvælstoffet, og jeg tror ikke der er landmænd i andre lande, der er lige så gode. Men det ændrer ikke, at der stadig er næsten totredjedele af kvælstoffet, der ikke bliver udnyttet herhjemme.

- Derfor skal der ske en yderligere reduktion for at Danmark kan opfylde EU’s Vandrammedirektiv. Der er indgået aftale om, hvordan udledning af 9.000 tons kvælstof skal reduceres, mens reduktion af de resterende 10.000 tons er udsat af den tidligere regering og nu behandles i udvalg, fortalte Harley Bundgaard Madsen, og understregede, at det ikke er besluttet, hvordan de 10.000 tons skal fordeles.

- Det er jeg glad for at høre, sagde Leif Knudsen, der gjorde det klart, at de i alt 19.000 tons reduktion af kvælstofudledning vil ramme landbruget hårdt i dele af landet.

Han har tidligere på landbrugets vegne stillet spørgsmål ved de forudsætninger, som reduktionen er beregnet ud fra. Spørgsmålet bliver nu behandlet i en arbejdsgruppe – det såkaldte baseline-udvalg.

- Vi holder møde i morgen, men det er også det første møde siden engang i foråret. Vi skulle egentlig have afsluttet arbejdet i februar. Så jeg er ikke imponeret over effektiviteten, sagde Leif Knudsen.

 

Tage marker ud af drift er det mest effektive

- I gennemsnit skal der ske en reduktion på 44 procent. I nogle områder uden særlig følsom natur er det kun ti procent, men i områder med særlig følsom natur skal der ske en kraftigere reduktion – helt op til 70 procent som for eksempel i Limfjordsområdet.

- Det mest effektive vil så være at tage marker ud af drift. Man kan også forbyde vinterafgrøder, men det ville få dramatiske konsekvenser, for udbyttet ved at dyrke for eksempel vårhvede i stedet for vinterhvede er omkring 30 procent mindre, sagde Leif Knudsen.

 

Landmandens råderum

Et af midlerne til at reducere udledningen af kvælstof er etablering af efterafgrøder.

- Der er mange gode ting ved efterafgrøder, men det blokerer for dyrkning af vintersæd. Og som vi har set i år giver det også indskrænkning af råderummet for landmanden. Generelt bekymrer det mig, at man har fået opbygget nogle systemer, der gør det næsten umuligt for landmanden at ændre sit valg af afgrøder for eksempel på grund af vind og vejr, sagde Leif Knudsen.

Han opfordrede samtidig til en politisk forståelse for, at landbruget udleder blandt andet kvælstof.

- Produktionen af fødevarer forurener. Vi producerer fødevarer til mange millioner mennesker, og hvis vi skal skære ned på vores landbrugsproduktion, så vil resultatet blot blive, at vi eksporterer vores forurening. For de mange millioner mennesker skal stadig have mad, som så vil blive produceret under andre miljøforhold, sagde Leif Knudsen.

 

Kommenter artikel


Kommentarer

< Tilbage