< Tilbage

På bedriftsbesøg hos landbrugets førstemand16-10-2011 - 21:42

Mit landbrug er en forretning, understreger Niels Jørgen Pedersen overfor landbrugspressen, der har været på besøg hjemme i Thy

Som formand for Landbrug & Fødevarer er det ikke meget tid Niels Jørgen Pedersen har til at arbejde i stalden med de 175 køer. Fotos: Helge Lynggaard

Af Helge Lynggaard


Græsplænen er velholdt lige som hele bedriften, og fra kaffebordet er der udsigt til familiens ridehest. Men ellers er det et effektivt landbrug, som dansk landbrugspresse besøger onsdag eftermiddag.

Det er Niels Jørgen Pedersen, formand for Landbrug & Fødevarer, der har inviteret til kaffe og besøg på bedriften, der ligger få kilometer syd for Thisted tæt på Vilsundbroen.

- Mit landbrug er en forretning og det har ligget i baghovedet lige fra starten. Derfor har vi også interesseret os for og investeret i vindmøller, som er en del af forretningen her på stedet, forklarede Niels Jørgen Pedersen.

Han har siden foråret været formand for Landbrug & Fødevarer, og det giver lange og travle arbejdsdage med møder og alt muligt andet end driften af gården. Derfor er den daglige drift derhjemme helt lagt i hænderne på en driftsleder, der sammen med to medarbejdere står for stald og mark samt maskinstationsarbejde for andre landmænd.

 

Malkerobotter

Bedriften består af en jerseybesætning på 175 køer, der malkes i tre malkerobotter. Niels Jørgen Pedersen har 250 hektar og  med pasningsaftaler driver han i alt 450 hektar.  

I dag er det Niels Jørgen Pedersen, der åben stalddørene. Og det passer godt ind i hans og Landbrug & Fødervarers strategi om, at dialog er vejen til forståelse for dansk landbrug.

- De fleste byboere kender jo landbruget som nogle, der har en enorm gæld og de tror, at landmænd aldrig nogensinde har tjent penge. Derfor bruger vi meget energi på at fortælle de gode historier om dansk landbrug. Målet er at gøre danskerne stolte af, at vi har et landbrug i Danmark, sagde Niels Jørgen Pedersen.

Han fortalte, at reklame- og imagekampagnen ”Den gode fortælling” er blevet modtaget rigtigt godt.

Alene det at vi siger, at vi ikke vil brokke os, skaber opmærksomhed, sagde Niels Jørgen Pedersen, der understregede, at det er en lang proces at rette op på 30-40 års skade.

Om den nye fødevareminister Mette Gjerskov sagde Niels Jørgen Pedersen, at han håbede, at hun vil sætte faglighed i højsædet.

- Vi skal tænke klima, energi, natur og økonomi ind i en sammenhæng. Derfor vil vi presse på for at få faglighed, dokumentation og samfundsøkonomiske konsekvenser beregnet, når der kommer nye tiltag fra ministeren. Og lad os så få nogle langsigtede løsninger, understregede formanden.

Ministeren har sagt, at vandplanerne bliver gennemført, men Niel Jørgen Pedersen håber, at der kommer flere reguleringsmetoder til at begrænse kvælstofudledningen, så den ikke rammer den opdyrkede jord.

- Men jeg tror dog også, at det stadig bliver muligt at drive landbrug i Limfjordsområdet i fremtiden – bedriften her ligger faktisk i dette område. Og bliver det for eksempel umuligt at have svineproduktion på en bedrift, så skal man måske se på, hvad løsningen kan være for denne bedrift i stedet for det man havde tænkt på i første omgang, sagde Niels Jørgen Pedersen.

 

Fokus på landdistriktsmidler

Mødet hos formanden fandt sted få timer efter at EU-Kommissionen havde offentliggjort sit forslag til fremtidens landbrugsstøtte, som vil betyde mindre støtte til danske landmænd.

- Derfor skal vi have fokus på at hive flere landdistriktsmidler hjem for vi får kun 0,3 procent hvor vi burde have 2,5 procent af de samlede beløb. Hvis vi kan hive det beløb hjem ser det ikke så sort ud, konstaterede formanden, der understregede, at Kommissionens forslag nu skal drøftes i Parlamentet, og at der derfor er lang vej før diskussionen om landbrugsstøtten er slut.

Kommenter artikel


Kommentarer

< Tilbage