< Tilbage

Udmattelseskrig i svinebranchen30-10-2011 - 21:08

Bankerne vælger at understøtte urentabel produktion i lange perioder i håb om bedre tider frem for at tage tabet, mener Lindhart B. Nielsen, formand for Landbrug & Fødevarer, Svineproduktion

Det er ingen skam at stoppe som svineproducetn, pointerede Lindhart B. Nielsen på årsmødet i Landbrug & Fødevarer Svineproduktion. Foto: Helge Lynggaard

Af Helge Lynggaard

 

Vi taler ikke længer om svinecycler – der er rettere tale om en udmattelseskrig med både svineproducenter og banker som deltagere.

 

Gårdejer Lindhart B. Nielsen, formand for Landbrug & Fødevarer, Svineproduktion, lagde ikke fingrene imellem i sin beretning på svineproducenternes årsmøde i Herning i tirsdags.

 

- Det ser ud til, at bankerne i vid ustrækning vælger at understøtte urentabel produktion i lange perioder i håb om bedre tider frem for at tage tabet, fortsatte Lindhart B. Nielsen.

 

Han mener, at der er en mindre gruppe på mellem 10 og 15 procent af svineproducenterne, hvor kombinationen af insolvens og driftsunderskud gør det nærmest umuligt at fortsætte.

 

- Lige nu er gruppen ”lagt på lager” af banken fordi det er billigere for banken end at tage et tab. Det kan give de berørte landmænd og deres familier et urealistisk håb for en fremtid som svineproducent. Men jeg vil gerne advare mod at holde fast i en drøm, som ikke kan bære, sagde Lindhart B. Nielsen.

 

- Det er et ømtåleligt emne at tale om, og det er en meget svær beslutning at sige farvel til et spændende liv som svineproducent og arbejdet med dyr. Men det er ingen skam at stoppe. Derimod er det en skam at spilde sit og familiens liv på en håbløs kamp. Og de fleste af os kender tidligere svineproducenter, der nu er gladere og som har fundet gode job, sagde Lindhart B. Nielsen.

 

Han gjorde det klart, at der også er en velkonsolideret gruppe på 10-15 procent.

 

- Og så er der en stor midtergruppe med over halvdelen af de danske svineproducenter, som er presset og slås voldsomt med den aktuelle økonomi, men for hvem overlevelse slet ikke er umuligt, fastslog Lindhart B. Nielsen.

Kommenter artikel


Kommentarer

< Tilbage