< Tilbage

Grund til forsigtig optimisme trods værste finanskrise i 80 år13-11-2011 - 20:17

2012 tegner nu lysere end for bare få måneder siden, understregede Landbrug & Fødevarers formand Niels Jørgen Pedersen

- Trods den økonomiske krise er der grund til forsigtig optimisme for landbrugs- og fødevareerhvervet, pointerede Niels Jørgen Pedersen, formand for Landbrug & Fødevarer på delegeretmødet i Herning i onsdags.

 

- Landbruget kan se frem til økonomisk fremgang i år. Vi venter, at heltidsbedrifter i gennemsnit vil få et driftsresultat på godt en halv million kroner. Og 2012 tegner nu lysere end for bare få måneder siden. Og bedre end 2011. Takket være stabile salgspriser på relativt højt niveau, styrket eksport til vækstøkonomierne i øst og fortsat lav rente, sagde Niels Jørgen Pedersen i sin beretning.

 

- I Landbrug & Fødevarer har vi i år brugt mange kræfter på dialog med bankerne og realkreditinstitutterne om udsigterne i vores erhverv. Vi fortæller dem, at fremtiden ikke er så sort, som den har været.

 

Vi fortæller dem, at der også er et fremtidsperspektiv for mange af de bedrifter, som lige nu har svært ved at klare terminerne.

 

Hver fjerde vil øge investeringer

Niels Jørgen Pedersen henviste til det såkaldte landmandsbarometer, der viser, at landmændene tror på fremtiden.

- Fire ud af ti landmænd forventer at øge produktionen næste år. Hver fjerde forventer at øge investeringerne.

Troen på fremtiden er forudsætningen for, at vi kan lægge krisen bag os. Men der er lang vej til det investeringsniveau, der er nødvendigt for at udvikle vores erhverv.

 

Desværre er det ikke kun bedrifter i økonomiske vanskeligheder, der har problemer med at låne. Også kernesunde bedrifter har meget svært ved at finansiere nye investeringer.

 

Det er alvorligt. Både for bedrifterne og for samfundet. For investeringer i produktionsanlæg er en forudsætning for vores konkurrenceevne, sagde Niels Jørgen Pedersen.

 

Gør ondt at lytte til

Han understregede, at alt for mange landbrug er i dag i en økonomisk meget alvorlig situation.

 

- Antallet af tvangsauktioner er begyndt at stige i kølvandet på flere års dårlige driftsresultater og faldende jordpriser. Det er dybt ulykkeligt for de ramte landmænd og deres familier, der tvinges til at forlade det, der har været rammen om deres liv. Ofte gennem flere generationer.

 

Det er beretninger, som det gør ondt at lytte til, sagde Niels Jørgen Pedersen.

 

Ofte er det jo ikke uansvarligt landmandskab, der er årsagen. Men et uheldigt sammenfald af begivenheder på et tidspunkt, hvor både jord- og afsætningspriser rasler ned, og vi oplever den værste finanskrise i 80 år.

 

Men hvis der ikke er nogen vej tilbage til en sund økonomi, er det rigtige at afvikle ejerskabet bedst muligt. Og komme videre med en ny tilværelse - måske helt uden for erhvervet.

 

For både de ramte landmænd, for erhvervet, for bankerne og for samfundet gælder det om at fremme et ejerskifte, der begrænser tabene mest muligt, understregede Niels Jørgen Pedersen.

lyng

Kommenter artikel


Kommentarer

< Tilbage