< Tilbage

Miljøministeren vil ikke gribe ind overfor glyphosat27-11-2011 - 21:04

Socialdemokraterne og SF vil alligevel ikke gribe ind overfor glyphosat, som partierne ellers krævede, da de var i opposition

Miljøminister Ida Auken (SF) fastslår nu, at det vil være ulovligt at begrænse brugen af glyphosat. Foto: Søren Malmose

 

Af Helge Lynggaard

 

Regeringen vender på en tallerken i forhold til for få måneder siden, hvor S og SF var i opposition og krævede af miljøministeren, at brugen af glyphosat blev begrænset.

 

Nu vil regeringen alligevel ikke gribe ind mod brugen af glyphosat.

 

Miljøminister Ida Auken, (SF) fastslår på baggrund af et notat fra Miljøstyrelsen, at det vil være direkte ulovligt at begrænse brugen af glyphosat.

 

- En indgriben på den nuværende baggrund vil, ifølge Miljøstyrelsen, være i strid med det samlede faglige videngrund om glyphosats opførsel i miljøet – og dermed ikke i overensstemmelse med reglerne, skriver miljøminister Ida Auken i et svar til Folketingets Miljøudvalg.

 

I 2009 blev der fundet glyphosat i 28 grundvandsprøver, hvoraf ni var over grænseværdien.

Samlet set blev der i 2010 analyseret for glyphosat i 515 prøver og der blev kun fundet glyphosat i otte prøver. Tre af prøverne var over grænseværdien, fremgår det af et notat fra Miljøstyrelsen.

 

I 2010 er der tre fund af AMPA, heraf er to over grænseværdien. Heraf er der én prøve, hvor der findes både glyphosat og AMPA. I 2010 er der således kun ganske få fund, hvilket er på linje med de tidligere år, fremgår det af notatet fra Miljøstyrelsen.

 

Tale om få og spredte fund

Her hedder det videre, at set over alle de år, der er analyseret for glyphosat, så er billedet, at der er tale om få og spredte fund, hvor glyphosat kan dukke op i en given boring et år for ikke at kunne genfindes ved senere analyser. Dette bekræfter, at der ikke er dokumentation for, at glyphosat giver anledning til en generel forurening af grundvandet, og der er efter Miljøstyrelsens vurdering ikke her og nu grundlag for at beslutte en skærpet regulering af glyphosat.

 

Vandværkernes kontrol

I drikkevandsboringer er der i vandværkernes boringskontrol blandt 971 analyser fra 1990 til 2009

gjort 11 fund men kun ét fund over grænseværdier.

- Glyphosat skal fra 2012 indgå som obligatorisk stof i vandværkernes kontrol af drikkevandsboringer. Dermed kan vi fremover få et sikkert billede af, om der kun er tale om fund i de særlige overvågningsboringer eller der er tale om en reel forurening af drikkevandet, skriver miljøminister Ida Auken i sit svar til miljøudvalget.

 

Leder efter stigning i 2009

Miljøstyrelsen skriver i sit notat, at det fortsat er vigtigt at finde grundene til, at der blandt de beskedning udsving mellem årene i grundvandsovervågningen af glyphosat og AMPA pludselig er en stigning i antal fund i 2009, som efterfølgende ikke ses i 2010.

Derfor er der ved at blive lavet nye analyser på resten af de boringer, hvor der blev målt glyphosat i 2009. Resultaterne vil være klar i starten af 2012.

Kommenter artikel


Kommentarer

< Tilbage