< Tilbage

Fokus på Integreret Plantebeskyttelse03-12-2011 - 20:38

Hvert enkelt medlemsland i EU skal indføre IPM - Integreret Plantebeskyttelse senest i 2014. 
Videncentret for Landbrug, Planteproduktion,  forestår tre projekter under “Grøn Vækst”, 
der skal vise, hvordan IPM kan implementeres i praksis på landbrug, frugtplantager og i gartnerier.

Radrensning er et godt eksempel på tiltag i Integreret Plantebeskyttelse - IPM.

Af Gunner Buck

-  Der kommer ikke længere ret mange nye pesticider på markedet. Samtidig ser vi en øget resistens mod nogle plantebeskyttelsesmidler hos ukrudt, svampe og skadedyr. Disse tendenser er væsentlige grunde til at udvikle og bruge IPM eller Integreret Plantebeskyttelse, der skal sikre en bæredygtig brug af pesticider. IPM er en del af rammedirektivet for Bæredygtig Anvendelse af Pesticider, som blev vedtaget i EU i 2009.

Det forklarer landskonsulent Poul Henning Petersen, Videncentret for Landbrug, Planteproduktion. 
Han er projektleder på tre projekter for rådgivning og demonstration, der skal vise, hvordan man kan bruge IPM på danske landbrug, gartnerier og frugtplantager. 

Skal være mindre 
afhængige af pesticider
- Medlemslandene skal også tage skridt til at sætte større fokus på at forebygge, at bruge sunde sorter og i det hele taget tage skridt til, at man bliver mindre afhængige af at bruge pesticider. Den indsats skal være igangsat i de enkelte lande inden 2014. 

- Det lyder jo nærmest som ”Godt Landmandsskab”. Hvor langt ligger det fra nuværende praksis i Danmark, spørger Grovvarenyt?
-  Det er lige præcis Godt Landmandsskab, måske Godt Landmandsskab version 2,0, lyder svaret. Radrensning er et godt eksempel på tiltag i IPM. Radrensning giver i mange situationer en både effektivt og økonomisk konkurrencedygtig bekæmpelse af ukrudt, tilføjer Poul Henning Petersen.

- Er det en entydig størrelse, eller er der variationer fra land til land, ligesom vi ser det med vandplanerne?
- Fra EU har man beskrevet det her som 8 ret overordnede principper, og den tidligere regering har gjort det til en del af ”Grøn Vækst”.
- I den forbindelse har man udbudt to rådgivningsprojekter, hvor vi har fået til opgave at lave nogle tiltag på rådgivning om Integreret Plantebeskyttelse på 1.200 - 1.500 landbrug samt på gartnerier. Dertil kommer et demonstrationsprojekt, der omfatter fem landmænd, en væksthusgartner og en frugtplantage, siger Poul Henning Petersen.
Han fortsætter:
- Vi har fået 6 år til at finde ud af, hvordan de 8 principper kan blive til noget, som vi kan bruge i fremtiden. Hele grundstammen i det er lige præcis det, vi kender fra ”Godt Landmandsskab” 

Rådgivning og information
og et skærpet management
- Integreret Plantebeskyttelse drejer sig faktisk ikke om noget helt nyt, fastslår Poul Henning Petersen. Han tilføjer:
- Vores arbejde drejer sig langt mere om at sikre, at den gode viden, vi har, også kan blive nyttiggjort.

- Hvor langt er I med de seks års arbejde?
- Vi er ved at slutte andet år, og vi vil dermed først være færdige med projekterne om ca. fire år.

- Det vil sige, at det rækker ud over 2014!
- Ja det gør det nemlig.

- Fordelene ved at arbejdet er lagt ud til jer som åbent tilgængelige projekter synes ganske åbenbare, hvis man sammenligner med vandplanerne, der er blevet til i et meget lukket system.
- Det er rigtigt. Men området har også en lidt anden karakter. Hvordan man forebygger resistens og behandler sine afgrøder hænger jo sammen på kryds og tværs. Man kan vanskeligt forestille sig, at der kan laves paragraffer for det område. Derfor har det her mere karakter af rådgivning og informationsvirksomhed. 

- Det drejer sig vel i høj grad om at skærpe landmændenes management på området. Er det så det, projektet går ud på, at få rådgivning og information implementeret, så I kan se, hvilke resultater, man kan nå ad den vej?
- Lige præcis, lyder svaret fra Poul Henning Petersen. 

- Jeg kan give dig et eksempel, fortsætter landskonsulenten.

Lærerig quiz om viden
- I hvert kvartal tager vi et tema op og beskriver det i artikler og andet materiale, som landmænd og konsulenter kan downloade fra LandbrrugsInfo. Forebyggelse af resistens  er et af de otte principper. Derfor har vi produceret en ”test din viden”, hvor landmanden kan gå ind og deltage i en form for quiz, som samtidig er lærerig. Dertil kommer flere artikler om emnet. 
- Min kollega har netop nævnt, at det er 50 år siden, at de første begyndte at tale om IPM,  så det er jo ikke helt nyt, slutter Poul Henning Petersen.              





Syv demonstrationsprojekter

IPM - Integreret Plantebeskyttelse bliver nu demonstreret på fem landbrug i Jylland og på Fyn og Sjælland samt på en frugtplantage og et gartneri.

Omtale af og videoer om hvert enkelt af demonstrationsbrugene findes via hjemmesiden for IPM.
Hvert demonstrationsbrug har sit eget tema for Integreret Plantebeskyttelse, så man sammenlagt kommer godt rundt om, hvad IPM drejer sig om.
Temaerne er: 

Brug af GPS og sensorer til mere præcise sprøjtninger
Varsling for kartoffelskimmel
•     Brug af lokale klimadata til bedre varslinger
•     Ukrudtskort
•     Sædskifte og græsukrudt
•     Brug af varslinger (plantage)
•     Biologisk bekæmpelse (gartneri)

Kommenter artikel


Kommentarer

< Tilbage