< Tilbage

Milllionstøtte til at Aurion kan udvikle glutenfri afgrøder16-12-2011 - 23:21

Stadig flere danskere kan ikke tåle gluten, og derfor vil bageri- og møllevirksomheden Aurion medvirke til at dyrke glutenfri afgrøder herhjemme

Daglig leder af Aurion ved Hjørring, Jørn Ussing Larsen, glæder sig over, at bageri- og møllevirksomheden har fået millionstøtte til et projekt om at udvikle glutenfri afgrøder sammen med en række samarbejdsparter. Foto: Aurion/Axel Søgaard.

Af Helge Lynggaard

 

Danske forbrugere skal have mulighed for at kunne købe dansk dyrkede glutenfri produkter. Derfor har bageri- og møllevirksomheden Aurion ved Hjørring sammen med en række samarbejdspartere netop modtaget syv millioner kroner i forsknings- og udviklingsstøtte fra Fødevareministeriets tilskudsordning for bæredygtig vækst i fødevareerhvervet, GUDP.

 

- Flere og flere danske kan ikke tåle gluten, og derfor er det sund fornuft at vi selv kan dyrke glutenfri produkter i stedet for at importere dem, siger Aurions daglige leder Jørn Ussing Larsen, der er glad for støtten.

 

De glutenfri afgrøder, der skal dyrkes, er hirse, boghvede, quinoa, amaranth og hestebønner.

 

- Der ligge et stort udviklingsarbejde forude i de næste tre år, for vi skal både finde ud af, hvilke sorter, vi kan anvende, og hvordan vi holder ukrudtet nede. For eksempel skal hirse sås i rækker, så vi kan køre med en radrenser. Vi skal også finde det rette høsttidspunkt og finde ud af, hvordan afgrøderne skal behandles i mølleriet, siger Jørn Ussing Larsen.

 

Blandt samarbejdsparterne er forskere på Københavns Universitets biovidenskabelige fakultet, landbrugskonsulenter, brødfabrikken Schulstad og Cimbria.

 

- Cimbria er med til at styrke projektet på nogle områder, som vi ikke arbejder med til daglig. Det gælder for eksempel afskalning af hirse og boghvede, som vi ikke kender noget til, fortæller Jørn Ussing Larsen, der har fostret ideen til projektet sammen med landmanden, der står for landbruget på Livø.

 

- Det er vores plan at gøre det halve af Livø til glutenfrit område. I forvejen er hele øen omlagt til økologisk, og leverer korn til os, siger Jørn Ussing Larsen, der også samarbejder med en række andre landmænd, der skal dyrke de glutenfri afgrøder.

 

Han tripper allerede for at komme i gang med det nye projekt.

 

- Inden vi ser os om, er det forår, og der er mange ting, vi skal have på plads, inden vi skal have frøene i jorden. Men til gengæld ved jeg også, at det varer nogle år, før produkterne er færdigudviklede og slår igennem hos forbrugerne, siger Jørn Ussing Larsen, der vurderer, at de glutenfri produkter har et potentiale på 2.000-3.000 tons om året.

 


Kommenter artikel


Kommentarer

< Tilbage