< Tilbage

Landbrugets brug af pesticider frikendes som risiko for grundvandet13-01-2012 - 23:37

En analyse af alle lukkede boringer gennem de sidste ti år viser, at de pesticider, der anvendes nu, er skyld i mindre end én lukket drikkevandsboring om året

Landbruget inviterer nu vandværkerne til en drøftelse af undersøgelsens resultater, oplyste Torben Hansen, formand for Landbrug & Fødevarer, Planteproduktion på mødet i Herning. Foto: Helge Lynggaard

 

Af Helge Lynggaard

  

Der bliver lukket mindre end én drikkevandsboring om året på grund af landbrugets brug af pesticider.

Det viser en undersøgelse, som Videncentret for Landbrug har foretaget ved en gennemgang af analysetallene for de 3.386 boringer, der er taget ud af drift i de seneste ti år.

- Konklusionen af undersøgelsen er, at det nuværende forbrug af pesticider i landbruget reelt ikke indebærer nogen risiko for vores grundvand, fastslog Torben Hansen, formand for Landbrug & Fødevarer, Planteproduktion i sin beretning på udvalgets årsmøde i Herning tirsdag.

- Derfor er det at skyde gråspurve med kanoner, når man nu kræver 25 meter brede randzoner omkring all indvindingsboringer til den almene vandforsyning. Kun i meget få tilfælde er der behov for at gøre en ekstra indsats for at undgå nedsivning af pesticider til drikkevandet, sagde Torben Hansen.

Medierne har jævnligt bragt postulater om, at landbrugets pesticidanvendelse har givet anledning til, at mere end et hundrede almene vandforsyninger er lukket om året de seneste ti år.

- Landbrugets undersøgelse viser, at der var pesticidrester i 1.273 boringer, men kun i 600 af disse var koncentrationen så stor, at den overskred grænseværdien. Og kun i fire procent af disse er overskridelsen forårsaget af midler, der i dag er godkendt til brug i landbrug, fortsatte Torben Hansen.

 

Boringer på marker

  Af de lukkede boringer, som har haft fund over grænseværdien, ligger 32 procent på marker.

Det svarer til, at der årligt er 16-19 boringer på marker, som er lukket. Det er dog kun fire procent heraf, der er lukket på grund af pesticider, der anvendes i landbruget i dag – og det gælder bentazon.

Det svarer til under en boringslukning om året. Resten af boringerne ligger i byområder, på gårdspladser, skov og naturarealer, campingplader med videre.

 

Gamle pesticidrester 

 - Ser vi på, hvilke pesticidrester, der er fundet i boringer, hvor grænseværdien er overskredet, er det næsten alle steder gamle pesticidrester fra stoffer, som det nu er forbudt at bruge i landbruget, sagde Torben Hansen.

- Fundene af bentazon har medført, at der er indført restriktioner i brugen, som skal forhindre, at midler vasker ud af rodzonen i koncentrationer over grænseværdien, fortsatte Torben Hansen, der oplyste, at landbruget har inviteret vandværkerne til et møde, hvor de sammen kan drøfte resultatet af analysen.

Kommenter artikel


Kommentarer

< Tilbage