< Tilbage

Vinterbyg kan give 1.000 kr. mere pr. hektar end foderhvede29-01-2012 - 20:25

Byg er efterspurgt som kamelfoder i Mellemøsten, og det er med til at give en fast og stor efterspørgsel efter verdens produktion af byg, siger Asbjørn Børsting, DLG

Prisforholdet mellem foderhvede og vinterbyg har ændret sig, så vinterbyg kan været et godt alternativ til foderhvede, understreger Asbjørn Børsting. Foto: Helge Lynggaard

 

Af Helge Lynggaard

 

- Jeg synes, at vinterbyg fortjener mere opmærksomhed, for den kan være et godt alternativ til foderhveden. Med de nuværende priserne kan der være op til 1.000 kr. pr. hektar mere i dækningsbidrag ved at dyrke vinterbyg end anden- eller tredje års foderhvede, sagde adm. direktør Asbjørn Børsting i et konferenceindlæg torsdag på landbrugsmessen NutriFair i Fredericia.

- Det er lidt af en kæphest for mig at gøre opmærksom på, at vinterbyg kan være et alternativ til foderhvede, fortalte Asbjørn Børsting, og understregede, at det både hænger sammen med priserne på afgrøderne og de danske gødningsregler.

- I Danmark er vi begunstiget af, at vi har et godt klima til dyrkning af vinterbyg, men vi er pressede af gødningsreglerne, som gør, at vi ikke kan gøde hveden optimalt. Det koster udbytte specielt i andet års hveden. Derfor er det interessant at kigge på vinterbyg, som skal have knap så meget gødning. Og med en prisforskel på vinterbyg og foderhvede på 10 kr. pr. 100 kg i øjeblikket, kan der være op mod 1.000 kroner ekstra pr. hektar med vinterbyg, sagde Asbjørn Børsting.

Han fortalte, at verdens samlede areal med byg er faldet fra knap 80 mio. hektar i begyndelsen af 1990’erne til omkring 50 mio. hektar nu.

- Det er et voldsomt fald selv om udbyttet pr. hektar også er steget. Til gengæld er arealet med majs steget, da gmo-majs har fortrængt vårbyg i blandt andet det nordlige USA og i Canada.

- På verdensmarkedet er der sket en ændring med prisen mellem hvede og byg. Tidligere sagde man, at foderhveden gav omkring ti foderenheder mere pr. 100 kg og derfor også kunne den også koste ti procent mere end byg. Det gælder ikke rigtigt længere. I dag er byg dyrere end hvede, fordi der globalt er en mere fast efterspørgsel efter byg.

Asbjørn Børsting pegede på, at mange steder i verden vil man gerne have en vis mængde byg med i foderblandinger, som vi kender det herhjemme. Og der er også en stor og fast efterspørgsel efter byg til maltning.

 

Byg til kameler

- I Nordafrika og Mellemøsten er der desuden en meget fast efterspørgsel efter byg til kamelfoder. Og det er ikke nogen joke. Det er faktisk store mængder, der er tale om, og der er også baggrunden for at Saudi-Arabien er verdens største importør af byg. Ikke mindre end 44 procent af verdens bygimport går til Saudi-Arabien, og 17 procent til andre arabiske lande.

Asbjørn Børsting pegede på, at eksporten af byg fra Canada stort set er bortfaldet.

- Til gengæld er Rusland og Ukraine kommet godt med, og når de får en dårlig høst som i 2010 og ikke kan opfylde deres eksportkontrakter til blandt andet den arabiske verden, kommer der nogle spænende muligheder for eksport fra vores del af Europa, understregede Asbjørn Børsting.

Kommenter artikel


Kommentarer

< Tilbage