< Tilbage

Dynger af møg og søer af gylle19-05-2011 - 18:07

Gødning og døde dyr fra meget store besætninger i Rusland ender som gødningsbjerge og gyllesøer i naturen med frit afløb til Østersøen.

Gylle og staldgødning fra kæmpe store husdyrbrug nær Skt. Petersborg i Rusland bliver lagt ud i naturen med videre afløb, til Østersøen, som trues af de store mængder næringsstoffer, der burde være brugt som gødning og til produktion af energi. Foto fra dokumentarfilmen Vårt grisiga hav på svenske SVT2 søndag.

Det er forståeligt, at dokumentarfilmen Vårt grisiga hav, der blev vist på 58 minutter på SVT2 søndag den 15 maj, har kastet chockbølger rundt i Sverige.


Filmen viser tydeligt, hvordan kæmpemæssige husdyr-brug i Polen, Hviderusland og Rusland forurener Østersøen. 
Særlig grel er situationen i Rusland, hvor gylle, staldgødning og døde dyr fra kæmpemæssige besætninger bliver deponeret i skove og øvrig natur, som gødningsbjerge og gyllesøer, der strækker sig over flere kilometer.


Herfra er der så frit afløb af næringsstoffer til vandløb og videre ud i Østersøen.


Resultatet er stærk forurening af Østersøen, hvor især Finske Bugt er hårdt ramt. De svenske filmfolk er med et finsk miljø-skib på togt i bugten. De første otte prøver, som de finske miljøfolk henter op, viser  død havbund. Først ved den niende prøve er der liv, men de fisk, der findes på havbunden, opfører sig aparte.


Fra Hviderusland er det spredning af gylle på frossen jord + manglende rensning af spildevand fra den stærkt voksende fødevareindustri, der forurener.


Se selv udsendelsen på SVT2.


Gunner Buck





Kommenter artikel


Kommentarer

< Tilbage