< Tilbage

Alger til foderbrug kan dyrkes i væksthuse27-05-2011 - 10:20

Når væksthuse står ledige i dele af året kan de benyttes til dyrkning af alger, der kan anvendes til både foder og føde. Agrotech udvikler teknikken og vil gerne samarbejde med grovvarefirmaer om at udnytte algerne i foder.

Agrotech er ved at undersøge de tekniske muligheder for at dyrke alger i store væksthuse til blandt andet foder. Her ses en forsøgsopstilling fra undersøgelserne. Foto: Agrotech.

 

Af Helge Lynggaard

 

Det er ikke kun farvestrålende potteplaner, der kan dyrkes i store drivhuse. Her er alle betingelser for også at kunne dyrke alger i lange plastrør i de perioder, hvor drivhusene alligevel står tomme.

 

Det er en af de muligheder for at dyrke alger i lukkede systemer, som seniorkonsulent Bjørn Hjortshøj Andersen, Agrotech ser for sig.

 

- De mikroalger, som vi her arbejder med, kan dyrkes i lukkede systemer i modsætning til makroalger, som dyrkes ude i havet. I lukkedes systemer kan man producere alger til flere formål for eksempel bestanddele i kosmetik, føde og foder, siger Bjørn Hjortshøj Andersen.

 

Han fortæller, at der i det østlige Tyskland er et anlæg med 500 km rør i væksthuse, hvor der produceres alger til brug i foder.

 

Nyt dyrkningskoncept

 

Der har hidtil været meget lidt fokus på dyrkning af alger i lukkede systemer i Danmark.

 

Agrotech er i gang med at videreudvikle et dyrkningskoncept for alger, som gør det muligt at producerer dem i store væksthuse.

 

- Væksthusene står typisk tomme i dele af foråret og sommeren, og det kunne være en ny indtjeningsmulighed for væksthusgartnerierne, hvis de kunne have en specialproduktion af alger i de ledige perioder, siger Bjørn Hjortshøj Andersen til Grovvarenyt.

 

- Vi har opbygget et testcenter til både kortlægning og optimering af dyrkningsbetingelserne og afprøvning af produktionssystemer til mikroalger i større skala. Målet er i første omgang at udvikle en ny og billig produktionsteknologi til væksthussektoren.

 

På længere sigt er det målet at udvikle nye produkter til fødevare- og landbrugssektoren.

 

Bjørn Hjortshøj Andersen siger videre, at Agrotech i starten satser på at producere alger med et højt indhold af omega 3 og protein, der dels kan bruges direkte med minimal forarbejdning til berigelse af fødevarer dels kan indgå som et værdifuldt foderemne i fiske- og fjerkræfoder.

 

I lange plastrør

 

Rent praktisk vil dyrkningen af alger kunne ske i væksthusene i lange plastrør med en diameter på 50-70 mm.

 

Når en portion alger er sat ind i rørene, tilsættes CO2 og næringssalte og tilpas med lys. Så går resten af sig selv og væksten af alger sker meget hurtigt. Hvis vi starter en produktion om mandagen, kan vi høste om fredagen. Men det er bedre at have en kontinuerlig høst, og algen skal hele tiden holdes i bevægelse ved hjælp af vand, der pumpes rundet.

 

Udvikling af foder

 

Når algen er høstet, bliver den siet og frosset ned, for i øjeblikket koncentrerer Agrotech sig om teknikken til dyrkning men vil meget gerne i gang med udvikling af brugen af alger til blandt andet foder. Erfaringer fra udlandet viser, at teknologien stadig er ret dyr og udfordringen er at gøre det billigt nok til at det bliver kommercielt interessant.

 

- Derfor er vi også meget interesserede i at komme i kontakt med grovvarefirmer, som er interesserede i at være med i projekter, hvor der indgår alger eller dele af alger i udviklingen af foder, siger Bjørn Hjortshøj Andersen.

Kommenter artikel


Kommentarer

Dennis Jensen 17-08-2011 - 22:06

Med en lidt anden indgangsvinkel arbejder vi på et projekt som til forveksling ligner dette. Jeg er derfor interesseret i at komme i kontakt med Bjørn og hans team. Er der nogen der kan formidle kontakt? - Jeg kan kontaktes på toLucky AT ofir DOT dk

http://www.amino.dk/forums/t/132236.aspx?PageIndex=2 Her kan interesserede læse om vores projekt.


Mvh.
Smeden og Softwareudvikleren.

< Tilbage