< Tilbage

En succeshistorie om vandmiljøplaner 03-06-2011 - 19:58

Ros til landbruget fra Danmarks Miljøundersøgelser for at have nedbragt udledningen af kvælstof

Tilstanden i de større søer, som her Nors Sø i Thy, er blevet bedre, og der er mindre fosfor i de meget næringsrige søer, hvor sigtdybden også er forbedret. Foto: Naturstyrelsen, Ole Arkhøj.

 

Af Helge Lynggaard

 

Der var ros til landbruget og udtrykket succeshistorie blev taget i brug flere gange.

 

Det er resultaterne af de seneste årtiers vandmiljøindsats, der fik de fine ord med på vejen på konferencen om vandplanernes faglige grundlag.

 

- Udvaskningen af kvælstof fra markerne er faldet til det halve fra 1984 til 2003. Det er en succeshistorie, og der er grund til at rose erhvervet, sagde Kurt Nielsen, konstitueret direktør for Danmarks Miljøundersøgelser, Aarhus Universitet.

 

Han kunne også konstatere, at koncentrationen i vandløb er faldet med cirka 50 procent, men uden at der er sket nogen tydelig udvikling siden cirka 2003.

 

Samtidig er kvælstofnedfaldet på landjorden og farvande faldet med godt 30 procent.

 

Markant fald i fosfortab

 

Der er desuden sket et markant faldet i koncentrationen af fosfor i vandløbene.

 

Faldet er på cirka 50 procent og skyldes rensning af spildevand, for i samme periode er udledningen af fosfor fra renseanlæg faldet med cirka 90 procent.

 

- Vi har i Danmark fået udviklet en teknologi til rensning af fosfor, som i dag bliver eksporteret. Så det er også en succeshistorie, sagde Kurt Nielsen.

 

Han kunne fortælle, at spildevandsrensningen har medført et fald i mængden af organisk stof i vandløbene med 50 procent. Samtidig er der sket en markant forbedring af vandløbenes tilstand målt ud fra sammensætningen af smådyr.

 

- En del af forbedringerne kan tilskrives tiltag før den første vandmiljøplan i slutningen af 1980’erne, og det skyldes, at biologien arbejder med en vis forsinkelse, sagde Kurt Nielsen.

 

Tilstanden i søer

 

Tilstanden i de større søer er også blevet bedre.

 

- Der er et mindre fosforindhold i de meget næringsrige søer. Sigtdybden er blevet lidt bedre. Desuden kan vi se, at temperaturen er steget cirka en halv grad pr. ti år, og hvilke konsekvenser det kan få, ved vi ikke.

 

Udviklingen i havet

 

- Både kvælstof og fosfor har betydning for havmiljøet. Der er sket markante fald i kvælstofkoncentrationen især i fjorde, men der er behov for en yderligere reduktion, så vi kommer ned på en halvering, sagde Kurt Nielsen.

 

 

Kommenter artikel


Kommentarer

< Tilbage