< Tilbage

FAO melder om fortsat høje priser på fødevarer09-06-2011 - 20:26

I betragtning af de begrænsede lagre og med udsigt til en beskeden stigning i den samlede globale produktion finder FAO det sandsynligt, at verdensmarkedspriserne på mange fødervarer vil forblive høje og svingende

Statskonsulent Søren Skafte, Rom har 7. juni sendt følgende rapport til Fødevareministeriet:

 

Mens mange lande allerede nu kæmper med forhøjede indenlandske fødevarepriser, vil resultatet af dette års høst være afgørende for de fremtidige priser. I betragtning af de begrænsede lagre og med udsigt til en beskeden stigning i den samlede globale produktion, vil verdensmarkedspriserne på mange fødevarer sandsynligvis forblive høje og svingende. Det skriver FAO i Food Outlook for juni 2011, der i dag er offentliggjort i Rom.

 

FAO skriver, at halvvejs inde i 2011 og inden en række betydningsfulde fødevareafgrøder kommer på markedet, er det tid for en kritisk evaluering af den aktuelle udvikling i fødevarepriserne og for en tidlig vurdering af udsigterne for 2011/12.

Udviklingen har været bemærkelsesværdig, og FAO har fundet det nødvendigt at revidere organisationens oprindelige forventninger til 2011 præget af et komfortabelt fødevareudbud og en stabil prissituation. I den forløbne del af 2011 har der kunnet registreres en bekymrende stigning i det internationale prisniveau til et historisk højt niveau. Faktisk nåede FAO’s fødevare prisindeks i maj op på ??232 point, kun 6 point fra i februars historiske rekord.

 

Ifølge FAO har dårligt vejr været hovedårsagen, men en række andre faktorer har også bidraget til ustabiliteten på fødevaremarkederne; tsunamien i Japan, en bølge af politiske uroligheder i Nordafrika og Mellemøsten, kraftige stigninger i oliepriserne, vedvarende usikkerhed på de finansielle markeder og generelt i det globale økonomiske system.

På kornmarkederne har byg, majs og hvede været mest påvirket. Lagrene af majs

er i øjeblikket på et kritisk lavpunkt i USA, verdens største majs producent og eksportør.

 

Ris er en undtagelse takket være en rekordstor global produktion og store lagre i udgangssituationen. Hertil kommer, at der generelt set har været gunstige produktionsbetingelser i de traditionelle risimporterende lande i modsætning til situationen i en række af de eksporterende lande. Det mindre importbehov bidraget til at dæmpe virkningerne af de høje internationale priser sammenlignet med situationen i 2007/08.

 

Priserne for olieholdige afgrøder er steget kraftigt, understøttet af en stramning udbud og efterspørgsel. Noteringerne for mejeri- og kødprodukter er påvirket af, at priserne drives frem af stigende produktionsomkostninger og generelt små lagerbeholdninger af animalske produkter.

 

På baggrund af begrænset produktion oplevede sukkermarkederne frem mod årsskiftet en voldsom prisstigning, før priserne igen er faldet tilbage i de seneste måneder.

 

Samlet set må regningen for de fødevareimporterende lande i 2011 forventes at stige til et historisk højdepunkt på 1.300 milliarder dollars.

 

FAO understreger, at stigende priser normalt giver et positivt incitament til at øge plantningsarealerne, og dette har også været tilfældet i år. Højere forventet udbytte, kombineret med godt vejr, har allerede på den sydlige halvkugle resulteret i større produktion af korn samt sojabønner. For vinterafgrøderne på den nordlige
halvkugle har der også kunnet registreres markante stigninger. FAO baserer forventningerne om øget kornproduktion i år mere på udsigterne til tilbagevenden til almindelige klimaforhold end på markant øgede arealer.

 

I Østeuropa forventes sidste års ødelæggende tørke afløst af mere normale vejrforhold og forsyningssituationen må forventes forbedret. FAO finder det i den forbindelse opmuntrende, at Rusland har bebudet ophævelse af eksportforbuddet fra juli 2011. Hvis vejret holder, er der også udsigt til fremragende afgrøder i Ukraine. For hele Sortehavsregionen må der imidlertid ifølge FAO tages forbehold for vejrsituationen.

 

I Europa og Nordamerika er situationen påvirket af, at det regnet meget i visse områder (har negativt påvirket majs i USA) mens andre områder har været præget af tørke i forårsmånederne (har påvirket hvede i USA og i EU).

 

Mens mange lande allerede nu kæmper med forhøjede indenlandske fødevarepriser, vil resultatet af dette års høst ifølge FAO være afgørende for de fremtidige priser. I betragtning af de begrænsede lagre og med udsigt til en beskeden stigning i den samlede globale produktion finder FAO det sandsynligt, at verdensmarkedspriserne på mange fødevarer vil forblive høje og svingende. 

Kommenter artikel


Kommentarer

< Tilbage