< Tilbage

Emmelev vil tredoble produktion af biodiesel20-08-2011 - 21:46

Emmelev A/S søger om at udvide produktionen af biodiesel fra 80.000 til 220.000 tons

Pr. 1. juli skal al diesel i Danmark tilsættes syv procent biodiesel, og dermed kan Emmelev også afsætte biodiesel på hjemmemarkedet. Tidligere er hele produktionen gået til eksport. Foto: Emmelev.


Af Helge Lynggaard

 

Emmelev A/S på Nordfyn vil næsten tredoble sin produktion af biodiesel. Derfor er virksomheden i gang med at søge om tilladelse til en udvidelse af anlægget, der producerer biodieselen af rapsfrø.

Emmelev ønsker at udvide produktionen fra de nuværende 80.000 tons til 220.000 tons biodiesel.

Det er den øgede brug af biodiesel i transportsektoren, der får Emmelev til at udvide produktionen. Der bliver flere og flere dieselbiler og færre biler, der kører på benzin.

 

Syv procent biodiesel

I Danmark skal al dieselolie fra den 1. juli indeholde syv procent biodiesel.

- Det blev allerede i 2004 vedtaget i EU, at der skulle biodiesel blandes i dieselolien. Men Danmark er det sidste land, der har fulgt forordningen – det er imponerende, lyder det noget sarkastisk fra administrerende direktør Bjarne Simonsen, Emmelev, der undrer sig over, at Danmark har været så længe om at følge EU-forordningen.

De manglende afsætningsmuligheder i Danmark er også baggrunden for, at Emmelev i mange år har eksporteret hele sin produktion af biodiesel.

- Nu afsætter vi også biodiesel til olieselskaberne i Danmark, men det er jo et frit marked, så vi er ikke alene, understreger Bjarne Simonsen.

Hen forventer heller ikke, at den øgede produktion alene skal sælges i Danmark.

- Vi vil forsat eksportere biodiesel, for vi har mange kunder på eksportmarkederne, som vi ikke bare skubber ud fra den ene dag til den anden, fordi der åbner sig andre markeder, siger Bjarne Simonsen.

 

Lang proces

Planerne om at udvide produktionen i Otterup er i øjeblikket ude til offentlig høring i form af en VVM-redegørelse.

- Det er en lang proces at få sådan en tilladelse, for det tager næsten længere tid end at bygge en Storebæltsbro, siger Bjarne Simonsen, der forventer at der går cirka et halvt til et år fra godkendelsen er i hus til den øgede produktion er i gang.

 

Behov for mere raps

Med den øgede danske biodieselproduktion bliver der behov for endnu flere rapsfrø.

Ifølge Bjarne Simonsen skal der bruges cirka 2,5 kg rapsfrø for at producere en liter biodiesel.

I år bliver der dyrket cirka 160.000 hektar raps herhjemme, og i de sidste fem år har gennemsnitsudbyttet ligget på cirka 36 hkg pr. hektar.

Med den øgede produktion vil Emmelev være i stand til at opsuge stort set hele den danske rapsproduktion til biodiesel. Sådan går det dog ikke, for Emmelev har i mange år haft tradition for at importere raps.

- Raps er jo en frit omsættelig vare, så vi køber den, hvor den er billigst. Raps er en af de bedste afgrøder for landmændene, så jeg tror, at vi vil se en stigende rapsdyrkning herhjemme i de kommende år, så vi kan komme op på niveauet fra 1990’erne på omkring 300.000 hektar, siger Bjarne Simonsen.

 

 

Kommenter artikel


Kommentarer

< Tilbage