< Tilbage

Kød fra stamceller på middagsbordet05-09-2011 - 13:48

Stamcellekød er vejen frem for at klare den øgede efterspørgsel efter kød, mener den danske forsker Niels Oksbjerg, der som eneste dansker deltager sammen med kolleger fra hele verden i en workshop i Gøteborg, hvor der drøftes stamcellekød

Nogle forskere spår, at inden for de næste 15 år vil vi have "oksekød" i burgeren, der er fremstillet i næringstanke på en kødfabrik. Foto: Dreamstime


Af Helge Lynggaard

 

Sæt tænderne i en saftig bød eller en oksesteg uden at det har været nødvendigt at slagte en ko.

Det kan blive realitet en dag, for forskere arbejder med at fremstille kød, der aldrig har set skyggen af et levende dyr.

Den globale produktion af kød skal øges kraftigt i de næste 40 år for at kunne dække den forventede efterspørgsel.

Ifølge seniorforsker Niels Oksbjerg, Aarhus Universitet, Institut for Fødevarer, Foulum, er løsningen derfor kød af stamceller eller maskinproduceret kød, som det også kaldes.

- Baggrunden for at interessere sig for alternative kødprodukter er, at det forventes, at forbruget af kød i 2050 vil være fordoblet. Det skyldes, at vi til den tid vil være ni milliarder mennesker, og at stadig flere får økonomisk mulighed for at købe kød. I stedet for at producere flere grise og køer er der behov for at tænke i andre baner, siger Niels Oksbjerg til Grovvarenyt.

 

Omkostningskrævende produktion

- Den traditionelle produktion af kød er meget omkostningskrævende. Der er CO2-udslip, dyrevelfærdsproblemer, problemer med salmonella, kogalskab og antibiotikaresistens. De store udvidelser af kødproduktionen, som bliver nødvendig, kan ikke ske efter den traditionelle metode, og derfor er det oplagt at interesse sig for stamcelleproduceret kød, siger Niels Oksbjerg.

 

Ikke plads til en fordobling

Skal alle landmænd så være planteavlere i fremtiden:

- Nej, jeg tror at ethvert tiltag til at øge jordens fødevareproduktion skal hilses velkommen. Det her er ikke et spørgsmål om at udkonkurrere kødproducenterne, men hvis Danmark skal have del i den fordobling af kødproduktionen så sker det næppe ved at udvide den nuværende produktion, for det kan vi nok ikke. Vi har ikke land nok til det og specielt ikke til kvægdriften, som kræver store landområder og masser af frisk vand, siger Niels Oksbjerg.

 

Supplement til kvæg- og svineproduktionen

Ifølge det svenske landbrugsblad ATL mener en af hans kolleger på Linköpings Universitet, at stamcellekød i første omgang kan erstatte den mere industrialiserede husdyrproduktion.

- Der er nogle, der drømmer om, at det kan erstatte kvæg- og svineproduktionen, men det tror jeg langt fra er realiteter. Jeg tror, det kan blive et supplement, påpeger Niels Oksbjerg.

 

Muskelceller fra dyr

Stamcellekød bliver fremstillet ved, at kødet dyrkes på kunstige medier med udgangspunkt i enkelte muskelceller fra dyr.

- Hidtil har vi kunnet isolere muskelcellerne fra levende dyr og dyrket cellerne og fået dem til at danne muskelfibre. Men derfra og til at lave det i stort omfang er der langt, og der er mange forskningsdicipliner, der skal bidrage med viden for at det kan virkeliggøres.

 

Diskuterer stamcellekød

Niels Oksbjerg deltager i denne uge fra onsdag til fredag som den eneste dansker i en tre dages workshop i Gøteborg, hvor 30 forskere fra hele verden diskuterer stamcellekød.

På programmet er blandt andet indlæg om konsekvenser af produktion af stamcellekød, storskalaproduktion, teknologi og etiske problemer.

Niels Oksbjerg påpeger, at udviklingen af stamcellekød kræver bredt samarbejde mellem forskere fra hele verden.

- Det nytter ikke, vi laver det samme alle sammen. Vi er nødt til at snakke sammen, så vi hurtigere kommer frem til en løsning.

 

På middagsbordet

Hvornår bliver stamcellekød en realitet på middagsbordet?

- Det tør jeg ikke gætte på. Der er så mange hvis’er i det. Hvis for eksempel EU giver 150 mio. kr. til udvikling, så arbejder man måske på en 10-15 års ramme.

Kødfars vil være en første generation af stamcellekød, og skal det være noget med konsistens kræver det noget mere tid, så jeg tror ikke du skal regne med at kunne købe bøffer i supermarkedet inden for de næste ti år, siger Niels Oksbjerg.

 

 

Kommenter artikel


Kommentarer

< Tilbage