< Tilbage

Nyudviklet anlæg ved Lemvig vil vise vejen for produktion af grøn ammoniak15-03-2022 - 10:19

En lang række danske aktører har igangsat projekter, der med energi fra vindmøller og solceller skal producere grønne brændstoffer, såkaldt Power to X. En af dem er Skovgaard Invest, der i 2023 vil have verdens første demonstrationsanlæg klar til produktion af grøn ammoniak.

Det nye anlæg bliver et demonstrationsanlæg på 10 megawatt med en produktion på 5-6.000 tons grøn ammoniak om året. Illustration fra Skovgaard Invest.

 

Af Anya Engelbrecht

 

Grøn ammoniak produceret på strøm fra vindmøller og solceller kan blive en vigtig brik i arbejdet for at gøre dansk landbrug endnu mere bæredygtigt. Det er en af årsagere til, at vindmølleinvestoren Skovgaard Invest i samarbejde med vindmøllegiganten Vestas og Haldor Topsøe, der leverer kemi til ammoniakproduktion, vil opføre et demonstrationsanlæg til produktion af grøn ammoniak syd for Lemvig. 

 

Anlægget er ifølge Pat Han, der er teknisk direktør hos Skovgaard Invest, det første af sin slags i verden. Det særlige ved anlægget er, at det er dynamisk og derfor kan tilpasse sig de variationer der er i leverancen af grøn energi. Et traditionelt ammoniakanlæg, der kører på naturgas, kræver en konstant og jævn tilførsel af gas for at producere ammoniak. 

 

- Formålet er at udnytte strømproduktionen bedre, så vi ikke behøver stoppe så mange vindmøller, når det blæser meget, for at undgå at overbelaste elnettet. Den grønne energi kan, i stedet for at gå til spilde, lagres som ammoniak ved hjælp af anlægget og senere anvendes som brændstof til skibe eller som gødning i landbruget, forklarer Pat Han og tilføjer: 

 

- Ved at koble sektorerne sammen i produktionen af den grønne ammoniak baner vi vejen for mere bæredygtige produktioner både i energisektoren, landbruget og transportsektoren. 

 

En investering i viden

Anlægget kommer til at være et demonstrationsanlæg på 10 megawatt med en produktion på 5-6000 tons ammoniak om året. Det svarer til en hundrededel af et traditionelt ammoniakanlæg. 

 

- Formålet med projektet er ikke at producere en masse ammoniak, men at vise, at det kan lade sig gøre at producere grøn ammoniak på den her måde. I forhold til kroner og ører hænger det slet ikke sammen at udføre et så stort ingeniørarbejde for at have en så lille produktion, men det kommer til at give værdifuld viden og erfaring, som kan vise vejen for fremtidens produktion af grøn ammoniak, siger Pat Han. 

 

Han peger på den store bevægelse, der ses lige nu, hvor der arbejdes på udvikling af Power to X.

 

- Når man kigger på efterspørgslen på og behovet for grønt brændstof og grøn gødning fra transportsektoren og fra landbruget, så bliver det til så store mængder, der skal produceres, at man slet ikke kan forestille sig det. Derfor er det meget vigtigt, at vi investerer i den her forskning, så vi kan opskalere produktionen i fremtiden, siger den tekniske direktør og fortsætter:

 

- Landbruget får jo en del kritik, og vi vil gerne være med til at sørge for, at der også er et dansk landbrug i fremtiden, for det er jo blandt de mest effektive i verden. Også forhold til forsyningssikkerheden, som krigen i Ukraine i høj grad har understreget vigtigheden af, giver det mening at understøtte dansk landbrug. Det i forvejen effektive landbrug koblet med energisektoren og produktionen af grøn ammoniak, tror jeg, vil kunne sprænge alle rammer for effektivitet og bæredygtighed. 

 

Artikel fra Grovvarenyt nr. 10, fredag 11. marts 2022

 

 

< Tilbage