< Tilbage

Rester af antibiotika i én ud af 12.000 prøver 21-01-2023 - 17:56

Kun en prøve fra æg, mælk og kød skilte sig ud med for højt indhold af antibiotika     

Fødevarestyrelsen tager årligt omkring 8.000 prøver fra grisestalde og slagterier. Foto: Colourbox.

 

Af Helge Lynggaard

 

Det var en enkelt so, der ved en fejl var sendt til slagtning inden medicinen var ude af kroppen, som resulterede i, at der ikke kom til at stå nul tilfælde af medicinrester på årets statistik.

 

Det oplyser Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse om de prøver, som Fødevarestyrelsen har taget i 2021.

 

Alle EU-lande skal føre kontrol med, at æg, kød og mælk, som vi fylder i indkøbskurven, er fri for forbudte hormoner og rester af medicin.

 

Derfor føres der kontrol med blandt andet landbruget, ægpakkerierne og mejerierne. I Danmark står Fødevarestyrelsen hvert år for ca. 12.000 prøver, hvoraf ca. 8.000 er fra grisestalde og svineslagterier, næsten 2.000 er fra malke- og kødkvægsbesætningerne og ca. 1.500 fra blandt andet æg, fisk, ænder og kyllinger.  

 

- I én enkelt prøve ud af 12.000 blev der fundet rester af antibiotika over grænseværdien. Det er et meget tilfredsstillende resultat, som igen​ viser, at landbruget og dambrugerne ved, hvad det kræver at holde æg, dyr og mælk fri for medicinrester, siger kontorchef Christian Strøyer, Fødevarestyrelsen.

 

Det er Fødevarestyrelsens tilsynsførende, som tager prøverne under deres daglige kontroller på slagterierne, og når de er på tilsyn i landbrugsbesætninger.  

 

- Lægernes muligheder for at behandle sygdomme og infektioner er truet af bakterier, der er resistente over for nogle typer antibiotika. Vores mange kontroller er med til at sikre, at landbruget rent faktisk afslutter den medicinske behandling af deres dyr, inden vi spiser deres æg og kød eller drikker deres mælk, siger Christian Strøyer.

 

 

 

< Tilbage