< Tilbage

Ko-bøvser kan reduceres 30 procent med nyt foderadditiv14-10-2019 - 09:28

Et kvart teskefuld af nyt foderadditiv kan reducere cirka 30 procent af køernes bøvsen og kan dermed bidrage til at reducere landbrugets klimaaftryk

 

Det nye foderadditiv forventes at kunne bruges i foderet herhjemme fra starten af 2021. Foto: Anya Engelbrecht.

 

Af Helge Lynggaard

 

Et nyt foderadditiv til kvæg kan reducere køers bøvsen, så der opnås en reduktion af enterisk metan på cirka 30 procent.  Derfor vil det nye additiv Bovaer være en meget stor gevinst for både landbrug og klima i fremtiden, understreger DSM, der står bag det nye produkt.

 

Blot en kvart teskefuld Bovaer pr. ko pr. dag er nok til at undertrykke det enzym, der udløser metanproduktionen i koens mave. 

 

Bovaer virker omgående og nedbrydes fuldstændig af koens fordøjelsessystem. Når metanproduktionen i maven er blokeret, nedbrydes Bovaer til naturligt forekommende bestanddele og fjernes gennem koens normale fordøjelsessystem samtidig med, at der sker en konstant reducering af metanudskillelsen fra koen. 

 

Så snart additivet ikke længere tilsættes til foderet, vil koen vende tilbage til normal metanproduktion, og der er ingen blivende påvirkning af koen.

 

Foderadditivet Bovaer bidrager derfor omgående til en betydningsfuld reduktion af klimaaftrykket fra produktionen af kød, mælk og andre mælkeprodukter, understreger DSM.

 

I foderet i 2021

Foderadditivet er ikke klar til at blive brugt i foderet endnu. Til Grovvarenyt oplyser DSMs Christer Ohlsson, Market Development Manager Rujminat, Nordic, at Bovaer lige nu gennemgår en registreringsproces i EU.

 

- Vi regner med, at denne proces er færdig i slutningen af 2020 til begyndelsen af 2021. Kort derefter kan produktet blive benyttet i Danmark, skriver Christer Ohlsson i en mail til Grovvarenyt.

Hun oplyser, at Bovaer vil blive afprøvet i projketet FF-Ko på Aarhus Universitet i Foulum  med professor Peter Lund som projektleder.

 

Skal gives i en jævn dosis

Ifølge Christer Ohlsson skal Bevaer gives i en jævn dosis dagligt for at have den ønskelige effekt. Doseringen er ca. 1,6 g per ko og dag og med denne lille dosering er det er derfor vigtigt at produktet bliver jævnt fordelt i fodret. Fordeling af Bovær via pellet eller mineralfoder i TMR er hidtil den bedste måde at få den ønskelige metanreduktion. I de tilfælde hvor det ikke er muligt at tilsætte Bovaer i TMR, så kan produktet tilsættes i pellet eller mineralfoder og som fodres direkte til køerne. Ved fodring af Bovaer i pellets eller mineralfoder er det vigtigt at produktet bliver ædt jævnt under døgnet.

 

Christer Ohlsson oplyser overfor Grovvarenyt, at der  arbejdes med en ’slow-release’ variant, hvor  Bovaer  bliver tildelt i specielle piller, som gives til køerne ved malkning . 

 

- Denne metode er under afprøvning i New Zealand, hvor køerne hovedsagelig lever af græs. Resultaterne har hidtil været gode, fortæller Christer Ohlsson.

 

Ti års arbejde bag

Bovaer er blevet en realitet på baggrund af et intenst samarbejde mellem forskere og eksperter inden for ernæring, biologi, kemi, teknisk design og analyse fra hele verden. 

 

Deres bestræbelser, kendt som Project Clean Cow, indebærer ti års arbejde, over 30 feltforsøg og mere end 25 videnskabeligt granskede faglige studier, som er publiceret i uafhængige fagtidsskrifter.

 

Af de nuværende løsninger til at reducere mængden af bøvset metan, er Bovaer klart den, der er grundigst undersøgt og mest videnskabeligt understøttet. Der er ikke påvist nogen negative konsekvenser for dyrevelfærd, foderoptagelse eller ydelse, understreger DSM. 

 

Artikel fra Grovvarenyt nr. 41, fredag 11. oktober 2019

< Tilbage