< Tilbage

Danish Agro vil tilbyde digitalt fingeraftryk af markerne13-02-2020 - 11:45

En scanner, der køres hen over marken, vil kunne give et billede af markens tilstand på mere end 20 parametre

 

Scanneren monteres på en ATV, hvorefter den måler baggrundsstrålingen fra markens jordlag. Målingerne kalibreres med få traditionelle jordprøver. Pressefoto.

 

I løbet af efteråret 2020 forventer Danish Agro at være klar til at tilbyde danske landmænd en helt ny mulighed for at få kendskab til deres markers tilstand.  

 

Det skyldes, at Danish Agro koncernen har indgået en eksklusivaftale i Norden og Baltikum med det canadiske firma SoilOptix. Firmaet har udviklet en scanner, der monteret på et køretøj måler baggrundsstråling fra markens jordlag.

 

- De målte data analyseres via matematiske modeller og kalibreres med få traditionelle fysiske jordprøver, som også tages fra køretøjet. Tilsammen giver dette et præcist billede af markens tilstand på mere end 20 parametre. Herunder tekstur, pH, fosfor, kalium, magnesium, bor, kobber, mv.

 

Koncernchef i Danish Agro, Henning Haahr, er begejstret for perspektiverne i SoilOptix. 

 

- Med vores nye setup kan vi give landmanden et langt mere detaljeret og præcist billede af tilstanden i hans mark, end det han kan få i dag. I dag bliver der normalt taget en jordprøve pr. hektar, når en mark skal analyseres. Resultatet fra SoilOptix-scanneren svarer til, at der bliver taget 800 fysiske jordprøver pr. hektar, siger Henning Haahr.

 

- Vi ser et stort potentiale i at sammenholde disse data med vejrdata fra vores vejrstationer fra FieldSense samt satellitbilleder over biomassetilvæksten fra tidligere år. Det gør, at de tildelingskort, der også udarbejdes i FieldSense’ online platform, bliver endnu mere præcise og værdifulde. Målet er, at landmanden med denne viden får en afgrøde med højt udbytte og ikke mindst ensartet høj kvalitet, slutter han.

 

SoilOptix-scanneren kører i Canada og England, og den bliver testet i de kommende måneder hos en række danske landmænd.

 

- Vi regner med at komme ud på 10.000 hektar i år, og så skalerer vi det op derfra, siger Henning Haahr.

 

Artikel fra Grovvarenyt nr. 7  ekstraudgave, onsdag 12. februar 2020.

< Tilbage