< Tilbage

Mindre kornfirma satser kraftigt på at digitalisere kornhandel20-08-2022 - 16:25

Hauge Korn formidler korn direkte mellem landmænd

Jacob Froms plan har hele tiden været at gøre virksomheden så effektiv, at han ikke behøver at have ansatte. Pressefoto.

Af Helge Lynggaard

 

 

Da Jacob From fra Haderslev etablerede Hauge Korn A/S i 2013 var hans drøm at nå en omsætning på 100 millioner kroner årligt.

 

- Det mål har jeg nu nået, men det er selvfølgelig heller ikke helt så svært nu med de høje kornpriser, siger Jacob From til Grovvarenyt.

 

Han har fra starten satset på, at hans kornfirma skulle formidle handel med korn direkte mellem landmænd.

 

- Jeg har tidligere arbejdet i SPF og tænkte, at samme måde at handle direkte mellem køber og sælger også måtte kunne lade sig gøre med korn. Det viste sig ret hurtigt, at det var der interesse for blandt købere og sælgere. Mange landmænd kan jo godt lide at handle med hinanden, og jeg går så ind og garanterer overfor købere, at partiet er i orden, siger Jacob From, der fra starten satsede på, at handelen skulle være så enkel som muligt.

 

- Derfor har jeg gennem årene brugt mange penge på at få udviklet en it-platform, der gør det let for alle parter at handle kornet. Det har fra starten været min mening, at jeg ikke ville have ansatte eller et fint kontor, for det sluger alt for mange omkostninger. Jeg er stadig alene i virksomheden men har tilknyttet Mogens Siegumfeldt, der på franchise-basis dækker Midt- og Nordjylland, fortæller Jacob From.

 

Han har heller ikke et hjemmekontor fyldt med ringbind.

- Det hele kører online. Det eneste, jeg printer, er kontrakterne – for en sikkerheds skyld, hvis systemet skulle gå ned. Havde jeg ikke investereret i denne it-platform, havde jeg ikke været, hvor jeg er i dag med virksomheden. Jeg kan jo se, at der er mange, der gennem årene har forsøgt at etablere kornhandel med en hjemmeside som en slags opslagstavle. Men det er ikke alene tilstrækkeligt  med en hjemmeside.

 

Tager selv prøver hos sælger

Jacob From synes, han har fået udviklet et godt system, som sikrer både køber og sælger af kornet.

 

- Når en sælger melder sig, tager jeg ud og tager prøver af partiet og analyserer det for rensesvind, vand, protein og hektolitervægt. Kan jeg godkende partiet, bliver det opført til salg. Herefter kan køber og sælger finde hinanden, eller jeg kan hjælpe dem. Og begge parter kan gennemskue priserne. Sælger har som regel pengene på kontoen samme dag, som kornet bliver hentet, og senest 24 timer efter. Køber betaler et omsætningsgebyr, som dækker laboratorieprøver, transport og min hyre.

 

Videreudvikler platformen

Jacob From har købere og sælgere over hele landet, og han har også eksport af korn til hollandske landmænd og foderstofforretninger.

 

- I de seneste fire-fem år har det været et fuldtidsarbejde for mig at køre handelsvirksomheden, men jeg har stadig ingen intentioner om at have ansatte. Til gengæld bruger jeg fortsat mange midler på at videreudvikle it-platformen. Det er nødvendigt for at kunne omsætte mere uden at øge omkostningerne. Der er nemlig stadig masser af muligheder – herunder at bruge kunstig intelligens, siger Jacob From.

 

Han handler udelukkende med korn og hverken med raps eller andre afgrøder.

 

- På et tidspunkt overvejede jeg at handle med blandt andet gødning og plantebeskyttelsesmidler, men det gik jeg ret hurtigt fra igen. Det er mere enkelt kun at handle med korn, og det holder jeg mig til, siger Jacob From.

 

Hauge Korn er en lille spiller på markedet blandt store grovvareselskaber, men ifølge Jacob From har han det fint med kolleger og konkurrenter.

 

- Jeg tror, jeg er accepteret af andre i branchen, og der er jo også masser af korn – specielt i år, så der er nok at handle med for alle, siger Jacob From.

< Tilbage