< Tilbage

De første i verden til at bage klimaneutralt rugbrød virksomheden 13-01-2023 - 17:50

11 partnere bag stort klimaprojekt kombinerer kendte klimavirkemidler for at producere klimaneutralt rugbrød og havregryn

Julie Therese Christensen og Jens Elbæk glæder sig over at have opskriften på det første klimaneutrale rugbrød og havregryn. Pressefoto.

 

Danske klimaneutrale fødevarer er på vej ud til forbrugerne. I et nyt samarbejdsprojekt samler Seges Innovation partnere fra hele fødevareværdikæden og producerer de første klimaneutrale fødevarer uden brug af klimakreditter, oplyser parterne i en pressemeddelelse. 

 

Partnerne i projektet er: Coop, Kohberg, Valsemøllen, Aarhus Universitet, Stiesdal, Skovgaard Energi, BASF, Bureau Veritas, Fjordland, Innovationscenter for Økologisk Landbrug samt altså Seges Innovation.

 

- Vi vil være de første i verden til give forbrugerne muligheden for at købe reelt klimaneutrale fødevarer. Virkemidlerne findes, men ingen har før kombineret dem for at producere fødevarer på en måde, hvor der opnås klimaneutralitet inden for værdikæden, siger Jens Elbæk, afdelingschef i Planter & Miljø i Seges Innovation, Agro Food Park i Aarhus.

 

Partnerne i projektet vil lave henholdsvis klimaneutrale rugbrød og havregryn. Projektet sætter kendte klimavirkemidler i spil såsom biokul, nitrifikationshæmmere og grøn ammoniak. Der laves en livscyklusanalyse på hvert af de to produkter, så det kan verificeres, at produkterne reelt bliver klimaneutraliserede, ikke bare klimakompenserede.

 

Fødevareproduktion uden klimabelastning

Dansk landbrug er indstillet på at producere klimavenligt, og derfor gælder det om at sætte fart på implementeringen af den grønne omstilling. Med dette projekt vil vi vise verden, at klimaneutral fødevareproduktion er muligt og forhåbentlig også rentabelt. Vi tror på, at der er en business case i, at landmanden kan producere klimaneutralt og derved kan opretholde et fornuftigt produktionsniveau uden at belaste klimaet, siger projektleder Julie Therese Christensen, der som specialkonsulent i Planter & Miljø i Seges Innovation har initieret projektet.

 

Projektet startede 1. januar 2023 og løber indtil 31. december 2025. Det er finansieret af Landbrugsstyrelsens program, GUDP-program, der bakker op med 4,9 mio. kr. om projektet, og det samlede budget udgør 10,7 mio.kr.

 

 

< Tilbage