< Tilbage

Landmænd får nu mulighed for at sælge CO2-certifikater30-10-2020 - 17:09

Landmænd med for eksempel pløjefri dyrkning vil kunne sælge CO2 certifikater til virksomheder med ambitiøse klimamål

Landmænd kan fra 2021 sælge CO2-certifikater, hvis de for eksempel omlægger til pløjefri dyrkning eller andre initiativer inden for Conservation Agriculture principperne. Pressefoto.

Af Helge Lynggaard

 

Den danskejede digitale handelsplatform for korn og andre afgøder, Commoditrader, lancerer nu et klimainitiativ med økonomisk gulerod til landbruget under navnet CommodiCarbon.

 

Det oplyser virksomheden i en pressemeddelelse. 

 

Med CommodiCarbon får landmændene mulighed for fra 2021 at sælge CO2-certifikater, hvis de omlægger til pløjefri dyrkning og andre initiativer inden for Cornservation Agriculture principperne  – også kaldet carbon farming.

 

Initiativet forventes at kunne øge planteavlernes gennemsnitlige årlige dækningsbidrag med 30-70 procent.

 

- Landbruget har altså muligheden for at gøre en kæmpe forskel i klimakampen og samtidig få økonomisk opbakning til selve omlægningen, siger Ida Boesen, Commoditrader.

 

Helt konkret vil CommodiCarbon gøre det muligt for landmænd sammen med deres planteavlsrådgiver at kunne planlægge en hel eller delvis omlægning til carbon farmin. Herigennem vil den enkelte landmands reduktion af drivhusgasudledning og lagring af kulstof i jorden, kunne certificeres.

 

- Det kan være pløjefri dyrkning, men det kan også være andre initiativer som efterafgrøder, snitning af halm og mindre forbrug af brændstof, som kan tælle med ved salget af certifikater, siger Ida Boesen til Grovvarenyt.

 

De udstedte certifikater vil blive solgt til virksomheder med ambitiøse klimamål.

 

- Vi forventer, at det vil kunne give 2-800 kr. pr. hektar, siger Ida Boesen.

 

- Hver hektar landbrugsjord har i gennemsnit et potentiale på tre til syv tons CO2e. Interessen i carbon certifikater fra landbruget er på globalt plan steget markant i løbet af de seneste år, hvorfor vi forventer en minimumspris på 110 kr. pr. ton CO2e i den første periode. Markedet udvikler sig konstant, og vi forventer faktisk på sigt, at værdien for landmanden kan blive endnu højer, lyder det fra Ida Boesen.

 

Inspiration fra USA

Inspirationen til initiativet kommer fra USA, hvor der ifølge Commoditrader er en aktiv handel med carbon certifikater fra lokale landbrug. Den store fordel i certifikater som disse er den direkte sporbarhed og dermed den store troværdighed i et handelsperspektiv.

 

Samarbejde med rådgivning

Commoditrader har indgået samarbejde med blandt andre rådgivningsvirksomheden Agrovi, som har erfaring med markforsøg og rådgivning inden for Conservation Agricultur. 

 

-  Vi ser hele  rådgivningsstrukturen som en central medspiller, og derfor har vi sat en struktur op, hvor alle planteavlsrådgivere kan få fuldstændig indsigt i, hvad der sker i maskinrummet bag CommodiCarbon, og hvordan hele metode og udregningsmodellen fungere, så de på den bedste måde kan hjælpe landmanden, siger Ida Boesen.

 

Artikel fra Grovvarenyt nr. 44, fredag 30. oktober 2020

 

< Tilbage