< Tilbage

Hornsyld Købmandsgaard er i fuld gang med at sikre hestebønner til ny produktion26-05-2022 - 14:51

Fra næste år skal Hornsyld Købmandsgaard levere 20.000 tons hestebønner til ny fabrik i Hedensted

Hestebønner kan være en ny forretningsmulighed for både landmændene og os, siger Henrik Hedegaard. Foto: Helge Lynggaard.

Af Helge Lynggaard

 

Efter planerne vil en ny fabrik til forarbejdning af hestebønner stå klar i Hedensted i maj 2023.

Produktionen vil ske på basis af hestebønner, som leveres af Hornsyld Købmandsgaard. På årsbasis vil det dreje sig om 20.000 tons, som kræver omkring 4.000 hektar til dyrkningen.

 

- Vi oplever stor interesse fra landbruget for at dyrke hestebønner, selv om de høje priser på andre afgrøder er en hård konkurrent, medgiver administrerende direktør Henrik Hedegaard, som Grovvarenyt mødte på NutriFair i sidste uge.

 

Bag fabrikken står det hollandske tradingselskab, Meelunie samt tre danske investorer.

 

- Når produktionen starter næste forår, har vi de varer, som vi skal bruge. Men vi havde regnet med, at vi kunne have suppleret med hestebønner fra Baltikum og delvis også Ukraine, men det bliver ikke så let, som vi havde forventet, siger Henrik Hedegaard.

 

Han ser dog med fortrøstning på fremtiden, for prisen på hestebønner fastsættes ud fra hvedeprisen på Matif plus et tillæg.

 

- For landmanden kan hestebønnerne være en god forfrugt, for den fikserer kvælstof og efterlader en god portion kvælstof til den efterfølgende afgrøde, siger Henrik Hedegaard, der fortæller, at der også er flere og flere landmænd, der vælger at afprøve vinterhestebønner, og sidste år var der avlere, der høstede op til syv tons per hektar.

 

- Ud over at hestebønnen gør en masse godt ude på markerne, er der tale om en bæredygtig og miljørigtig produktion af protein, og her har det også en betydning for os som virksomhed, at vi kan bidrage til den grønne omstilling, siger Henrik Hedegaard.

 

- Samtidig ser vi det som en ny forretningsmulighed, hvor både landmændene og vi kan få en ny indtjeningsmulighed. Og måske kan vi ad den vej også skabe nye samarbejder med landmændene, siger Henrik Hedegaard.

< Tilbage