< Tilbage

Sukup Europe snart klar med sit største nøglefærdige anlæg15-06-2022 - 16:23

Den svenske grovvarekoncern Lantmännen øger sin silokapacitet i Uppsala for at kunne håndtere en større eksport af korn

De nye siloer i Hargshamn skal hjælpe Lantmännen til lettere af kunne eksportere korn fra Uppsala-områdeet. Pressefoto.

Af Helge Lynggaard

 

Den danske virksomhed Sukup Europe - også kendt som Dancorn - er i fuld gang med at færdiggøre et stort siloprojekt cirka et hundrede kilometer nord for Stockholm for den svenske grovvarekoncern Lantmännen.

 

- Det er vores hidtil største nøglefærdige anlæg, hvor vi har haft totalentreprisen, der også har omfattet  klippesprængninger, fortæller Jens Erik Iversen, administrerende direktør i Sukup Europe, til Grovvarenyt.

 

 - Projeketet omfatter fire siloer med plads til cirka 6.000 tons korn i hver. Dertil kommer to udtømningssiloer med plads til hver 215 tons. Tømmesystemet gør det muligt at læsse 500 tons korn i timen i lastbiler, fortsætter Jens Erik Iversen.

 

Siloanlægget bliver opført i Hargshamn nord for Stockholm i Uppsala-området, som betegnes som et vigtigt område for svensk landbrug på grund af en stor kornproduktion.

 

For tre år siden indviede Lantmännen et kornanlæg med både tørre- og lagerkapacitet i Hargshamn, da det eksisterende anlæg i det centrale Uppsala blev lukket. Flytningen viste sig at blive en succes for Lantmännen.

 

- Lagerkapaciteten blev hurtigt for lille, så vi begyndte at se på forskellige alternativer og fandt frem til denne løsning med Sukup som hovedentreprenør, fortæller senior projektleder hos Lantmännen Lantbruk, Gustaf Tynelius, i en pressemeddelelse.

 

- Større lagerkapacitet, højere aflæsningskapacitet og smarte løsninger til sluttømning var årsagen til, at Sukup Europe blev valgt som hovedentreprenør på projektet, fortsætter han.

 

Korn til eksport

Det nye siloanlæg ligger tæt på kajen i Hargshamn.

 

- Anlægget er et eksportanlæg, hvor alt går ud med skib, og derfor skal der en høj læssekapacitet til. I dag eksporterer vi hovedsageligt til Centraleuropa, men fra 2023 vil vi også kunne laste skibe på 30.000 tons til destinationer længere væk såsom Nordafrika. Vi har  valgt at investere i dette anlæg for at kunne håndtere større volumener og laste større skibe, siger Mikael Jeppsson, Grain Manager hos Lantmännen.

 

Største fejesnegel i Europa

Jens Erik Iversen fortæller, at siloerne i Hargshamn er forsynet med den største fejesnegl, der findes i Europa.

 

- Fejesneglen fejer det sidste korn sammen i siloen, så det går hurtigere med at få den tømt. Sneglen kan tage 260 tons korn i timen. Det er første gang, vi har monteret denne snegl i Europa, mens den er udbredt i USA endda i endnu større udgaver, fortæller Jens Erik Iversen.

 

 Opførelsen af det nye siloanlæg sker i samarbejde mellem Sukup Europe og dets svenske forhandler JL Agriparts.

 

- Sverige er i forvejen et af vores største eksportmarkeder, da mange svenske landmænd har vores opbevarings- og tørreanlæg, siger Jens Erik Iversen.

 

Klar inden høst

Projektet i Hagshamn skal stå klar inden den kommende høst.

- Vi skal nok blive klar, selv om der er været en del bump på vejen. Det har ikke alene være leveringsvanskeligheder, men i høj grad også transporten, der har drillet lidt, siger Jens Erik Iversen.

 

< Tilbage