< Tilbage

KMC knækker koden til kartoffelbaseret kødalternativ11-02-2022 - 17:17

Ingrediensvirksomheden KMC har knækket koden og formået at give udvundet protein fra kartofler en struktur, der gør det velegnet som køderstatning

KMC er lykkedes med at give kartoffelprotein en struktur, så det ligner kød. Pressefoto.

 

I Brande er det lykkedes for ingrediensvirksomheden KMC at ændre kartoffelprotein fra at være et pulvertilskud til nu at være et produkt med en fiberstruktur, der ligner strukturen fra kød. Et kvantespring imod den plantebaserede fremtid, oplyser KMC i en pressemeddelelse. 

 

Kartoffelprotein har egenskaber, der gør det særdeles velegnet til særligt køderstatninger, herunder ernæringsmæssige kvaliteter, en kødlignende struktur og samme stegeskorpe som kød.

 

- Det teksturerede kartoffelprotein har de egenskaber, mange forbrugere savner i plantebaserede produkter. Der er derfor stort potentiale i kartoffelprotein til fødevarer. Hos KMC har vi en erklæret målsætning om at bidrage til overgangen fra kød-ingredienser til plantebaserede ingredienser, og vi tror på, at vi med denne løsning har skabt et reelt gennembrud, når forbrugere skal kunne tilbydes grønne kvalitetsprodukter, fortæller Jesper Burgaard, CEO hos KMC, og fortsætter:

 

- Vi begyndte at lave kartoffelprotein til fødevarer i 2019 på grund af dens ernæringsmæssige kvaliteter og potentiale som ingrediens i fødevarer. Dog havde produktet indtil nu ingen funktionelle kvaliteter, men med vores nye teknik kan kartoffelprotein give struktur til produkterne, og derfor anvendes til eksempelvis plantefars eller andre køderstatninger.

 

Ejes af avlere

KMC ejes af danske kartoffelavlere, der leverer stivelseskartofler til de tre fabrikker i henholdsvis Brande, Toftlund og Karup.

 

Udviklingen af det grønne protein sker som et led i KMC’s innovationsarbejde, hvor man sigter mod at skabe plantebaserede ingredienser, der kan erstatte animalske ingredienser i fødevarer. KMC har knækket koden til storskalaproduktion på fabrik og forventer at kunne sende omkring 300 tons tekstureret kartoffelprotein på markedet i indeværende år. I de kommende år regner man med at opskalere kapaciteten løbende. 

 

Grønne danske proteiner  

- Bæredygtighed og forretning hænger sammen hos os i KMC. Med dette produkt kan vi tilbyde grønne klimavenlige proteiner produceret af jyske kartoffelavlere til verdens forbrugere. Vi har stor tiltro til, at tekstureret kartoffelprotein af danske kartofler kan spille et væsentlig bidrag i den fremtidige udvikling af plantealternativer til køledisken, så animalske ingredienser bliver afløst af plantebaserede løsninger, siger Jesper Burgaard. 

 

KMC arbejder aktivt på at finde alternativer til animalske ingredienser og erstattede i regnskabsåret 2020/2021 26.600 tons animalske ingredienser med deres plantebaserede ingredienser. KMC har en målsætning om at erstatte 39.000 tons animalske ingredienser med plantebaserede ingredienser i år 2024/2025.

 

Artikel fra Grovvarenyt nr. 6, den 11. febrauar 2022

 

< Tilbage