< Tilbage

Fødevareudfordringer til debat på workshop08-04-2018 - 10:37

Den fødevarepolitiske tænketank Frej holdt torsdag deres første store workshoparrangement "Ungdommen tager fremtiden i egne hænder" i Aarhus og Odense

Efter workshoppen stemte deltagerne om, hvilken udfordring de syntes, skal prioriteres højest. Både i Odense og i Aarhus syntes deltagerne, at den manglende forståelse og tillid mellem forbrugere og producenter af fødevarer er den vigtigste udfordring. Foto: Anya Engelbrecht.

Af Anya Engelbrecht

 

Unge fødevareproducenter og forbrugere brugte torsdag aften i denne uge tre timer på at debattere nogle af den danske fødevareproduktions største udfordringer. 

 

Det foregik til Tænketanken Frejs første store workshop-arrangement, ”Ungdommen tager fremtiden i egne hænder”, der fandt sted sideløbende i Studenterhus Aarhus og på Dalum Landbrugsskole.

 

Workshoppen er det første Frej-arrangement i Odense og nummer to i Aarhus. 

 

Tænketanken, der drives af i alt 50 frivillige, har nyligt eta-bleret en afdeling i Aarhus med ti frivillige, hvor Charlotte Clausen er hovedansvarlig. Konceptet med workshop-arrangementer er nyt for tænketanken. 

 

- Vi har valgt at afholde workshop-arrangementer, fordi vi ikke kun vil formidle viden, vi vil også skabe dialog og dermed samle forbrugs- og produktionsdanmark. Dem, der er her i aften, er primært studerende fra universitetsuddannelserne og erhvervsuddannelser, unge som måske ellers ikke ville være mødtes og tale om de her ting, fortæller Charlotte Clausen. 

 

Debatten rykker ud 

af København

Generelt har Frej oplevet stor efterspørgsel på arrangementer udenfor København. Fremover vil der jævnligt være Frej-arrangementer i Aarhus, samtidig med at arrangementerne i København vil fortsætte som normalt. 

- Vi er rigtig glade for, at det nu er blevet muligt at rykke lidt ud af København. Når vi i Frej gerne vil samle og skabe bedre forståelse og dialog mellem forbrugs- og produktionsdanmark, giver det jo rigtig god mening, at vi også er andre steder end København. Vi håber, at vores nye Aarhus-afdeling kan være med til, at vi når endnu bredere ud med vores budskaber, siger Charlotte Clausen. 

 

Stor interesse fra 

producenterne

I Odense var det kommende fødevareproducenter, der studerer på Dalum Landbrugsskole, som selv havde taget initiativ til at få en workshop til byen. 

 

- Generelt har fødevareproducenterne været meget interesserede i at deltage, og pladserne blev hurtigt fyldt op både i Odense og i Aarhus. Forbrugerne har det krævet lidt mere at tiltrække, men det handler nok også i høj grad om vores netværk, som jo lige skal opbygges i en helt ny by for Frej, siger Charlotte Clausen. 

 

I Odense var der plads til 20 forbrugere og 20 fødevareproducenter, og alle pladser var fyldt ud med hjælp fra Frej frivillige i København. 

 

I Aarhus deltog 60 i workshoppen, hvoraf 25 var forbrugere. Rigtig mange af fødevareproducenternes pladser var begge steder udfyldt af unge, kommende landmænd.

 

 Selvom der var en overvægt af producenter i forhold til forbrugere, er Charlotte Clausen meget tilfreds med workshoppens forløb.

 

- Det har været god stemning gennem hele workshoppen. Vi har været lidt spændte på, hvordan debatten ville blive, når vi nu samlede forbrugerne og fødevareproducenterne for at få dem til at tale åbent om de her udfordringer. Men debatten har generelt været meget positiv og løsningsorienteret, så det har været ligesom vi håbede, lyder det fra Charlotte Clausen. 

Fakta
Workshoppens otte fødevareudfordringer

 

På workshoppen gennemgik deltagerne otte problemstillinger, som frivillige i Frej i samarbejde med studerende fra landbrugsskolerne Dalum og Asmildkloster har været med til at formulere.

 

Social bæredygtighed

- Forbrugerne er fra Venus og landmænd er fra Mars: Der mangler forståelse og tillid mellem forbrugere og producenter af fødevarer. 

 

- Man skal vinde i lotto for at blive landmand: Unge landmænd, der har lyst til at blive landmænd, kan ikke blive landmænd. 

 

Økonomisk bæredygtighed 

- Det er en udfordring for landbruget, at det er svært at få en merpris for en merindsats for eksempelvis for miljø og klima. 

 

- Det er en udfordring for dansk landbrug, at den almindelige forbruger har svært ved at gennemskue hvad der er bæredygtigt eller ej. 

 

Miljømæssig bæredygtighed

- Den største trussel mod biodiversitet generelt set er tab af levesteder (habitater). 

 

-I Danmark er det en udfordring, at dansk landbrug dækker over 60 procent af arealet 

 

- Det er en udfordring, at landbruget bidrager med cirka 20 procent af de danske drivhusgasudledninger

 

Dyrevelfærd 

- Det er en udfordring, at grise ikke har optimal dyrevelfærd

 

- Det er en udfordring, at køer ikke har optimal dyrevelfærd

 

 

 

 

 

 

< Tilbage