< Tilbage

BioPhero får 105 mio. kr. til produktion af biologiske feromoner til insektbekæmpelse15-03-2021 - 15:42

Ny finansiering vil støtte produktion og markedsintroduktion af insektferomoner, som ifølge producenten kan være en bæredygtigtig erstatning af kemiske insekticider

Feromonet vil med fordel kunne udbringes med en marksprøjte. Foto: Anne-Mette Engelbrecht.

 

Af Anya Engelbrecht

 

Den danske producent af insektferomoner, BioPhero, har rejst 105 millioner kr. Finansieringen skal gå til videreudvikling og markedsintroduktion af biologiske insektferomoner, som BioPhero ser som en mulig erstatning for mange kemiske insekticider. 

 

En del af udviklingen er blandt andet at sikre produktion i en mængde, kvalitet og pris, der gør det muligt for landmændene at anvende feromonerne i større markafgrøder. 

 

Finansieringen er ledet af DCVC Bio med deltagelse fra den nye investor, FMC Ventures, samt de eksisterende investorer Syngenta Group Ventures og Novo Holdings. 

 

- Vi producerer selve aktivstoffet, feromonet, og sælger det til virksomheder, som anvender det i en formulering og derefter tilbyder et færdigt produkt, som kan bruges i afgrøder. I første omgang sælger vi til virksomheder, der allerede arbejder med feromoner til frugt- og grøntproduktion. Senere i processen er det håbet, at aktivstoffet kan forhandles gennem grovvarevirksomheder og kemifirmaer, fortæller Kristian Ebbensgaard, CEO i BioPhero, til Grovvarenyt. 

 

Ser på et globalt marked

Feromoner er velkendte i produktion af frugt og grønt, men har hidtil været for omkostningstungt til brug i de store markafgrøder. Nu har BioPhero udviklet, effektiviseret og opskaleret produktionsmetoderne og derved vist, at det er muligt at producere feromoner i stor skala til en pris, der giver mening.  

 

Det første færdige produkt med feromoner fra BioPhero forventes at være klar til handel i udlandet i løbet af 2021. 

 

- Produktet er mod en bestemt type møl, der især er relevant i ris og sojabønner, som jo ikke er store afgrøder i Danmark. Så jeg kan ikke sige nu, hvornår det første produkt kommer i handlen i Danmark. Vi kigger på et globalt marked, lyder det fra Kristian Ebbensgaard.

 

Han glæder sig over snart at kunne tilbyde landmænd muligheden for at beskytte afgrøderne med biologiske feromoner i stedet for udelukkende insekticider. 

 

- Min vurdering er, at når vi taler markafgrøder, er biologiske løsninger tit mere specialiserede, så vil man skabe et produkt med en bred anvendelse, skal det passe ind i det eksisterende behandlingsprogram. Feromoner kan eksempelvis udbringes for at bekæmpe de mest problematiske insekter i starten af behandlingen, og så kan det medvirke til, at man kan undgå nogle af de senere behandlinger med kemiske insekticider, siger Kristian Ebbensgaard og fortsætter:

 

- Man kan ikke fra dag til dag erstatte kemi med biologiske løsninger, men man kan over tid få en større grad af erstatning over mod biologiske og bæredygtige løsninger. Det er vores håb og ambition, at feromoner kommer til at erstatte en større del af de kemiske insekticider i fremtiden.

 

Artikel fra Grovvarenyt nr. 10, fredag 12. marts 2021

 

< Tilbage