< Tilbage

Det første danske hvederaffinaderi er på vej20-08-2021 - 14:56

Dansk Biokemi ApS vil etablere det første danske hvederaffinaderi tæt på Nakskov havn

Dansk Biokemi skal bruge store mængde hvede på de nye raffinaderi ved Nakskov. Foto: Anne-Mette Engelbrecht.

Af Helge Lynggaard 

 

Der bliver brug for store mængder dansk hvede, når Danmarks første hvederaffinaderi bliver etableret tæt på Nakskov havn.

 

Det fortæller Kristian Bennetsen, direktør i Dansk Biokemi ApS, til Grovvarenyt.

 

Det nye hvederaffinaderi vil anvende hvedens stivelsesindhold til blandt andet produktion af biokemiske produkter og til et flydende foderprodukt, der kan erstatte sojaprotein i foderblandinger.

 

- Vi vil hjælpe Danmark med at bruge de ressourcer, vi har i forvejen, for vi eksporterer omkring en million tons hvede. Vi kan lige så godt defraktionere det, som vi vil gøre, og så bruge højværdiprodukterne som for eksempel gluten, siger Kristian Bennetsen.

 

Dansk Biokemi, der har base i Grenå, har erhvervet 100.000 kvadratmeter jord tæt på Nakskov.

 

- Vi er ved at færdiggøre købsaftalen. Desuden arbejder vi på at få miljøgodkendelse og byggetilladelse i hus. Vi forventer, at vi kan stikke spaden i jorden i midten af 2023 og være klar til at starte produktion i 2025, fortæller Kristian Bennetsen.

 

En ny naturgasledning er på vej til Lolland-Falster, og den skal blandt andet forsyne Nordic Sugars fabrik i Nakskov.

 

- Den kommende naturgasledning er grunden til at vi placerer det nye hvederaffinaderi ved Nakskov. At vi kan bruge renset naturgas er en vigtig parameter i vores proces, så vi kan have en et hundrede procent grøn profil over for vores kunder. Samtidig passer placeringen godt med, at vi kommer til at ligge i et hvedeoverskudsområde - Lolland-Falster og Sydsjælland, og samtidig får let adgang til havnen, siger Kristian Bennetsen.

 

Han fortæller, at der skal købes hvede på det danske marked, og at det skal være certificeret hvede, som har en klimaprofil med lavt CO2 aftryk.

 

- Hveden har i forvejen et lavt CO2 aftryk fordi den opsamler CO2 i vækstsæsonen og binder det i biomaterialet. Herfra skal fraregnes CO2 til brændstof, kemikalier, gødning med videre. Og jo mere vi kan reducere det, jo bedre profil har vi. Så det er den dagsorden, som vi gerne vil understøtte, for det har vi brug for i forhold til vores kunder, siger Kristian Bennetsen.

 

Han fortæller, at Dansk Biokemi har en tysk partner, som har stor erfaring med hvederaffinering, og at processen på det nye raffinaderi bliver baseret på kendt teknologi.

 

Finansieringen af det store anlæg er ikke på plads endnu, men ifølge Kristian Bennetsen er der stor interesse fra private danske og udenlandske investorer.

 

- Finansieringen er på plads inden byggestart i 2023, men vi taler med de rigtige folk til at kunne løfte projektet igennem. 

 

Stolt minister

Nyheden om at Dansk Biokemi vil etablere et hvederaffinaderi ved Nakskov, blev offentliggjort i forbindelse med besøg af klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen hos Nordic Sugars fabrik i Nakskov. Det er en af de virksomheder, der får glæde af den nye gasrørledning, som regeringen vil føre til Lolland-Falster. 

 

Når ledningen står færdig i 2024, vil den betyde, at CO2-udledningen fra Nordic Sugars fabrikker falder med cirka 50.000 tons om året.

 

Dan Jørgensen glæder sig meget over, at Dansk Biokemi vil etablere sig i Nakskov.

 

- Jeg bliver stolt af, at en stor virksomhed træffer en sådan beslutning på baggrund af regeringens beslutning om at etablere en gasledning til området. Det er præcis derfor, vi vil lave projektet og derved sikre, at der kan skabes arbejdspladser i områder af landet, hvor det ikke altid har været lige nemt at holde på arbejdspladserne og trække nye til, sagde Dan Jørgensen ifølge Folketidende.

 

Artikel fra Grovvarenyt nr. 33, fredag 20. august 2021.

< Tilbage