< Tilbage

Om Himmerlands Grovvvarer: Salget af virksomheden kom før vi havde forventet14-10-2020 - 11:56

Både kunder og medarbejdere har taget overvejende godt imod, at Himmerlands Grovvarer bliver overtaget af Danish Agro, fortæller direktør Torben Frederiksen, Himmerlands Grovvarer

Foderfabrikken i Aarhus har haft stor betydning for Himmerlands Grovvarer, fortæller virksomhedens direktør, Torben Frederiksen. Pressefoto.

 

Af Helge Lynggaard

 

Der var ikke sat noget til-salg på Himmerlands Grovvarer A/S, for det var slet ikke meningen, at virksomheden skulle være solgt her og nu. Men alligevel kunne Danish Agro og Himmerlands Grovvarer i denne uge meddele, at parterne har indgået aftale, der indebærer, at Danish Agro overtager alle aktiviteter i Himmerlands Grovvarer – inklusiv fire lokale afdelinger samt foderfabrikken på Aarhus Havn.

 

Himmerlands Grovvarer A/S har hidtil været ejet af en trio bestående af direktør Torben Frederiksen, 59 år, Knud Ring, 63 år og Søren Have, 73 år. 

 

- Ingen af os har børn, der har tænkt sig at skulle gå ind i grovvarebranchen, og derfor var vi klar over, at vi på et tidspunkt skulle ud at sælge virksomheden. Men det lå lidt i kortene, at vi ville fortsætte fire-fem år mere, fortæller Torben Frederiksen til Grovvarenyt.

 

Men så kom der en henvendelse fra Danish Agro.

 

- Når der kommer sådan en mulighed, må man jo tænke sig om, for vi ved, at der ikke er ret mange aktører tilbage på grovvaremarkedet, og for at vi kan sælge, kræver det, at der er en køber. Derfor syntes vi, at det var rettidig omhu at sælge nu, hvor muligheden bød sig, siger Torben Frederiksen.

Himmerlands Grovvarer blev dannet i 2006 ved en fusion af tre mindre grovvareforretninger, der blev suppleret med køb af foderfabrik på Aarhus Havn 2010.

 

- Vi har forsøgt at følge med strukturudviklingen. Havde vi ikke overtaget foderfabrikken dengang, havde vi været væk fra grovvaremarkedet i dag, for det er næsten umuligt i dag at køre en grovvarevirksomhed uden egen foderproduktion, siger Torben Frederiksen.

 

- Men vi må også sande, at der stilles stadig stigende krav på grund af lovgivning og krav til det ene og andet. Det sammenholdt med både de politiske udfordringer, som landbruget konstant er udsat for og ikke mindst risikoen på den korte bane for afrikansk svinepest, var medvirkende til at vi valgte at sælge virksomheden, siger Torben Frederiksen.

 

Han understreger, at der har været en rigtig god dialog med Danish Agro.

 

- Vi har fået vished for at medarbejderne også ville have et job i fremtiden, og at både vores afdelinger og foderfabrikken kører videre. Vores afdelinger supplerer jo Danish Agros afdelingsnet rigtigt godt, og på vores foderfabrik har vi gennem alle årene kørt lønproduktion for Danish Agro.

 

Reaktion på handlen

Torben Frederiksen har været spændt på reaktionen på handlen hos både kunder og medarbejdere.

 

- Den langt overvejende del af medarbejderne har været særdeles positive, og de ved godt, at der på et tidspunkt skulle ske et eller andet med virksomheden. Når de lige har sundet sig er de også meget tilfredse, for de kan godt se, at værdierne hos os og hos Danish Agro matcher rigtigt godt. De kunder, vi har talt med, har også langt overvejende givet positiv respons, og de har forståelse for vores beslutning. Men de siger også, at de synes, det er ærgerligt, at der forsvinder en aktør på markedet.

 

Torben Frederiksen startede sin karriere i grovvarebranchen, da han kom i lære hos Chr. Olesen & Søn i 1978 og efter militærtjeneste fik han i 1980 ansættelse i Aars Korn, som senere fusionerede ind i Himmerlands Grovvarer, og dermed er det blevet til 38 år i virksomheden.

 

Torben Frederiksen og medarbejderne kan nu blot vente på, at konkurrencemyndighederne på et tidspunkt tager stilling til handlen. Indtil da fortsætter den daglige drift i Himmerlands Grovvarer.

 

- Jeg fortsætter også indtil afgørelsen foreligger. Hvad jeg skal bagefter? Det har jeg ærligt talt ikke taget stilling til endnu, men mon ikke jeg finder noget at give mig til, siger Torben Frederiksen.

 

Artikel fra Grovvarenyt nr. 41, fredag 9. oktober 2020

 

< Tilbage