< Tilbage

Foderproduktionen hos Himmerlands Grovvarer lammet af væltet skorsten23-10-2020 - 14:49

Hos Himmerlands Grovvarer er direktør Torben Frederiksen uforstående over hvorfor høj skorsten på foderfabrik væltede

En stor del af skorstenen ligger nede i vandet og ødelagde på sin vej også en del af bygningen, der huser mandskabsrum. Foto: Helge Lynggaard.

 

Af Helge Lynggaard

 

Sent onsdag aften fik Østjyllands Politi melding om, at skorstenen på Himmerlands Grovvarers foderfabrik på Aarhus Havn var væltet.

 

Den 102 meterr høje stålskorsten, opført i 2005, havde revet sig løs fra taget på foderfabrikken.

Torsdag formiddag var området afspærret af politiet, og hjemmeværnsfolk sørgede for, at ingen kom for tæt på den væltede skorsten, hvoraf en stor del ligger nede i vandet ved Kornpieren.

 

Ved foderfabrikken møder Grovvarenyt Torben Frederiksen, administrerende direktør, Himmerlands Grovvarer.

 

- Det er lidt træls det her. Men heldigvis er der ikke nogen personskade. Vi er meget uforstående overfor, hvad der har fået skorstenen til at rive sig løs, siger Torben Frederiksen, der netop har været inde på fabrikken.

 

- Politiets teknikere har været oppe med drone for at se, om de kan finde en forklaring. Indtil videre kan vi konstatere, at de bolte og hvad vi har kunnet finde deroppe, ser fine ud, så vi forstår ikke, hvad der sket, og det gør producenten af skorstenen heller ikke, siger Torben Frederiksen.

 

- Det blæste onsdag aften, og det er vores umiddelbare vurdering, at uheldet må relatere sig til vindpåvirkningen. Men skorstenen er konstrueret på den måde, at den kan bevæge sig under sådanne forhold. Om det så er de vibrationer, den ikke har kunnet holde til, ved vi ikke, siger Torben Frederiksen.

 

Produktionen lagt ned

Produktionen af foder hos Himmerlands Grovvarer er stoppet, efter at skorstenen væltede.

 

- Der er nu strøm på fabrikken igen, og vi er ved at få reetableret varmeforsyningen, så blandt andet fedt kan holdes varmt. Vi kan ikke producerer foder lige nu, men vi håber at komme i gang i løbet af få dage, siger Torben Frederiksen.

 

For at kunne starte produktioen igen kræver det tilladelse fra kommunen til at producere uden brug af skorstenen.

 

- Vi er i dialog med kommunen, og jeg forventer da, at vi får tilladelse til at genooptage produktionen, for det er jo ren damp, der kommer ud, da den allerede har været igennem posefiltrer med videre, siger Torben Frederiksen.

 

Hvornår skorstenen bliver flyttet ved Torben Frederisken ikke, for det er et spørgsmål om, hvornår politiets teknikere og forsikringsselskabet giver grønt lys til flytningen. 

 

- Men den skal flyttes så hurtigt som muligt, også af hensyn til havnen, som er nødt til at omdirigere noget af trafikken, siger Torben Frederiksen.

 

Han kan endnu ikke sige, om skorstenen eller dele af den kan genanvendes, eller der skal opsættes en helt ny.

 

Artikel fra Grovvarenyt nr. 43, fredag 23. oktober 2020.

 

 

< Tilbage