< Tilbage

Danish Agros formand: DLG-samarbejde ville ødelægge vores fundament01-03-2018 - 11:30

Danish Agro skifter ikke strategi hvert andet år, siger Jørgen Mikkelsen, Danish Agros formand, der onsdag gjorde det klart for koncernens samarbejdspartnere fra ind- og udland, at der ikke bliver samarbejde indenfor kerneområderne med DLG i udlandet

Bestyrelsesformand Jørgen Mikkelsen forklarer på Stakeholder Meeting i går, hvorfor Danish Agro siger nej tak til DLG's invitation. Foto: Helge Lynggaard.

Af Helge Lynggaard

 

Med fast stemmeføring afviste Danish Agros formand, Jørgen Mikkelsen, onsdag eftermiddag i overværelse af samarbejdspartnere fra ind- og udland, at det kan komme på tale med et samarbejde med DLG om udenlandske aktiviteter.

Hans afvisning gælder den invitation, som DLG’s bestyrelsesformand Niels Dengsø Jensen kom med på et pressemøde i sidste uge.

- Det kan ikke lade sig gøre. Det kan det simpelthen ikke, sagde Jørgen Mikkelsen og understregede, at han ønsker ikke at vende ryggen til samarbejdspartnerne i udlandet, Vestjyllands Andel og tyske Agravis.

- Vi vil slå mere i stykker end der kan vindes. Vi mister vores troværdighed, og vi mister det fundament, som vi har skabt, og det vil ikke være til landmændenes gunst, sagde Jørgen Mikkelsen på Danish Agros årlige Stakeholder Meeting i København.

Han tog ordet for at gøre rede for, hvorfor Danish Agro afviser invitationen fra DLG.

- Forslaget kan umiddelbart lyde som en spændende tanke. Og det kan måske lyde, som om vi har berøringsangst, har nok i os selv og ikke gør tingene for landmændenes skyld, når vi afviser et sådan samarbejde, sagde Jørgen Mikkelsen.

Han gjorde det klart, at Danish Agro ikke på forhånd var orienteret om, at DLG ville gå offentligt ud med denne invitation.

- Jeg var ikke orienteret på forhånd, og blev først klar over, hvad der var gang i, da jeg blev kontaktet af pressen, fortalte Jørgen Mikkelsen til Grovvarenyt efter mødet onsdag.

Her fortalte han forsamlingen, at han aldrig tidligere har oplevet, at forslag til aftaler er fremsat gennem pressen.

- Det er altid foregået ved direkte henvendelse. Jeg har gennem de seneste uger mødt flere bestyrelsesmedlemmer og næstformand i DLG, men der er ingen, der har trukket mig til side og orienteret mig om, hvad man arbejdede med i repræsentantskabet.

 

Tage historien med

- Man er nødt til at tage historien med, når man skal vurdere, om der er realiteter i DLGs forslag, fortsatte Jørgen Mikkelsen om grundene til afvisning af invitationen.

- DLG nævner Tyskland som et oplagt sted til samarbejde. Jeg må konstatere, at det ikke tidligere har været en option fra deres side, at vi skulle med på en internationalisering. Dengang de gik ind i HaGe var vi ikke en partner, der skulle have et tilbud men i stedet svenske Lantmännen, og det er helt fair.

- Vores internationalisering har vi bygget op først med Vestjyllands Andel og senere med Agravis fra Tyskland. Det har været en stor succes op gennem årene. Vi har ad den vej skabt en Danish Agro koncern med en omsætning på 31 mia. kroner og med et resultat, som forrenter koncernens egenkapital ganske godt. Det skyldes ikke mindst, at vores samarbejde bygger på et tillidsfuldt og loyalt samspil, og der er enighed om at tænke langsigtet. Vi skal bruge vores energi på at drive forretning og ikke andet, sagde Jørgen Mikkelsen.

- Vestjyllands Andel og Agravis har skudt kapital ind i vores koncern på et beløb, der nærmer sig to milliarder kroner. Det fortjener absolut respekt fra vores side. Derudover beskæftiger vi i vores fællesejede virksomhed mere end 2.000 medarbejdere .

 

Vil ikke skifte strategi

Danish Agros formand fremhævede på mødet, at DLG og Lantmännen i december 2015 udsendte en pressemeddelelse, hvor de orienterede om, at de styrkede deres samarbejde yderligere gennem deres fælles selskab LDI for at udbygge deres position inden for de eksisterende markeder og udvikle nye forretningsområder.

- Så sent som for to år og tre måneder siden var signalerne anderledes end de er i dag.

Danish Agro var aldrig kommet så langt, hvis der skulle være skiftet strategiske partnere hvert andet år. Vi har skabt værdier både partnerskabsmæssigt og økonomisk, som vi har pligt til på ejernes vegne at forsvare. Der er ingen grund til at slå det i stykker, fastslog Jørgen Mikkelsen på mødet i København.

 

< Tilbage