< Tilbage

DLF glæder sig over Det Etiske Råds udtalelse om GMO08-05-2019 - 13:52

DLF håber, udtalelsen ”GMO og etik i en ny tid” fra Det Etiske Råd kan være med til at åbne døre i GMO-lovgivningen

 

Direktør for forskning og udvikling i DLF, Klaus K. Nielsen, er positiv overfor udtalelsen fra Det Etiske Råd. Foto: DLF.

Af Anya Engelbrecht

 

Det var en glædelig overraskelse, da DLF modtog udtalelsen ”GMO og etik i en ny tid” fra Det Etiske Råd. Her erklærer 15 ud af 16 af rådets medlemmer blandt andet, at der ikke er dokumenteret nogen negativ effekt af de sidste årtiers dyrkning af GMO’er, og at det er etisk ukorrekt at afvise alle GMO-sorter.

 

- De siger det, vi har sagt i mange år, nemlig at produkterne skal vurderes på egenskaberne og ikke på teknikken, siger Klaus K. Nielsen, direktør for forskning og udvikling i DLF, til Grovvarenyt, og fortsætter:

 

- At Det Etiske Råd nu kommer ud med denne holdning, er positivt overfor de traditionelle GMO-teknikker, hvor de nu anerkender, at der ikke har været eksempler på, det har været skadeligt. Det er også positivt overfor de nye forædlingsteknikker, Crispr, hvor vi kan gå ind og lave helt specifikke mutationer, som har gavnlig effekt på vigtige egenskaber som kvalitet, udbytte, klima og miljø.

DLF ser udtalelsen som en hjælp til at åbne døre i GMO-lovgivningen og håber, at politikerne vil forholde sig til udtalelsen, og tage den med videre til EU. 

 

- Det er i EU-politikken, at ændringerne skal ske, for det er jo EU-lovgivning, det handler om. Det var som et stød i maven, da EU-Domstolen kom med beslutningen om, at Crispr blev set som GMO, og siden har det stået ret stille med udviklingen, imens vi har prøvet at finde ud af, hvordan vi kommer videre i Europa, siger Klaus K. Nielsen og tilføjer: 

 

- Jeg synes, det er et vigtigt indspil, at Det Etiske Råd kommer med den her udtalelse. Både uvildige forskere på forskningsinstitutioner og os planteforædlere har sagt disse ting i mange år, og at der nu er endnu et organ med troværdighed overfor politikere og befolkning, der stemmer i, er meget positivt.

 

Artikel fra Grovvarenyt nr. 18,  fredag 3. maj 2019

< Tilbage