< Tilbage

Misvisende kommunikation om pesticider i økologi24-05-2019 - 14:03

Halvdelen af de forbrugere, der køber økologisk frugt og grønt, gør det for at undgå pesticider. Men der bliver også anvendt pesticider i den økologiske produktion. Problemet ligger ikke i brugen af pesticider, men i hvis der ikke kommunikeres klart om brugen, mener professor. 

 

Halvdelen af de adspurgte svarer i en undersøgelse foretaget af Landbrug og Fødevarer, at ønsket om færre pesticider er en af grundene til, at de køber økologisk. Foto: Colourbox.

Artikel fra Grovvarenyt den 24. maj, nr. 21-2019. Vil du læse flere artikler om samme emne, er du velkommen til at læse hele Grovvarenyt fra denne uge her  

 

 

Af Anya Engelbrecht og 

Pernille Skjøtt Danielsen

 

Forbruget af økologisk frugt og grønt boomer. Ifølge Danmarks Statistik blev der i 2016 solgt økologisk frugt og grønt for 2,5 milliarder kroner i danske supermarkeder.

 

I 2017 var salget steget til 3,7 milliarder. Det er en stigning på 48 procent på bare ét år. Fra 2017 til 2018 steg forbruget yderligere 16 procent til 4,3 milliarder kroner. 

 

Frugt og grønt er dermed den største økologiske varegruppe i Danmark. 

 

I en forbrugerundersøgelse foretaget af Landbrug og Fødevarer i 2017 havde 50 procent af de adspurgte svaret, at ønsket om færre pesticidrester i frugt og grønt er den vigtigste bevæggrund til, at de køber økologi. 

 

Dog er der 29 aktivstoffer, der er tilladte at bruge i økologisk produktion, og undersøgelser viser, at knap en femtedel af arealet med økologisk frugt og grønt i Danmark er behandlet med pesticider. 

Ifølge Nina Cedergreen, professor på Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet, ligger problematikken ikke i anvendelsen af pesticider i økologien, men derimod i, hvis der ikke kommunikeres klart om anvendelsen. 

 

- Jeg tror, pesticiderne bliver brugt fornuftigt og kun, når det er nødvendigt, og jeg mener ikke, der er nogen fare for menneskers sundhed hverken ved danske økologiske varer eller danske konventionelle. Men der er selvfølgelig en mulig effekt på miljøet, ligesom der er for brug af konventionelle insektmidler. Det er jo forkert at sige, at man ikke bruger pesticider, når man bruger disse produkter, der slår insekter ihjel, både skadedyrene og potentielt også de gavnlige, siger Nina Cedergreen.

 

‘Øktober’ - nu med pesticider 

 

Detailhandelsvirksomheden Coop, der ejer Fakta, Kvickly, Brugsen og Irma, har sat særligt fokus på økologien. Sammen med Danmarks Naturfredningsforening har de ført kampagnen Øktober, hvori de formulerer, at deres vision er at gøre Danmark dobbelt så økologisk.  

 

Coop skriver blandt andet på deres hjemmeside, at ‘Det er ikke tilladt at bruge sprøjtegift i økologisk produktion’, og ‘Når du køber økologiske fødevarer, så støtter du en fødevareproduktion uden sprøjtegift, både i Danmark og i udlandet’. 

 

Thomas Roland, der er CSR-chef i Coop, siger, at de hos Coop dog godt er klar over, at der anvendes nogen former for sprøjtemidler i økologien. 

 

- Jeg håber rigtig meget, at der et eller andet sted i teksten på hjemmesiden står, hvad det er, vi mener med sprøjtemidler. Men for at kunne lave noget, der er forholdsvis simpelt og kommunikerbart, så bliver vi jo nødt til at vælge nogle måder at formulere det på, og så forhåbentligt skrive et sted med småt, at der selvfølgelig er nogle undtagelser. Så det er årsagen til, at det står, som det gør på kampagnesitet, siger Thomas Roland. 

 

Thomas Roland mener, at ø-mærket på de økologiske varer i det hele taget er et ønske om at reducere kompleksiteten. 

 

- Jeg synes egentlig, det er helt okay at kommunikere simpelt omkring økologi, da ø-mærket er et forsøg på at kommunikere til forbrugerne, at der her er nogle producenter, der har taget en række hensyn. Det er for at lave en simplificering, og som forbruger behøver du sådan set ikke kende alle de hensyn og de enkelte krav, eller om en høne har tre eller fire kvadratmeter. Det er lige meget. Du skal bare stole på det, siger Thomas Roland. 

 

Han mener derudover, at det helt grundlæggende er forkert, at man kalder de stoffer, som anvendes i økologisk landbrug, for pesticider eller sprøjtemidler. 

 

- Man tænker automatisk, at det lugter af kemi, og derfor synes jeg i virkeligheden, at fejlen ligger i, hvordan man definerer sprøjtemidler. Det, som er tilladt i økologien, er jo naturligt forekommende mineraler og salte som for eksempel ler, svovl, kobber, vegetabilske olier og stoffer, der kan bruges i fødevarer, samt udtræk af planter eller bakterier, siger Thomas Roland, der ikke kommer med et entydigt svar på, hvad han hellere så, at midlerne blev kaldt.

 

Forskere kalder 

information misvisende 

 

Danmarks Naturfredningsforening, der fører Øktober kampagnen sammen med Coop, skriver også på deres hjemmeside, at der ikke bliver sprøjtet i økologisk landbrug. 

 

De skriver blandt andet: ‘Når du spiser økologisk, slipper du for rester af sprøjtegifte i maden’ og ‘Ingen ved med sikkerhed, hvordan sprøjtemidler påvirker vores sundhed. Økologisk produktion bygger på forsigtighedsprincippet. Derfor bruger økologiske landmænd ikke sprøjtegifte.’ 

 

Nina Cedergreen, professor på Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet, mener, at både Coop og Danmarks Naturfredningsforening giver misvisende information på hjemmesiderne. 

 

- Det, de skriver, er forkert. Når der er en række midler, der er godkendt til økologisk jordbrug, så er det klart, at de også bruges. Jeg er ikke i tvivl om, at de fleste danske økologiske landmænd bruger betydelig færre pesticider end de konventionelle. Men de bliver brugt, og de dyrkningsmetoder, som økologerne bruger som alternativ til pesticider, har også konsekvenser for økosystemet, siger Nina Cedergreen.  

 

Rikke Lundsgaard, der er landbrugspolitisk seniorrådgiver hos Danmarks Naturfredningsforening forklarer, at teksten på deres hjemmeside skal forstås på den måde, at der i økologien kun må bruges naturlige midler, som bliver nedbrudt i naturen med det samme. 

 

- Vi taler ikke i den forståelse, at det er syntetiske pesticider, som har restkoncentrationer ude i naturen og i fødevarer, der må anvendes. Vores primære anliggende i Danmarks Naturfredningsforening handler om natur, miljø og klima, og der har vi bare et konventionelt landbrug, der er bygget op på en afhængighed af brugen af syntetiske pesticider. Det har gjort, at vores natur og vores miljø har det rigtig skidt. Så det er den forståelse, vi skriver de her udsagn ind i, lyder det fra Rikke Lundsgaard. 

 

Mælk kan også være 

et sprøjtemiddel

 

Coop og Danmarks Naturfredningsforening står ikke alene om at fortælle, at der ikke brugs pesticider i økologien. 

 

Økologisk landsforening skriver blandt andet i deres kampagne Ren Madglæde, at ” Økologer har valgt at være på den sikre side og helt undlade at bruge sprøjtemidler. Sprøjtegifte, som slår skadedyr og planter ihjel, kan aldrig være sunde for mennesker”. 

 

På foreningens hjemmeside står der dog, at ”Der er kun tilladt et meget lille antal midler, der kan bruges i nødstilfælde mod skadedyr og svampeangreb. Der er tale om midler af naturlig oprindelse, og flertallet af dem har kun en fysisk virkning og vil ikke kunne genfindes på det høstede produkt eller i miljøet”.

 

Hos Økologisk Landsforening forklarer Sybille Kyed, der er landbrugspolitisk chef, at det skyldes den definition, man har givet sprøjtemidlerne.

 

- Uanset om det så var mælk, der blev sprøjtet med, så er det per definition et sprøjtemiddel, hvis det anvendes til plantebeskyttelse i landbruget. Det er bare ikke et sprøjtemiddel i den almindelige opfattelse, siger Sybille Kyed. 

 

Tilbageholder 

befolkningen oplysninger

 

Det er ikke kun professor Nina Cedergreen fra Københavns Universitet, der stiller sig kritisk over for informationerne om, at der ikke skulle blive sprøjtet i økologien.

 

Spørger man Jens Carl Streibig, der er professor emeritus i Afgrødevidenskab ved Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet, er han af samme holdning. 

 

- Der er i økologien sprøjtet med det, vi kan klassificere som pesticider. Derfor er det noget sludder, de siger hos Danmarks Naturfredningsforening. Men det er jo en god forretning. Danskerne vil gerne købe og betale ekstra for økologi, og så går de og tror, at der ikke bliver sprøjtet med pesticider, hvilket der alligevel gør. Man har tilbageholdt befolkningen oplysninger, og det, synes jeg, er vigtigt at få frem, siger Jens Carl Streibig.

 

Naturlige stoffer kan 

også være giftige

 

Jakob Tilma, kommunikationschef i Dansk Planteværn, mener heller ikke, at det er et retvisende billede at tegne af virkeligheden, når organisationer og forhandlere skriver, at der ikke bliver anvendt pesticider. 

 

- Både de sprøjtemidler, som benyttes i økologisk og konventionelt landbrug, er betegnet som pesticider af Miljøstyrelsen, og bare fordi de er naturlige, betyder det ikke, at de ikke er giftige. Hvis man ser på de mest giftige stoffer i verden, så er langt de fleste faktisk naturligt forekommende, fortæller Jakob Tilma. 

 

Jakob Tilma understreger, at der er stor forskel på, hvad der bliver brugt og i hvor store mængder.

 

Han bliver bakket op af Jens Erik Jensen, der er landskonsulent i planteværn hos landbrugets vidensorganisation, Seges. 

 

- I den offentlige debat er pesticider bare gift. Der er ingen, der forholder sig til, hvad det er giftigt over for og hvilke doser, man bruger det i, hvilket også er vigtigt. Der er rigtig meget af det, vi støder på i dagligdagen, som også er giftige. Det kan blandt andet være koffein, nikotin og salt. Det er alt sammen giftigt, hvis man indtager det i en for høj dosis, forklarer Jens Erik Jensen.

 

Han mener ikke, at der er noget galt i, at der bliver brugt pesticider i økologisk frugt og grønt, men at der kan være en problematik i kommunikationen omkring anvendelsen.

 

 - Det er selvfølgelig en smule problematisk, hvis organisationerne gerne vil tegne et billede af sig selv, som nogle, der ikke rører den slags, siger Jens Erik Jensen fra Seges.

 

Kommenter artikel


(Kommentarer skal godkendes før de bliver vist)

Kommentarer

Finn Okkels 25-05-2019 - 23:43

Nu rabler det for COOP og Danmarks Naturfredningsforening.

COOP og Danmarks Naturfredningsforening mangler tydeligvis helt almindelig viden om de emner de bygger deres økologi-holdninger og deres kampagner på. De nævner bl.a. at de sprøjtemidler der bruges i økologien er naturlige og DERFOR nedbrydes hurtigt. Man ved, eller vil åbenbart ikke vide, at kemisk fremstillede pesticider også nedbrydes - endda ofte meget hurtigere end de mest anvendte økologiske pesticider. COOP og Danmarks Naturfredningsforening ved åbenbart godt at der bruges svovl- og kobberholdige pesticider i økologisk jordbrug selvom de siger der ikke sprøjtes med pesticider. Problemet er blot at især blandt de ”økologiske sprøjtemidler” er der flere der slet ikke nedbrydes. Ved man i COOP og Danmarks Naturfredningsforening ikke noget så fundamentalt som at f.eks. svovl er et grundstof (det er grundstoffet svovl man bruger som pesticid når man sprøjter med svovl) og at grundstoffer i modsætning til almindelige pesticider ALDRIG nedbrydes? Heller ikke kobberet i kobbersprøjtemidlerne nedbrydes, men ophobes som tungmetal i jorden hvor koncentrationen år for år stiger og stiger, og til sidst dræber sådanne ”økologiske sprøjtemidler” bl.a. regnorme og jordens liv generelt - de værste steder er kobberforureningen efter brug af kobbersprøjtemidler så kraftig at forureningen svarer til det man finder på kemisk forurenede industrigrunde, der ligger hen som forgiftede områder fra fortiden. Kan COOP og Danmarks Naturfredningsforening virkelig bakke op om brug af den slags sprøjtemidler eller den massive forurening der er forbundet med netop den slags ”økologiske pesticider”? Eller er en af grundene til at man har skjult at økologiske afgrøder sprøjtes med pesticider, at man godt ved at der er uhyggelige problemer med netop de sprøjtemidler der må bruges i økologisk jordbrug? Stor indtagelse af kobber fra sprøjtede afgrøder og marker er også særdeles sundhedsskadeligt for mennesker og dødeligt/invaliderende for folk med bestemte genetiske sygdomme. COOP og Danmarks Naturfredningsforenings misinformationer kan betyde alvorlige sundhedsskader hos folk med bestemte genetiske sygdomme (der gør at de ikke kan tåle kobber), når disse forbrugere baseret på COOPs og Danmarks Naturfredningsforenings kampagner, får at vide at de økologiske fødevarer ikke er sprøjtede og derfor ved disse forbrugere ikke at for at undgå at blive udsat for store mængder kobber skal de specielt undgå de Ø-mærkede produkter fra udlandet.
Hertil kommer at andre typer af netop de ”økologiske sprøjtemidler” er størrelsesordner langsommere om at forsvinde fra markerne/miljøet end de almindelige pesticider. Nogle af de for insekter/sommerfuglelarver ekstremt giftige pesticider, der er baseret på levende bakterier, bruges som ”økologiske sprøjtemidler” og dem har danske forskere påvist er tilstede i jorden efter 12-14 år i stort set den samme mængde som da de blev udsprøjtet og forskerne regner med at disse ”økologiske pesticider” er til stede i marken hvor de er udsprøjtet i ca. 70 år - det er altså det som Danmarks Naturfredningsforening beskriver som ”naturlige midler, som bliver nedbrudt i naturen med det samme” . Helt i modsætning til hvad Danmarks Naturfredningsforeningen påstår i interviewet her, findes ikke et eneste syntetisk pesticid der må bruges i Danmark, der er så langsomt om at blive nedbrudt. De pågældende midler kan modsat almindelige pesticider brede sig til naturen og der udrydde vore sommerfugle – hvis de ikke allerede er årsag til at mange sommerfuglearter er ved at forsvinde i naturen.
Det er misinformation, der grænser til enfoldigt vanvid (eller det der er værre), vi her ser fra COOP og Danmarks Naturfredningsforening. Selv skolebørn ved at grundstoffer ikke nedbrydes (med mindre de er radioaktive). COOP og Danmarks Naturfredningsforening vrøvler løs og man får indtryk af at de ikke aner ret meget om det de bygger deres kampagner og til tider hadefulde holdninger til konventionelt jordbrug på. Eller er det bevidst vildledning for at tiltrække kunder og forøge omsætningen i COOPs skrantende butikker eller bevidst vildledning og skræmmehistorier der skal forøge medlemstallet i den før så store og folkelige Danmarks Naturfredningsforening? Tilsyneladende er både COOP og Danmarks Naturfredningsforening fuldstændigt ligeglade med at deres markedsføring af de økologiske produkter bygger på usandheder og manipulation når de får præsenteret journalisternes facts om brug af pesticider i den økologiske produktion af frugt og grøntsager. End ikke en undskyldning får medlemmerne og de økologiske forbrugere, der er blevet misinformeret og snydt af COOP. End ikke garanti for at man øjeblikkelig vil stoppe misinformationskampagnerne og vil fjerne det materiale hvori usandhederne og manipulationerne forekommer, får forbrugerne. COOP og Danmarks Naturfredningsforening er tydeligvis helt ligeglade med at de snyder deres kunder og medlemmer - det er et usædvanligt åbenhjerteligt svindel. COOP og Danmarks Naturfredningsforening forstår slet ikke alvoren i at de er blevet fanget i alvorlige usandheder omkring brug af sprøjtemidler i økologiske produkter. Det er ikke rart at tænke på at der i COOP og Danmarks Naturfredningsforening er højtplacerede medarbejdere der er meget skruppelløse og mangler erkendelsen af at de med deres endeløse snakke-udenom-fortællinger er ude i en fuldstændig grænseoverskridende adfærd- en adfærd og manglende erkendelse af hvad der er lovligt og ulovligt.
Tilsyneladende ved COOP og Danmarks Naturfredningsforening heller ikke at f. eks. svovlholdige sprøjtemidler og kobbersprøjtemidlerne der bruges i økologiske sammenhænge fremstilles med kemiske metoder. F.eks. er kobbersprøjtemidler ikke noget naturligt forekommende man lige graver op af en ”økologisk” kobbermine og hælder på en dunk som så omrystes og er klar til brug. Der er mange kemiske processer involveret i fremstillingen af sådanne ”økologiske pesticider” og i øvrigt er kobberminedrift noget der virkelig ødelægger miljøet og den vilde natur. Ved COOP ikke det? Svovlet i de svovlbaserede ”økologiske sprøjtemidler” kan f.eks. komme fra det svovl man af miljømæssige grunde har frarenset olieprodukter o.lign. – en frarensning som industri og samfund bruger milliarder af kroner på at foretage for at undgå at miljø- og natur forurenes med svovl – fordi stofferne fører til alvorlige sundhedsmæssige problemer og ødelægger den vilde natur, men dette forureningsstof som fjernes fra miljøet et sted i samfundet sprøjter økologer altså med COOPs og Danmarks Naturfredningsforenings samt Økologisk Landsforenings fulde opbakning ud på markerne et andet sted i samfundet.
Kan Danmarks Naturfredningsforenings og COOPs ledelse og medlemsorganisation virkelig leve med at deres højtplacerede medarbejdere misinformer og snyder COOPs og Danmarks Naturfredningsforenings medlemmer – og selvfølgelig også alle os andre?
Kommer der mon en undskyldning for at vi medlemmer er blevet snydt sammen med en redegørelse for hvad man har gjort og fremover vil gøre for at disse ting ikke gentager sig?
Vi har brug for gedigne miljøorganisationer baseret på viden samt gode og troværdige dagligvarebutikker, men har fået fupmagere og snakke-udenom-historiefortællere i stedet.

< Tilbage