< Tilbage

Høsten ser foreløbig pænere ud end forventet 14-08-2020 - 15:05

På dele af Sjælland vil meget af høsten være færdig i løbet af weekenden, mens der andre steder endnu mangler 30-60 procent, vurderer Henning Fogh, Danish Agro

Henning Fogh, Danish Agro, mener, at både udbytter og kvalitet har overrasket i årets foreløbige høst. Pressefoto.

 

Af Helge Lynggaard

 

Generelt vil jeg mene, at høsten ser pænere ud end forventet. Det, der er høstet, har været af en pæn kvalitet, tørt og udbyttemæssigt ligger vi nok på middel til lidt over middel med variationer, siger direktør i Danish Agro, Henning Fogh, til Grovvarenyt.

 

Han forventer, at høsten på Lolland-Falster og det midt- og vestlige Sjælland er stort set færdig i løbet af weekenden, mens den er lidt senere på Østsjælland. I Jylland er høsten længst fremme i syd, hvor 50-60 procent er høstet, mens der i Nordjylland stadig mangler 50-60 procent. 

 

- Med en vejrudsigt, der fortsat lover sol og varme, vil meget store dele af høsten være overstået, når næste uge er gået, forventer Henning Fogh.

 

Han tror, at både udbytter og kvalitet har overrasket en lille smule. 

 

- Af de store afgrøder er det nok rapsen, der har været mest udfordret. På øerne har den givet godt og mere end forventet, mens den i Jylland har givet meget varierende udbytte og herunder nogle steder langt under normalen, siger Henning Fogh.

 

Han peger på, at det gode udbytte i raps i nogle områder kan skyldes flere solskinstimer.

 

- Vores FieldSense vejrstationer viser, at der har været væsentlig flere solskinstimer på Lolland- Falster, hvor rapsen har klaret sig godt. Men det kan også skyldes et bedre såbed i efteråret, nedbør og andre faktorer, siger Henning Fogh.

 

Han peger desuden på, at der er tendens til at rapsen i år har lidt lavere olieindhold, og det kan skyldes manglende soltimer og dårligere etablering. 

 

- Meget raps er høstet under ekstremt tørre forhold og det giver udfordringer med at frøene knækker, når de håndteres i mejetærskeren.

 

Byg med fin kernestørrelse 

Henning Fogh vurderer, at byggen indtil videre har givet pæne udbytter og fine kerner. 

 

- Der er tendens til et lidt lavere proteinindhold med cirka en halv procent lavere protein end sidste år, men det hænger godt sammen med, at der er en fin kernestørrelse på det høstede korn og endda højere end vores gennemsnit over de seneste fem-seks år.

 

I maltbyg er der også pæne store kerner og et proteinindhold lidt under sidste år men rigtigt fint niveau til maltbyg. Det er høstet tørt, så det er en god kvalitet.

 

Jeg hører også, at der måske lidt overraskende høstes vårbyg med rigtig gode udbytter. Og selv om vårbyghøsten slet ikke er færdig, tror jeg, at resultatet ikke ændrer sig ret meget.

 

Hvede og rug

Når det gælder hvede, ser Henning Fogh også en god kvalitet og med et proteinindhold på linje med sidste år, fine kerner og en lav vandprocent.

 

- Rugen har fine kerner og med et faldtal, der ligger godt. Der er varierende angreb af meldrøjer, og nogle steder er man mere belastet end andre steder. Havren viser også en meget fin kernestørrelse, siger Henning Fogh.

 

Umodent korn høstet

Med den tørre høst står tørreanlæggene stille hos Danish Agro.

 

- Der er partier, der ikke er helt tørre, fordi kornet ikke har været helt modent. Jeg tror, at der er nogle, der er kommet lige tidligt nok i afgrøderne på grund af det gode vejr. Er det ikke modent, er det ikke lagerfast, og derfor skal der blæses i det uanset om det kommer ind til os eller ligger hos landmændene, for der er risiko for, at de umodne kerner sætter varme i bunken, siger Henning Fogh.

 

Artikel fra Grovvarenyt nr. 33, fredag 14. august 2020

 

  

 

 

< Tilbage