< Tilbage

DLG øger både omsætning og indtjening i første halvår af 202018-08-2020 - 10:37

DLG omsatte i første halvår 2020 for 900 mio. kroner mere end i tilsvarende periode sidste år

Vores forretningsmodel har atter vist sin styrke i et ellers udfordrende første halvår, siger koncernchef Kristian Hundebøll, der glæder sig over udsigten til en god høst. Pressefoto.

DLG-koncernen omsatte i første halvår 2020 for 25,4 mia. kr. Det er en stigning på 900 mio. kr. sammenlignet med første halvår 2019. EBITDA blev på 661 mio. kr., hvilket er en fremgang på 67 mio. kr. i forhold til samme periode sidste år. Med en egenkapital på 6,1 mia. kr. mod 5,6 mia. kr. ved halvårsregnskabet sidste år, står DLG desuden med gode finansielle nøgletal.

Det oplyser DLG mandag i en pressemeddelelse.

 

- Vi kommer ud af halvåret med en omsætningsfremgang, som primært er drevet af vores Agribusiness-aktiviteter samt vores store tyske energi- og byggemarkedsforretning, Team AG. Samtidig har vi leveret en indtjeningsfremgang på vores driftsresultat (EBITDA) på 11 procent sammenlignet med 2019. Desuden ser vi en positiv udvikling indenfor Premix & Nutrition efter et udfordrende 2019 for netop det forretningsområde. Alt i alt er vi godt tilfredse med halvårsregnskabet, hvor bredden i vores forretningsmodel atter har vist sin styrke i et ellers udfordrende første halvår, siger Kristian Hundebøll, koncernchef i DLG, med henvisning til Covid-19 pandemien.

 

- Trods de udsving vi så på verdensmarkedet som følge af pandemien, har den underlæggende efterspørgsel på de varer og produkter, vi beskæftiger os med som leverandør af forarbejdede råvarer til landbrugs- og fødevaresektoren, salg og distribution af energiprodukter samt materialer til byggeindustrien i Tyskland, stort set været konstant. I vores byggemarkeder og Land & Fritid-butikkerne har vi oplevet en stigende efterspørgsel i perioden, og det samme gør sig gældende for vores digitale afsætningskanaler, uddyber koncernchefen.

 

Siden pandemiens begyndelse har koncernledelsen sikret, at der blev taget alle nødvendige forholdsregler for at beskytte medarbejderne og driften i koncernen. Det betød blandt andet, at en lang række administrative medarbejdere i en periode arbejdede hjemmefra, mens produktionsmedarbejdere på strategisk vigtige lokationer lod sig indkvartere væk fra deres familier for at minimere risikoen for smitte.

 

Kristian Hundebøll fremhæver netop medarbejdernes indsats som en vigtig faktor for, at koncernen kom godt igennem de første måneder af Covid-19 pandemien.

 

- Det har været af afgørende betydning, at vi har formået at opretholde vores normale kadence inden for produktion, logistik og kundeservice takket være en enestående præstation fra vores mange dygtige og dedikerede medarbejdere i ind- og udland. De har ydet en ekstraordinært stor indsats i en ekstraordinær tid, siger Kristian Hundebøll.


Agribusiness
DLG-koncernens Agribusiness-selskaber i Nordeuropa realiserede i første halvår en omsætning på 16,4 mia. kr. mod 15,7 mia. sidste år. Omsætningsvæksten er med baggrund i et pænt salg af koncernens brede portefølje af grovvarerelaterede produkter. Den samlede afsætning i første halvår viser en fremgang på 13 procent i forhold til 2019.

 

- Vi har formået at fastholde vores høje niveau på salg af færdigfoder og råvarer, som vi øgede markant i 2019, og samtidig har vi haft en pæn salgsfremgang af såsæd, gødning og planteværn. Kornforretningen har ligeledes haft et tilfredsstillende første halvår på trods af et markant fald i efterspørgslen på maltbyg på grund af et faldende ølsalg i forbindelse med Covid-19 nedlukningen.

 

Det er blandt andet eksekveringen af et større eksportprogram på 1,7 mio. ton foderbyg og brødhvede ud af vores havne i Danmark, Sverige og Nordtyskland, der trækker op, siger Kristian Hundebøll.


Premix & Nutrition (Vilofoss)
Efter et udfordrende 2019 har forretningsområdet for produktion og salg af vitaminer og mineraler haft et tilfredsstillende første halvår med en god udvikling. Den samlede volumenmæssige fremgang for Vilofoss-gruppen ligger på fem procent i første halvår sammenlignet med samme periode sidste år.

 

- Særligt på Vilofoss' store internationale markeder, Tyskland og Frankrig, er afsætningen øget, og vi ser også en positiv udvikling i vores joint venture i Rusland, som vi ejer sammen med det amerikanske selskab Alltech. Vores eksport til især det syd- og nordamerikanske marked har været negativt påvirket af den økonomiske afmatning forårsaget af Covid-19 pandemien, mens salgsudviklingen i Danmark og Sverige er på niveau med 2019, siger Kristian Hundebøll.


Energy & Retail
Tyske Team AG har haft et rigtig godt første halvår, hvor omsætningen blev på 7,5 mia. kr., hvilket er en fremgang på fire procent i forhold til 2019. Omsætningsfremgangen er med baggrund i en markant salgsudvikling inden for begge forretningsområder, henholdsvis energi og byggemarkeder.

 

Der er ingen tvivl om, at to ydre omstændigheder - den historisk lave energipris samt nedlukningen af store dele af Tyskland i forbindelse med Covid-19 pandemien - har haft en indvirkning i form af en øget efterspørgsel i dele af energisegmentet og i byggemarkederne.

 

- Generelt har forretningsområdet Energy & Retail haft et rigtig godt første halvår, hvor også den danske energiforretning, som er bygget op omkring et samarbejde mellem DLG Energi og DCC Energi, har leveret et tilfredsstillende resultat, siger Kristian Hundebøll.


Forventninger til helåret
Høsten er som altid den vigtigste tid på året i DLG. I år står afgrøderne generelt godt, og selv om det er for tidligt at spå om det endelige resultat, er der udsigt til en god høst, i hvert fald i det nordlige Europa.

 

- I forhold til høsten ser det i Danmark, Sverige og Tyskland positivt ud. Det gælder også i den østlige del af Tyskland, som de seneste to år har været hårdt ramt af tørke og lave udbytter. Samtidig vil effekten af Covid-19 pandemien fortsat være en ubekendt faktor. Dette til trods fastholder vi indtjeningsforventningerne for 2020 med et driftsresultat (ekskl. afskrivninger) på niveau med sidste år, siger Kristian Hundebøll.

 


Artikel udsendt som en ekstra udgave af Grovvarenyt mandag 17. august 2020

 

< Tilbage